Σιγάλας: “Μπορούσαμε να φτάσουμε στην 6η θέση”

Ο ασίσταντ κόουτς του μπασκετικού Ηρακλή, μιλά για όλους και για όλα στο “κυανόλευκο” συγκρότημα.

Ηρακλής, Μπάσκετ

Οι τοποθετήσεις του Γιώργου Σιγάλα στο basketplus.gr:

Για το τι κάνει στις μέρες της καραντίνας: Κουβέντες μπασκετικές με φίλους, τον Ηλία, κοιτάζουμε κυρίως παίκτες έχω βρει την ευκαιρία να δω τι έκαναν μεγάλες ομάδες και προπονητές, περισσότερο πράγματα που δεν μπορείς να κάνεις μέσα στη χρονιά. Υπάρχει αυτή η αβεβαιότητα για το μέλλον σε όλους τους τομείς και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Περιμένουμε να βρεθεί ένα φάρμακο για να αποφεύγεται ο θάνατος γιατί μ’ αυτόν τον ιό κυρίως οι μεγάλες ηλικίες και οι ευάλωτες ομάδες δεν τη γλιτώνουν. Το εμβόλιο πιθανό να αργήσει αλλά αν βρεθεί κάποιο φάρμακο, θα μας βάλει σε κανονικούς ρυθμούς.

Βλέπουμε παίκτες μέσα στα οικονομικά δεδομένα μας, τις σκέψεις που μπορεί να έχει ο Ηλίας. Να φτιάξουμε κάποια λίστα. Ο Ηλίας έχει δώσει πολύ σ’ αυτό το κομμάτι κι από εκεί και πέρα ό,τι περισσότερο βρούμε που δε θα είναι πρώτη κλάση, στα δεδομένα του Ηρακλή.

Για το πώς ήρθε στον Ηρακλή: Ειδικά τους τελευταίους -5 μήνες, συζητούσαμε με τον Ηλία το ενδεχόμενο να συνεργαστούμε κάποια στιγμή. Είχα στο μυαλό μου ότι ο Ηλίας ήθελε να αναλάβει ομάδα και ξαφνικά του ήρθε η πρόταση από τον Ηρακλή. Εγώ εκείνο το διάστημα ήμουν Θεσσαλονίκη. Μου τηλεφώνησε Σάββατο απόγευμα και μου είπε υπάρχει αυτή η πρόταση. Μιλήσαμε σε σχέση με το τι συμβαίνει στην ομάδα, εγώ την ήξερα λίγο – πολύ μπασκετικά, αγωνιστικά. Μου είπε ότι υπάρχει μία σοβαρότητα, σε σχέση με το τι συμβαίνει στο ελληνικό πρωτάθλημα και μετά από 1-2 μέρες, όταν έγιναν οι επαφές, του είπα προχώρα, είμαι μαζί σου. Δεν το σκέφτηκα πάρα πολύ, αυτό που σκέφτηκα είναι ότι επειδή επαγγελματικά δεν ήμουν ανενεργός, τουλάχιστον να ήξερα ότι δε θα είναι μηδέν όλο αυτό, δεν περιμέναμε να γίνουμε πλούσιοι. Είμαι κατασταλαγμένος, δε θα ήθελα να μπω στο τζάμπα για να είμαι μέσα στο μπάσκετ.

Ο Ηλίας μου έδωσε την ευκαιρία να κάνουμε πράξη αυτό που συζητούσαμε, τον ακολούθησα στη Θεσσαλονίκη. Ξέραμε ότι είχαμε ένα καλό υλικό και ήταν ένας τρόπος για να γνωρίσω από κοντά και στην πράξη τον τρόπο που δουλεύει. Είμαστε πολύ κοντά στη μεθοδικότητα που έχει ως κόουτς και τον τρόπο που προετοιμάζει μια ομάδα. Μια νέα συνεργασία θέλει το χρόνο της και για το χρονικό διάστημα που ήμασταν πάνω η ομάδα μπήκε σε ένα διαφορετικό καλούπι. Με την κατάσταση με τον κορωνοϊό δε δόθηκε η ευκαιρία στην ομάδα να δείξει κάτι παραπάνω απ’ αυτά που θα μπορούσε να κάνει.

