Γήπεδο στον Ηρακλή – Ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ! (vid)

Αφιέρωμα στο γηπεδικό ζήτημα του ποδοσφαιρικού Ημίθεου από το “κυανόλευκο” κανάλι “Ηρακλής και Σινεμά”…

Ηρακλής, Ποδόσφαιρο

Το “κυανόλευκο” κανάλι του YouTube, “Ηρακλής και Σινεμά”, δημιούργησε ένα αφιέρωμα στο γηπεδικό ζήτημα του ποδοσφαιρικού Ηρακλή.

Παραθέτουμε και το εισαγωγικό σημείωμα του διαχειριστή του καναλιού, Βασίλη Οικονόμου:

“Ο Γυμναστικός Σύλλογος Ηρακλής ιδρύθηκε το 1908 στη Θεσσαλονίκη που ήταν τότε ακόμα τμήμα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, ως συνέχεια του Ομίλου Φιλομούσων που ιδρύθηκε το 1899 και υπήρξε σωματείο φιλολογικό, μουσικό και γυμναστικό με στόχο την απελευθέρωση της πόλης κάτι που επιτεύχθηκε το 1912.

Παρ’ όλο που τα μέλη του Ηρακλή πολέμησαν για την απελευθέρωση της πόλης το ελληνικό κράτος μόλις 2 χρόνια αργότερα μετά την απελευθέρωση πήρε τον χώρο που ήταν το πρώτο γήπεδο του Ηρακλή και που με τόσο κόπο είχε σκαφτεί από τα μέλη του συλλόγου για να διαμορφωθεί κατάλληλα. Ο μοναδικός τότε αθλητικός σύλλογος της πόλης πήρε για αντάλλαγμα ένα δεύτερο γήπεδο το οποίο ήταν το μοναδικό γήπεδο της Θεσσαλονίκης μέχρι το 1927.

Στη συνέχεια η γειτνίαση του γηπέδου με το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης δημιούργησε προβλήματα καθώς το Πανεπιστήμιο θέλησε να επεκταθεί και έτσι στη δεκαετία του 1950 ο ιστορικός Ηρακλής εκδιώχθηκε για δεύτερη φορά απ’ το γήπεδο του!

Έπειτα, ο Ηρακλής απέκτησε 2 οικόπεδα χωρίς όμως να έχει την οικονομική ενίσχυση για να κατασκευάσει το δικό του γήπεδο. Έτσι για 6 δεκαετίες χρησιμοποίησε το Καυτανζόγλειο εθνικό στάδιο το οποίο όλα αυτά τα χρόνια συντηρήθηκε απ’ τον Ηρακλή. Εν έτει 2021 ένα γειτονικό σωματείο, ο ΠΑΟΚ σχεδιάζει την ανακατασκευή του δικού του γηπέδου και ζητάει και θα πετύχει την αποκλειστική χρήση του Καυτανζογλείου εθνικού σταδίου για όσο καιρό θα κατασκευάζεται το γήπεδο του, με το Ελληνικό κράτος να διώχνει τον Ηρακλή για τρίτη φορά απ’ την έδρα του! Αυτό είναι το ευχαριστώ για τον Ηρακλή που πολέμησε για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912, που προσέφερε το γήπεδο του για κατασκήνωση των πυροπαθών απ’ την μεγάλη πυρκαγιά του 1917 και για περίθαλψη των στρατιωτών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τον Ηρακλή που αθλητής του υπήρξε ο Γιώργιος Ιβάνωφ, εθνικός ήρωας Ελλάδας και Πολωνίας, μεγαλύτερος σαμποτέρ του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που με τις δολιοφθορές στο εργοστάσιο όπου επισκευάζονταν οι κινητήρες των αεροπλάνων της Λουφτβάφε προκάλεσε την πτώση 400-450 αεροσκαφών στην Β. Αφρική, σύμφωνα με γερμανικές εκτιμήσεις, εξαιτίας της οποίας οι δυνάμεις του Άξονα υποχώρησαν 2.300 χιλιόμετρα δυτικά μέσα σε διάστημα 6 μηνών…

Τον Ηρακλή που ακόμα και σήμερα διαθέτει στην πανδημία του covid τις εγκαταστάσεις του στο Νοσοκομείο του ΑΧΕΠΑ για να βοηθήσει την πόλη του τη Θεσσαλονίκη.”

Ευχαριστούμε τον κύριο Θεόδωρο Παγκούση και το Ποδοσφαιρικό Μουσείο του Ηρακλή για την παραχώρηση του αρχειακού υλικού,και τους Αλέξανδρο Οικονομίδη, Γιώργο Μαυρόπουλο και Θοδωρή Πουλασικίδη. Ευχαριστούμε επίσης τη διεύθυνση αθλητικού αρχείου της ΕΡΤ3, την κυρία Ελευθερία Φαραντάκη και τον κύριο Γιώργο Τραπεζανίδη.

Σχετικά Άρθρα

“Στα όπλα” οι “παλιοσειρές” του οπαδικού κινήματος για αδειοδότηση και Καυτανζόγλειο!

Ποδόσφαιρο

Back to Top