F4 2005: Ολόκληρος ο μεγάλος τελικός με την Τουρ (vid)

O κύκλος του αφιερώματος στο Final 4 του Champions League του 2005, στο κατάμεστο Κλειστό της Πυλαίας ολοκληρώνεται, με τη μεγάλη χαμένη ευκαιρία για την κατάκτηση του τίτλου των τίτλων από τον Αυτοκράτορα – Ηρακλής κόντρα στη γαλλική Τουρ…

Βόλει, Ηρακλής

Ο τελικός, συνοδευόμενος από το αναλυτικό σχόλιο του διαχειριστή του καναλιού “Ηρακλής και Σινεμά”, Βασίλη Οικονόμου:

0:00 εισαγωγή-κερκίδα 7:40 1ο σετ 27:00 2ο σετ 53:35 3ο σετ 1:13:20 4ο σετ 1:40:18 δήλωση Αλέκου Λεώνη

Βλέποντας τον τελικό του 2005 με καθαρό μυαλό και μάτια διαπιστώνει κανείς εύκολα πως ο Ηρακλής έχασε από τον ίδιο του τον εαυτό. Εξαιτίας της μεγάλης κούρασης που άφησε ο επικός αγώνας κόντρα στη Μπέλγκοροντ, αφού για ένα ματς που απαιτεί δυο μέρες ξεκούραση, μεσολάβησαν μόλις λίγες ώρες και όπως έχουν πει σε συνεντεύξεις πολλοί παίχτες δε κατάφεραν να κοιμηθούν από την υπερένταση του 3-2!

Ο Ηρακλής δεν έκανε κακό παιχνίδι απέναντι στην Τουρ, η οποία κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν αφού απέκλεισε δύο ιταλικές ομάδες μέχρι το Final-4, συμπεριλαμβανομένης και της Σίσλευ Τρεβίζο πρωταθλήτριας της επόμενης χρονιάς. Ο Τελικός είναι ένα συγκλονιστικό ματς με φοβερές διακυμάνσεις στο σκορ, που ακόμα και για το θέαμά του θα θέλαμε να είχε οδηγηθεί στο τάι-μπρέηκ.

Το ξεκίνημα στο πρώτο σετ είναι …φυσιολογικό κι επιβεβαιώνει τις προσδοκίες του αγώνα: ένας κυρίαρχος Ηρακλής με τους Στάνλεϊ, Κράβαρικ, Χοφ, Μπολ, Μπάεφ ν΄ αποδίδουν τ΄αναμενόμενα, την κατάμεστη κερκίδα να είναι ο 7ος παίχτης και την Τουρ να κοντράρει μεν αλλά να μην υπερβαίνει. Στο δεύτερο σετ ισορροπούν οι Γάλλοι με μια αντεπίθεση στην αρχή και τον Ηρακλή να καλύπτει τη διαφορά μέχρι να φτάσουμε στο δραματικό του φινάλε. Αυτή η περίοδος είναι που έκρινε όλο τον αγώνα. Αν καταφέρναμε το 2-0, όσο κουρασμένη σωματικά και να ήταν η ομάδα, θα είχε την ψυχική ηρεμία να πάρει με τακτική και χωρίς πίεση ένα ακόμα σετ νίκης. Τα σημεία στο τέλος του σετ που το έκριναν είναι πολλά. Αρχικά η μεγάλη αντεπίθεση γίνεται στην ανατροπή από 18-20 σε 21-20 (42:25 στο βίντεο).

Εκεί πιστεύεις ότι θα φτάσουμε πρώτοι τους 25 πόντους… Ο Νικόλοφ με άσο κάνει το 21-22 για ν΄ ακολουθήσει ένας απίστευτος πόντος (στο 45:55) και να γίνει το 23-22 υπέρ μας, όμως η κούραση είναι πλέον εμφανής και παίζει ρόλο ειδικά στις κρίσιμες στιγμές που κάνουν τη διαφορά. Στο 23-24 δε μασάει η ομάδα και οι επιθέσεις του Στάνλεϊ είναι ασταμάτητες. Το μπλοκ δίνει το 26-25 και ο Θόδωρος Μπάεφ ξαναπάει στο σερβίς με την κερκίδα να τρεμοπαίζει τα χέρια για τη λύτρωση …που δεν έρχεται (49:20 βίντεο). Προσέξτε το πολύ χαρακτηριστικό στιγμιότυπο: την αντίδραση-ξέσπασμα των παιχτών στην απόφαση του διαιτητή για την υπέρβαση του Μπολ (49:26 βίντεο) όπου φαίνεται καθαρά η υπερένταση της πνευματικής τους κόπωσης στο ατέλειωτο αυτό σετ.

