Δοκίμασε το «4-4-2» και «του βγήκε»…

Για πρώτη φορά φέτος προπονητής του Ηρακλή παίζει με δύο επιθετικούς από την αρχή μια αναμέτρησης…

Ένα άξιο παρατήρησης και, συνεπώς αναφοράς, σημείο του αγώνα στα Χανιά, έχει να κάνει με τον σχηματισμό, τον οποίο επέλεξε ο Μανουέλ Ρόκα να παρατάξει από την αρχή της αναμέτρησης.

Για πρώτη φορά στη φετινή περίοδο, προπονητής του Ημίθεου επιλέγει να παρατάξει σχήμα με δύο «φουνταριστούς» από την αρχή ενός παιχνιδιού, καθώς κάτι τέτοιο αποτελούσε επιλογή για αντιμετώπιση δύσκολων περιστάσεων κατά την εξέλιξη των αγώνων, όταν, δηλαδή, η ομάδα βρισκόταν πίσω στο σκορ και τα χρονικά περιθώρια στένευαν.

Η αλήθεια είναι ότι και ο Ισπανός κόουτς είναι εξίσου «οπαδός» του «4-2-3-1», όσο και οι Βοσνιάδης και Ελευθερόπουλος, όμως δοκίμασε – και μάλιστα σε έναν εκτός έδρας αγώνα – να παρατάξει την ομάδα με δύο επιθετικούς (Περόνε – Χασομέρης).

Η αλήθεια είναι ότι δεν είχε στη διάθεση του τις δύο πρώτες επιλογές για τη θέση του επιτελικού μέσου (ο Κλέιτον συζητά την αποδέσμευσή του και ο Τάι στην ουσία είναι ελάχιστες οι φορές φέτος, που μπορεί να ακολουθήσει την αγωνιστική δραστηριότητα της ομάδας) και του έμενε μόνο η τρίτη, αυτή του Κώστα Παναγιωτούδη, ο οποίος εκτός από «οκτάρι» μπορεί να αγωνιστεί και ως «δεκάρι».

Παράλληλα, την τελευταία στιγμή ενημερώθηκε ότι δεν θα είχε – τελικά στη διάθεσή του τον νεοαποκτηθέντα Πέτρο Ορφανίδη, ο οποίος αγωνίζεται ως επιτελικός μέσος. Αποφάσισε, λοιπόν, να παίξει με δύο μπροστά και – εκ του αποτελέσματος – «του βγήκε»…

Βεβαίως, το «4-4-2» του Ρόκα ήταν πολύ ισορροπημένο, καθώς μπορεί να αφαίρεσε έναν μέσο από τον σχηματισμό του, αλλά, ως λειτουργικό αντίβαρο, παρέταξε δύο κλασικά «εξάρια» (Κωστούλας – Στάμου), τα οποία λειτουργούσαν ως συμπληρωματικοί σέντερ μπακ, όταν η ομάδα αμυνόταν, με σαφείς εντολές οι γραμμές να είναι πυκνές και να μην υπάρχουν διάδρομοι για τον αντίπαλο, όταν αυτός βρισκόταν σε φάση επίθεσης.

Έδωσε μεγάλη βαρύτητα (ελλείψει επιτελικού) στην ανάπτυξη του παιχνιδιού από τα άκρα (με Κουτρομάνο – Ντούνη και Καζανφέρη – Πασά), με τους Περόνε και Χασομέρη να τραβιούνται συχνά εκτός περιοχής, για να δημιουργούν ρήγματα στην αμυντική διάταξη των γηπεδούχων.

Όλα αυτά στον αγώνα των Περιβολίων. Όταν η ομάδα «γεμίσει», με την ενεργοποίηση των μεταγραφικών προσθηκών, είναι πολύ πιθανό να επανέλθουμε στη λογική του «4-2-3-1», με «οκτάρι», «δεκάρι» και έναν επιθετικό, ή με δύο κλασικούς αμυντικούς χαφ, εναλλακτικά.

Πάντως, στα Χανιά, ο Ρόκα «έπαιξε» με τον σχηματισμό και κέρδισε…

 

Σχετικά Άρθρα

ΓΣ: “Ας αποδείξει εμπράκτως ότι αγάπησε την ομάδα ο κ. Ευγενίου…”

Ποδόσφαιρο

Back to Top