- Bluearena - https://bluearena.gr -

Το… “τρίμπαλο” του εκπληκτικού ΗΡΑΚΛΗ στην ΑΕΚ (vid)

Από το κανάλι Ηρακλής και Σινεμά το ακόλουθο βίντεο, με πολύ ενδιαφέρον σχόλιο από τον διαχειριστή του καναλιού, Βασίλη Οικονόμου:

Η σαιζόν 1985/86 είναι ενδεικτικό παράδειγμα της ευνοϊκής μεταχείρισης του ΠΟΚ (νυν big4) από το ίδιο το σύστημα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η βασική ιστορία είναι λίγο πολύ γνωστή: κερδίζουμε τον Δεκέμβριο την ΑΕΚ 3-0 (με δύο …ακραία πέναλντι που δε δίνονται όπως βλέπετε στο βίντεο), μας κερδίζει κι αυτήν στο ΟΑΚΑ με 4-1, οδηγούμαστε σε μπαράζ στο Βόλο μέσα στο κατακαλόκαιρο. Ο Θεοδωρίδης και η διοίκηση αποφασίζουν να μη χτυπήσει η ομάδα το ματς και κατεβάζει 9αδα στο γήπεδο.

Το σκορ είναι 0-0 στο ’53, ο Ηρακλής έχει σκοπό να περάσει το μήνυμα ότι ο αγώνας είναι παρωδία και κάποιοι το παίζουν τραυματίες. Έτσι με 6 πλέον παίχτες το ματς αυτομάτως διακόπτεται και κατοχυρώνεται στην Ένωση. Αλλού είναι όμως το μεγάλο συμπέρασμα της υπόθεσης!

Εκείνη τη σαιζόν ο Ηρακλής εντός έδρας είναι πανίσχυρος και αήττητος ενώ στα εκτός είναι άλλη ομάδα (σε εποχές βέβαια που οι έδρες ήταν ΕΔΡΕΣ) με μοναδική νίκη στις Σέρρες. Στην Πάτρα χάνει από την Παναχαϊκή με 1-0 αλλά παίρνει τους 2 βαθμούς λόγω αντικανονικής συμμετοχής παίχτη των πατρινών.

Κι εδώ βλέπουμε τη διαφορετική αντιμετώπιση της αθλητικής δικαιοσύνης σε δύο παρόμοιες περιπτώσεις: Η Παναχαϊκή μηδενίζεται,της αφαιρείται 1 βαθμός στην ΤΡΕΧΟΥΣΑ σαιζόν και υποβιβάζεται.

Η ΑΕΚ για υπόθεση δωροδοκίας απέναντι στον Πανσερραϊκό όχι μόνο δεν υποβιβάζεται (όπως εμείς το 1989) αλλά τιμωρείται με -3 βαθμούς από την ΕΠΟΜΕΝΗ χρονιά! Κι έτσι καταλαμβάνει μέσω του μπαράζ την 3η θέση και το ευρωπαϊκό εισιτήριο. 4ος ο Ηρακλής μας κι έτσι στερείται η Ευρώπη να γνωρίσει την ομαδάρα του ’80 και τον Χατζηπαναγή.

Ευχαριστούμε τον κύριο Θεόδωρο Παγκούση και το Ποδοσφαιρικό Μουσείο του Ηρακλή για την παραχώρηση του αρχειακού υλικού.