Για τη γνωριμία με τον Καντζούρη: Είμαστε καλοί φίλοι για πολλά χρόνια. Το ότι έτυχε να ασχολούμαστε με το μπάσκετ είναι άσχετο. Δεν μπερδεύουμε τα επαγγελματικά με τα φιλικά και στο γήπεδο ο ένας είναι κόουτς Α και ο άλλος Β. Στον ελεύθερο χρόνο μας είμαστε φίλοι. Όμως είμαστε πολύ συνειδητοποιημένοι αναφορικά με τους ρόλους μας. Δεν είχα θέμα ποιος ήταν ο Ηλίας, το θέμα ήταν να γνωρίσω πρακτικά τον τρόπο της δουλειάς του. Από τη στιγμή που δεν είχαμε διαφορές σ’ αυτό το κομμάτι, ήταν πιο εύκολη η συνεργασία μας.

Για το τι ήθελαν να αλλάξουν στον Ηρακλή: Ο βασικός στόχος ήταν η αλλαγή της νοοτροπίας. Πέρα του δικού μου χαρακτήρα, ο Ηλίας ήταν χρόνια στην κορυφή των λιγκών. Και οι εικόνες του αλλά και ο τρόπος που έμαθε κάποια πράγματα, είναι κορυφαία. Δεν έχει να κάνει με το πώς λέγεσαι, αλλά με τον τρόπο δουλειάς. Μπορεί να έχεις μέτρια ομάδα αλλά όλα τα άλλα να είναι λυμένα. Αν τους βάλεις σε νοοτροπία να δουλέψουν σε υψηλό επίπεδο, και οι μέτριοι θα μπορέσουν να προσεγγίσουν το επίπεδο μιας πολύ καλής ομάδας. Δεν αλλάξαμε πολλά, αλλά το θέμα μας ήταν στη νοοτροπία και την ένταση της προπόνησης, πώς θα μπορούσαμε να είμαστε ανταγωνιστικοί σε μία δύσκολη κατάσταση. Υλικό υπήρχε, μπορεί η ομάδα να μην είχε σωθεί μαθηματικά αλλά δεν ήταν και για να κινδυνεύσει. Ο στόχος μας ήταν να πάμε λίγο παραπάνω απ’ αυτό που ήμασταν στη διακοπή και πιστεύω ότι θα γινόταν από τη στιγμή που καταλαβαίναμε ότι πρέπει να πάμε σε άλλους ρυθμούς. Τα παιδιά ήταν σε πολύ καλό επίπεδο αλλά εκεί σταματήσαμε. Ήταν άτυχη περίοδος για μας.

Για την ήττα από την ΑΕΚ: Δεν ήταν κακό το παιχνίδι με την ΑΕΚ. Με βάση τα δεδομένα μας, η ΑΕΚ είχε έναν πολύ δυνατό αντίπαλο για 32 λεπτά. Μετά πέσαμε άσχημα. Έπαιξε ρόλο η διαφορά νοοτροπίας που έδειξε η ΑΕΚ, ήθελε να ξυπνήσει. Είχε πολύ σημαντικά ματς σε Ελλάδα και Ευρώπη και πριν από μας έκανε κακά παιχνίδια. Έχει ένα εκπληκτικό ρόστερ, καμία σχέση με το δικό μας. Θέλαμε αυτή η παρουσία για τα 32 λεπτά να είναι η νέα νοοτροπία που θέλαμε να βάλουμε μέσα στην ομάδα. Όσο αυτά τα καλά κομμάτια μεγάλωναν χρονικά, τόσο η ομάδα θα έμπαινε σε ένα καλύτερο επίπεδο. Θα προσπαθούσαμε να μειώναμε τα κενά.

Για τον κόσμο και τον Ηρακλή: Να θυμίσω στους νεότερους Ηρακλειδείς όταν έπαιζα εγώ το Ιβανώφειο ήταν γεμάτο. Όταν ήμουν στον Ολυμπιακό ήταν πολύ δύσκολο να κερδίσεις στο Ιβανώφειο, τις περισσότερες φορές μπορεί και να έχανες. Μετά υπήρχε μία τριάδα παικτών (σ.σ. Διαμαντίδης, Χατζηβρέττας, Παπαδόπουλος) που ήταν βασικά στελέχη της Εθνικής. Το ότι δεν μπόρεσε να κρατήσει η ομάδα αυτά τα παιδιά για λίγα χρόνια παραπάνω, δείχνει την πικρή κατάσταση στο ελληνικό πρωτάθλημα. Υπάρχουν ταλέντα που πάνε γρήγορα σε μεγάλη ομάδα δεν παίζουν, όμως τα παιδιά που πήγαν από τον Ηρακλή σε μεγαλύτερες ομάδες έπαιξαν αμέσως. Ακόμα και όταν ήμουν στον Άρη και τον ΠΑΟΚ τα παιχνίδια ήταν πολύ δύσκολα. Έγιναν κάποια άσχημα πράγματα για την ιστορία της ομάδας. Ο κόσμος πάντα περνάει άσχημα σ’ αυτές τις στιγμές

