H “κούπα” του Αυτοκράτορα στην Πάτρα (vid)

Mε αφορμή την επίσημη παρουσίαση της επανεκκίνησης του Τμήματος βόλεϊ, μία ένδοξη στιγμή του παρελθόντος…

Βόλει, Ηρακλής

Το βίντεο του τελικού από το κανάλι “Ηρακλής και Σινεμά” και στο σχόλιο του διαχειριστή του, Βασίλη Οικονόμου:

25 Μαρτίου 2000 στο κλειστό της ¨Ε.Α. Πατρών¨ και συντονιστήκαμε στον ALPHA για να δούμε Ηρακλή σε τελικό κυπέλλου.

Ένα ηρωικό λεωφορεό του ΠΑΠΑΦΗ βρέθηκε στην κερκίδα κι ομόρφυνε με τις φωνές του τη μετάδοση. Ο αγώνας ξεκίνησε κι όλα ήταν διαφορετικά: οι παίχτες του Λεώνη ήταν ένα απίστευτα καλοκουρδισμένο σύνολο. Ο Κράβαρικ ένας ιπτάμενος οδοστρωτήρας, οι Κυριαζής-Μέλκας-Πασπαλάς σταθεροί, και στο βλέμμα του Σαμαρά ¨διάβαζες¨ ότι σήμερα θα σηκώσει την πρώτη του κούπα. Όλα ήταν διαφορετικά σ΄ αυτή τη μετάδοση: ο σπίκερ δεν προσέθεσε ακόμα ένα κύπελλο στα 8 συνεχόμενα του Ολυμπιακού.

Ο Γκιούρδας, ο Χριστοφιδέλης και οι συνήθεις ύποπτοι δεν έβαζαν τον έναν πόντο μετά τον άλλον για να δαγκώσουν κυνικά στο φινάλε, ακόμα ένα χρυσό μετάλλιο στο στόμα. Όλα ήταν διαφορετικά, τα μπλοκ λειτουργούσαν, οι άσσοι έμπαιναν, οι επιθέσεις σε πρώτο χρόνο κατέληγαν με άνεση μέσα. Όλα ήταν επιτέλους διαφορετικα: στις κερκίδες οι Ηρακλειδείς δεν χειροκρότησαν απλά τον Ηρακλή για μια τίμια πορεία μέχρι τον τελικό. Αλλά είδαν επιτέλους-οι περισσότεροι για πρώτη φορά-την ομάδα να φτάνει στην πηγή και να πίνει το αίμα του αντιπάλου και το νερό του θριάμβου!

Τόσο διαφορετικά που δε χρειάστηκε ούτε καν ένα ματς-ψυχοβγάλτης όπως στον τελικό του ΄76. Από το 0-2 στον ημιτελικό της προηγούμενης ημέρας με την ΑΕΚ θαρρείς ότι ο Ηρακλής πήρε μπροστά και ξέχασε να σταματήσει, αφού κατέκτησε 6 σερί σετ!

Ένα εμφατικό 3-0, σαν να ήθελε ο Γηραιός να μας καθησυχάσει για τα τόσα δράματα που ζήσαμε στο παρελθόν. Όλα ήταν τόσο διαφορετικά, κι από ΄κείνη τη μέρα όλα θα ήταν αλλιώς για το Ελληνικό Βόλεϊ…

Η Επανάσταση είχε ξεκινήσει.

Διαιτητές: Κούλης, Ιορδανίδης

Ολυμπιακός (Ζόραν Γκάετς): Γκιούρδας 9π., Κουρνέτας 3, Ζελιάσκοφ 5, Τσακιρόπουλος 8, Ντράγκοβιτς 7, Μπόσκαν 10 / Ξενάκης, Καλαϊτζίδης 2, Μηνούδης (λ). Δεν έπαιξαν: Χριστοφιδέλης, Ψάρρας, Θεοδωρίδης

Ηρακλής (Αλέκος Λεώνης): Κυριαζής 8π., Κράβαρικ 19, Ιωαννίδης 4, Μέλκας 2, Σαμαράς 12, Σάτσχιν 6 / Καρυπίδης, Δεσλής 3, Πασπαλάς (λ). Δεν έπαιξαν: Καλμαζίδης, Σαρακινός, Τζελάτης MVP: Αντρέι Κράβαρικ (Ηρακλής)

Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Στέλιο Ναβροζίδη για την παραχώρηση του αρχειακού υλικού!

Σχετικά Άρθρα

Back to Top