Γιώργος Ιβάνοφ: O καλύτερος σαμποτέρ

Στις 4 Ιανουαρίου του 1943 στην Καισαριανή, οι Γερμανοί εκτέλεσαν τον αθλητή του Ηρακλή Γιώργο Ιβάνοφ

Διάφορα, Επικαιρότητα

Ο γεννημένος στην Βαρσοβία το 1911,  Γεώργιος Σαϊνοβιτς Ιβάνοφ, υπήρξε αθλητής του Ηρακλή, αρχικά ποδοσφαιριστής και στη συνέχεια κολυμβητής, ενώ αγωνίστηκε και στο τμήμα πόλο.

Η αθλητική σταδιοδρομία του Ιβάνοφ στον Ηρακλή άρχισε το 1928 και συνδυάστηκε με σημαντικές επιτυχίες. Μάλιστα το 1933 ο Ιβάνoφ  κατέρριψε το πανεπιστημιακό ρεκόρ κολύμβησης του Βελγίου στα 50 μέτρα ελεύθερο, σε χρόνο 35″.

Παράλληλα, σπούδασε γεωπόνος-μηχανικός στο Βέλγιο και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι, ενώ μιλούσε άπταιστα ελληνικά, πολωνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ρώσικα.

Λίγο μετά την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα, ο «Μπόλμπυ» όπως ήταν η κωδική του ονομασία,  κατέφυγε στην Παλαιστίνη όπου εκπαιδεύτηκε από τις πολωνικές μυστικές υπηρεσίες που είχαν έδρα στην Ιερουσαλήμ.

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, άρχισε την αντιστασιακή του δράση σαμποτάροντας γερμανικές εγκαταστάσεις και όχι μόνο.

Μεταξύ άλλων στις 14 Μαρτίου του 1942 τοποθέτησε βόμβα στα ύφαλα του γερμανικού υποβρυχίου U-133 το οποίο  ανατινάχθηκε και βυθίστηκε αύτανδρο, με 45 μέλη πληρώματος.

Είναι εντυπωσιακό ότι  για να καταφέρει να φτάσει στο υποβρύχιο, ο Ιβάνοφ κολύμπησε από τον Σκαραμαγκά μέχρι τον ναύσταθμο της Σαλαμίνας.

Τον Μάιο του 1942,  ακολουθώντας περίπου την ίδια πρακτική, ανατίναξε στο λιμάνι του Πειραιά το ισπανικό ατμόπλοιο San Isidore, που το χρησιμοποιούσαν οι Γερμανοί.

«Θύμα» του υπήρξε και το υποβρύχιο U -372 στο οποίο προκάλεσε σημαντικές ζημιές τον Αύγουστο του 1942.

Η δράση του Ιβάνοφ συνεχίστηκε με σαμποτάζ σε αρκετά γερμανικά αεροσκάφη στο αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Όλα αυτά είχαν ως συνέπεια οι Γερμανοί να επιδοθούν σε έναν αγώνα ώστε να σταματήσουν τη δράση του, προσφέροντας ως ποσό επικήρυξης του 2.000. 000 δραχμές.

Τελικά ο Ιβάνοφ έπεσε στα χέρια του κατακτητή τον Σεπτέμβριο του 1942 και τον Γενάρη του 1943 οδηγήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα. Παρά το ότι ήταν αλυσοδεμένος (σ.σ ήδη είχε αποδράσει μια φορά) προσπάθησε να ξεφύγει χωρίς να τα καταφέρει.

Χτυπημένος από τις σφαίρες των Γερμανών έπεσε στο έδαφος και πριν αφήσει την τελευταία του πνοή φώναξε…«Ζήτω η Ελλάς. Ζήτω η Πολωνία».

Σχετικά Άρθρα

Ελεύθεροι οι δύο 20χρονοι, που αφαίρεσαν μπλούζα 16χρονου Ηρακλειδέα…

Διάφορα

Zέρβας: “Όχι στους ανεγκέφαλους ροπαλοφόρους – Οι δράστες πρέπει να εντοπιστούν!”

Διάφορα

Back to Top