Για τον Θοδωρή Δρακόπουλο: Θεωρώ ότι ο Ηρακλής έχει στο τιμόνι του έναν άνθρωπο, τον κ. Δρακόπουλο, που είναι σοβαρός. Αγαπάει την ομάδα, έχει όνειρα, του αρέσει το μπάσκετ, είναι Ηρακλειδέας και δεν έχει πονηριά μέσα του. Όταν είναι να φύγει, δε θα φύγει καταστρέφοντας την ομάδα. Όσο θα είναι αυτός, πιστεύω ότι η ομάδα θα είναι σε ένα καλό επίπεδο.

Για το που μπορούσε να φτάσει η ομάδα: Ο στόχος μας ήταν η έκτη θέση, δεν το κρύβουμε. Ήταν μια θέση που η ομάδα μπορούσε να πάρει αν έμενε μακριά από κακοτυχίες, με βάση το πρόγραμμα και τον τρόπο που δουλεύαμε. Υπήρχε και η έλευση των δύο νέων ξένων, πιστεύω θα είχαμε αρκετά καλή τύχη.

Για τους νέους ξένους: Τους παίκτες που έπρεπε να βρούμε σε μικρό διάστημα. Θέλαμε καλύτερους παίκτες από αυτούς που είχαμε και να μην επιβαρύνουν τις ομάδες. Αυτοί οι παίκτες ήταν καλύτεροι από τους προηγούμενους και πιο φτηνοί. Θα μπορούσαμε να πάρουμε αρκετά από αυτούς. Στην πρώτη προπόνηση ο Ογκίλβι γλίστρησε στο παρκέ, τραυματίστηκε και δε θέλαμε να το ρισκάρουμε. Με τον Παναθηναϊκό θα έπαιρνε κάποια λεπτά. Μετά είχαμε και την ατυχία με τον Ζάρα. Μετά το ματς με τον Παναθηναϊκό θα ήταν έτοιμη η ομάδα για να φτάσουμε στο στόχο που προανέφερα.

Για τους Χάνλαν, Σούλερ, Ντέιβις: Ο Σούλερ έχει τρομερή εμπειρία, είναι σκληρός παίκτης και δεν τα παρατάει εύκολα, είναι ικανότατος. Πρέπει να του ζητήσεις συγκεκριμένα πράγματα για να μην τον κάψεις από δω και στο εξής. Είναι πολυτέλεια για μια ομάδα στα μεσαία στρώματα να έχει τέτοιο παίκτη. Απλά πρέπει να τον προφυλάσσεις, να μην τον κάψεις.

Ο Χάνλαν είναι πολύ μεγάλο ταλέντο, αν γίνει πιο σκληρός είναι για πολύ υψηλό επίπεδο. Έχει θέση σε μεγάλο σύλλογο αν βάλει 1-2 κινήσεις που να είναι δικές του. Έβαζε πόντους, αλλά δεν ήταν δικοί του, έκλεβε από τους συμπαίκτες του σε ριμπάουντ, αιφνιδιασμούς. Έχει την ικανότητα να κάνει κάτι δικό του. Αμυντικά είναι πολύ καλός, μπορεί να σου κλείσει όλα τα κενά. Είναι τρία παιδιά που κάθε προπονητής δεν μπορεί να μην τους έχει στο μυαλό του.