Παίζεται φανταστικό βόλεϊ παγκόσμιας κλάσης. Ο Κράβαρικ ισοφαρίζει με σθένος 27-27 και πάει στο κλασσικό δυνατό σερβίς η πίεση αποδίδει με τον Χοφ να κερδίζει το 28-27 (50:52 βίντεο)! ¨Μια του κλέφτη, δυό του κλέφτη…¨ κι όμως ο Κράβαρικ στέλνει άουτ και κάπου εκεί η Τουρ δείχνει πίστη για το 1-1. Ακολουθεί άσος του Γκεμαντί για το 28-29, σερβίς στο φιλέ 29-29, και το τελικό 29-31 μέσα από το μπλοκ που ήταν και το δυνατό σημείο των αντιπάλων σε όλο τον αγώνα. Από ΄κει και πέρα η ομάδα σωματικά και κυρίως πνευματικά ήταν πολύ πιεσμένη σε σχέση με την ξεκούραστη Τουρ (που μάλιστα έπαιξε πρώτη τον ημιτελικό της).

Χαρακτηριστικό είναι ότι στα τελευταία δύο σετ δε βγάλαμε ούτε 1 άσο! Έτσι το 3ο σετ χάνεται εύκολα και σωστά ο Αλέκος Λεώνης κάνει πλέον διαχείρηση με στόχο την τελική αντεπίθεση στο 4ο σετ. Στο οποίο η προσπάθεια των παιχτών είναι πραγματικά συγκινητική και σπουδαία, έστω και με έλλειμα ενέργειας και είναι κρίμα που ένας τέτοιος τελικός τελειώνει μ΄ ένα διαιτητικό φαλτσοσφύριγμα.

Η δήλωση του Λεώνη στο τέλος συνοψίζει εύστοχα τις αιτίες μιας ήττας από τον κουρασμένο μας εαυτό που προήλθε από τον λάθος προγραμματισμό του τουρνουά. Σίγουρα είναι άδικο ότι ο καλύτερος Ηρακλής όλων των εποχών δε μετουσίωσε τη δυναμική του στον ευρωπαϊκό τίτλο.

Μετά το Final-4 όπως ήταν φυσικό συνέχισε την αήττητη πορεία του μέχρι την κατάκτηση του 2ου Πρωταθλήματός του για πρώτη φορά μπροστά στους Ηρακλειδείς, στο κλειστό του Ευόσμου. Η σαιζόν 2004-05 θα μείνει για πάντα χαραγμένη στις χρυσές σελίδες της ιστορίας του Συλλόγου κι ο μεγάλος της απόηχος συνεχίστηκε και την επόμενη χρονιά με την πρόκριση στο Final-4 του Champions League της Ρώμης.

ΣΕΤ: 25-21, 29-31, 17-25, 23-25

ΗΡΑΚΛΗΣ (Αλέκος Λεώνης): Γκιούρδας 4, Κράβαρικ 12, Μπάεφ 14, Μπολ 4, Χοφ 10, Στάνλεϊ 21, Μπρουκς (Λίμπερο, 67%), Καλμαζίδης, Μπαρμπούδης 3, Ιωαννίδης

ΤΟΥΡ (Ρομπέρτο Σερνιότι): Νικόλοφ 21, Ντε Κεργκρέ 2, Μπόσκαν 9, Σλόμποντα 15, Ντεσούρ, Γκεμαντί 16, Ενό (Λίμπερο, 60%), Ζιμπέρ 4, Λαβαλέζ.

Σχετικά Άρθρα

ΓΣ: “Συγχαρητήρια την ομάδα βόλεϊ γυναικών για την πανάξια άνοδο!”

Ερασιτέχνης

Back to Top