Σαν σήμερα: Η θυσία του ηρωικού Γ. Κατσάνη στον Άγιο Ιλαρίωνα

Ημέρα μνήμης για τον ήρωα της “κυανόλευκης” ιστορίας και της πατρίδας η σημερινή…

Ερασιτέχνης

Το αφιέρωμα του Ποδοσφαιρικού Μουσείου Ηρακλή Θεσσαλονίκης για την ημέρα της θυσίας του Γεωργίου Κατσάνη:

Γεώργιος Κατσάνης.

Αθλητής στίβου του ΗΡΑΚΛΗ, ταγματάρχης του Ελληνικού Στρατού, ΗΡΩΑΣ της Πατρίδας το 1974.

Ο Γεώργιος Κατσάνης γεννήθηκε το 1934 στο Σιδηρόκαστρο Σερρών. Το 1941, στον πόλεμο, η οικογένεια Κατσάνη έφυγε και ήρθε στη Θεσσαλονίκη. Εμενε στην οδό Αθηνάς, πάνω από την Αγίου Δημητρίου. Φοίτησε στο 3ο Γυμνάσιο Αρρένων και σε ηλικία 14 ετών εντάχθηκε στο τμήμα στίβου του Ηρακλή.

Διακρίθηκε στα 100μ., τα 200μ., τη σκυταλοδρομία (κατά κύριο λόγο) και το μήκος, προτού εισαχθεί στη Σχολή Ευελπίδων το 1952. Περνώντας με άριστα όλες τις δοκιμασίες, το 1956, τοποθετείται στις Ειδικές Δυνάμεις, συνδέοντας το όνομά του με τη λαμπρή ιστορία των Καταδρομών.

Ως Διοικητής της 33 Μοίρας Καταδρομών, ο Ταγματάρχης Γεώργιος Κατσάνης έπεσε ηρωικά στην Κύπρο κατά την εισβολή του Αττίλα στη Μεγαλόνησο, από σφαίρα Τούρκου ελεύθερου σκοπευτή σε μάχη στην περιοχή του κάστρου του Αγίου Ιλαρίωνα στις 21 Ιουλίου του 1974.

Η ταυτοποίηση των οστών του Γεώργιου Κατσάνη έγινε στις 15 Ιανουαρίου 2020 και παραδόθηκαν στην Ελλάδα και στους οικείους του στις 13 Φεβρουαρίου 2020. Η κηδεία του έγινε στην ιδιαίτερη πατρίδα του στο Σιδηρόκαστρο Σερρών, στις 15 Φεβρουαρίου 2020.

Στη γενέτειρά του, στο Σιδηρόκαστρο, ποτέ δεν τον ξεχνούν. Στην κεντρική πλατεία της σερραϊκής πόλης, υπάρχει η προτομή και η επιγραφή γράφει: “Επετέλεσες στο αποκορύφωμα λεβέντη αετέ μας Γιώργο το καθήκον και τον όρκο σου στην πολυπόθητη πατρίδα και είν’ απροσμέτρητα περήφανη η ιδιαιτέρα σου πατρίδα. Πολέμησες σαν Ελληνας, σαν ήρωας μεγάλος και έγινες ΣΥΜΒΟΛΟ που αιώνια θα μείνει και κάθε θνητός εδώ το γόνυ του θα κλείνει”.

Στις 12 Δεκεμβρίου 2008 με προεδρικό διάταγμα, προήχθη σε Αντιστράτηγο,

Ο άνθρωπος του οποίου τη μνήμη -και- ο Ηρακλής κρατά ζωντανή έχοντας δώσει το όνομά του στο “Κατσάνειο”, το κλειστό γυμναστήριο βόλεϊ στην περιοχή των Χορτατζήδων,που ολοκληρώθηκε το 1987 και ονομάστηκε ”Κατσάνειο”.

ΑΘΑΝΑΤΟΣ…

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και κείμενο που λέει "33 M.K. 1974 21 Ιουλίου 1974"

 

Back to Top