Για την επόμενη χρονιά: Να τελειώσουμε πρώτα μ’ αυτήν την περιπέτεια. Θέλω να είμαι ειλικρινής. Μπήκα σ’ αυτήν τη διαδικασία γιατί είχα εμπιστοσύνη σε έναν άνθρωπο. Έμεινα εκτός γιατί δεν ήθελα να χαλάσω την ηρεμία μου και της οικογένειάς μου απλά για να κάνω τον προπονητή. Έβλεπα την κατάσταση και άκουγα τι συνέβαινε. Ακολουθώ ένα φίλο, εγώ θα είμαι μαζί του όσο με θέλει και είναι στο χέρι μας να ταιριάξουμε και να αποδώσουμε τα μέγιστα. Ανάλογα από τον τρόπο που θα σκεφτεί ο Ηλίας, θα το σκεφτώ κι εγώ. Πρέπει να σέβεσαι τη δουλειά σου από τη στιγμή που είναι δουλειά. Όταν κάποιος είναι δίπλα σου, σε πληρώνει και σε αναγνωρίζει, δεν μπορεί να μην το σέβεσαι. Ο Ηρακλής είναι μεγάλο κεφάλαιο και είναι στα πλάνα μας. Απλά όλοι μας περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει καλή διάθεση. Θα μιλήσει ο Ηλίας με τον πρόεδρο και πιστεύω ότι θα γίνει κάτι καλό.

Για τον Γιώργο Τσιάρα: Σώνει και καλά κάποιος που έχει περάσει ως παίκτης δεν είναι αυτονόητο ότι θα γίνει και καλός στα επόμενα πόστα του. Όμως ο Γιώργος είναι εκπληκτικό παιδί, το ξέραμε, και επαγγελματικά έφερε ηρεμία στην ομάδα, αφαίρεσε μεγάλο βάρος από τους υπόλοιπους, έφερε ισορροπία στην ομάδα. Τέτοιες κινήσεις ανεβάζουν και το επίπεδο μιας ομάδας.

Για το αν υπάρχει συμβόλαιο: Υπάρχει συμβόλαιο αλλά δεν καθόμαστε σε αυτά.

Για τη φιλοσοφία που υπάρχει: Η δουλειά που θα κάνεις στο γήπεδο είναι και το όριό σου, όταν ξεκινάς να χτίζεις. Άλλο μια ομάδα που έχει φτάσει ψηλά, άλλο να χτίζεται τώρα και άλλο να προσπαθείς να πατήσεις στην κορυφή. Κι εγώ κι ο Ηλίας δεν είμαστε του λόγου, μας αρέσει να είμαστε περισσότερο στο γήπεδο και απαιτούμε από τους παίκτες να πιστέψουν σ’ αυτό που θέλουν. Αυτό έχει μία διαδικασία. Ο τρόπος που αποδεικνύει ο Ηλίας τα λεγόμενά του είναι κι αυτό που έχω κι εγώ στο μυαλό μου. Πρέπει να το κάνεις, για να σου έχει εμπιστοσύνη ο παίκτης.

Για την επόμενη σεζόν: Είναι πολύ νωρίς. Πλέον έχουμε εικόνα από πολλά πρωταθλήματα και παίκτες. Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η επόμενη μέρα γενικώς στο μπάσκετ. Εδώ δεν ξέρουμε αν θα είμαστε 14, 12 ή 16 ομάδες. Αν δεν περάσει κι αυτός ο μήνας, κανείς δεν μπορεί να πει κάτι. Ο μόνος που μπορεί να μιλήσει είναι ο κ. Δρακόπουλος, ότι θα υπάρχει Ηρακλής του χρόνου (γέλια). Αυτό μας έχει δείξει.

Για τους Έλληνες παίκτες της ομάδας: Ο Ηρακλής είχε την τύχη να έχει όχι απλά καλούς χαρακτήρες, αλλά και καλούς παίκτες. Παιδιά που τα ξέραμε προσπαθούσαμε να τα βάλουμε σε ένα άλλο επίπεδο, όπως ο Κακαρούδης που είναι σοβαρός παίκτης και θα ήταν πολύ χρήσιμο εργαλείο. Ο Ζάρας έχει τρομερή ικανότητα σε ένα συγκεκριμένο ρόλο. Οι μικροί Φίλιος, Γεωργαλάς, Νικολαΐδης είναι παιδιά που δεν μπορείς να μην τους δώσεις σημασία στο μέλλον. Ο Καββαδάς είναι ιδιαίτερη περίπτωση γιατί πρέπει να πειστεί ότι αξίζει. Αν πείσει τον εαυτό του, πρέπει να δει κι ότι υπάρχει ένας συγκεκριμένος τρόπος. Αν το κάνει αυτό, θα πάει σε άλλο επίπεδο.

Πηγή: basketplus.gr

Σχετικά Άρθρα

Back to Top