- Bluearena - https://bluearena.gr -

Το κόρνερ, που θα μπορούσε να φέρει το κύπελλο… (vid)

Το βίντεο από το κανάλι “Ηρακλής και Σινεμά”, συνοδευόμενο από το σχόλιο του επιμελητή του καναλιού, Βασίλη Οικονόμου:

Βρισκόμαστε στο καλοκαίρι του ’87 με τον πιο ανελέητο καύσωνα της ιστορίας. Κυριακή 21 Ιουνίου μια εβδομάδα μετά το μεγάλο χρυσό ευρωπαϊκό της Εθνικής στο μπάσκετ.

Στην πιο ¨δημοκρατική¨ ποδοσφαιρική δεκαετία του ελληνικού ποδοσφαίρου, αυτήν του ΄80, έχουν δικαίωμα στη διάκριση πολλές ομάδες κι έτσι το ζευγάρι του Τελικού Κυπέλλου στο ΟΑΚΑ είναι για πρώτη φορά το Ηρακλής-ΟΦΗ.

Η ομάδα μας είναι διψασμένη για ένα κύπελλο μετά από 11 χρόνια και οι Ηρακλειδείς περιμένουν μια άτυπη απονομή δικαιοσύνης μετά τον τελικό του ΄80, τον τελικό του άδικου υποβιβασμού. Στο ελληνικό πρωτάθλημα οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν σχεδόν ισοδύναμες , ο 4ος ΟΦΗ με 33 βαθμούς και 5ος ο Ηρακλής με 31 (χωρίς τις αφαιρέσεις βαθμών από την απεργία των ποδοσφαιριστών τις 3 τελευταίες αγωνιστικές). Αυτό φαίνεται και μέσα στο παιχνίδι – ένα μέτριο ματς με λίγες φάσεις και εμφανή την κούραση της γεμάτης σαιζόν.

Η μάχη της κερκίδας κερδίθηκε από τους 17.000 Ηρακλειδείς που όμως έβλεπαν την ομάδα μας αγχωμένη υπό το βάρος της φανέλας του φαβορί. Και φτάνουμε σε μια φάση που παραλίγο ν΄ αποδειχθεί ιστορική: 89ο λεπτό του αγώνα και ο Ηρακλής κερδίζει ένα κόρνερ.

Η παράταση μοιάζει αναπόφεκτη αλλά ο Χατζηπαναγής αναλαμβάνει την εκτέλεση και πάει αποφασισμένος στη δεξιά γωνία για να βάλει όλη του την τέχνη με σκοπό το γκολ. Το είχε ξανακάνει εναντίον του ΟΦΗ πριν 3 χρόνια στο Καυτατζόγλειο!

Ο πιτσιρικάς σερβίρει τη μπάλα στην άσπρη βούλα και ο Βάσια παίρνει πολλά μέτρα φόρα κι εκτελεί με το αριστερό….ο Σηφάκης όμως απομακρύνει μετά βίας σε δεύτερο κόρνερ ενώ τραυματίζεται πέφτοντας επάνω στο δοκάρι!

Δεύτερη ευκαιρία: άλλη μια φανταστική εκτέλεση απ΄τον Χατζηπαναγή που το στέλνει με φάλτσο καρφωτά προς το τέρμα αλλά ο Τσινός πετάγεται ηρωικά προ του τερματοφύλακα και ξανασώζει τον ΟΦΗ. Τρίτο κόρνερ αλλά όχι και φαρμακερό αφού ο διαιτητής σφύριξε τη λήξη πριν την εκτέλεση, η οποία επίσης εξουδετερώθηκε απ΄τον μετέπειτα πρωταγωνιστή των πέναλντι, Σηφάκη…

Ήταν μια αρχηγική κίνηση του μεγάλου Βασίλη Χατζηπαναγή για να δώσει την τελευταία στιγμή του αγώνα τη νίκη και το κύπελλο στον Ηρακλή. Αργότερα έγινε λανθασμένα αλλαγή από τον Αρχοντίδη και δε συμμετείχε καν στη διαδικασία των πέναλντι…