- Bluearena - https://bluearena.gr -

Χορτατζήδες – Αμπελόκηποι, παρόν και μέλλον…

Ας ξεκινήσουμε από το όνειρο δεκαετιών. Την κατασκευή ιδιόκτητου ποδοσφαιρικού γηπέδου. Μία βόλτα στα social media, αρκεί για να αντιληφθεί κανείς την κάψα των φίλων του Ηρακλή. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι το θέμα δεν ανακινείται ελλείψει άλλων ειδήσεων για τον σύλλογο γενικότερα. Αυτή τη φορά υπάρχουν συγκεκριμένα και θετικά δεδομένα. Ο Ερασιτέχνης είναι καθαρός από χρέη, οι Χορτατζήδες (και η Μίκρα) δεν κινδυνεύουν με κατάσχεση και ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι κάτι παραπάνω από αρωγός σε αυτό το εγχείρημα. Δεν θα ήταν υπερβολή αν αναφέραμε ότι Ερασιτέχνης και Δήμος Θεσσαλονίκης προχωρούν χέρι-χέρι και αυτό συμβαίνει λόγω της ταυτόχρονης παρουσίας εκλεκτών μελών της κυανόλευκης οικογένειας σε θέσεις αντιδημάρχων. Ο λόγος για τους Μάκη Κυριζίδη (τεράστια η συμβολή του και σε άλλα θέματα του συλλόγου), Μιχάλη Κούπκα και Ιωάννα Κοσμοπούλου. Και φυσικά, όλοι αυτοί ενεργούν με την έγκριση του Κωνσταντίνου Ζέρβα, ο οποίος μπορεί να μην ανήκει «οπαδικά» στην κυανόλευκη οικογένεια, ωστόσο όσα έχει κάνει μέχρι στιγμής για τον Ηρακλή, τον καθιστούν “επίτιμο” μέλος της.

Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε σήμερα. Στην βούληση Ηρακλή και Δήμου, για να κατασκευαστεί γήπεδο στους Χορτατζήδες. Θα πρέπει όμως να διανύσουμε πολύ δρόμο για να γίνει η επιθυμία πράξη. Σε πρώτη φάση, θα πρέπει να μάθουμε αν μπορεί να κατασκευαστεί γήπεδο και αν ναι, με ποιες προϋποθέσεις. Πολύ ωραία η φωτογραφία με το γαλάζιο γήπεδο της γερμανικής ομάδας τοποθετημένο στην έκταση του Ηρακλή, αλλά είναι άλλο μία ωραία φωτογραφία και άλλο μία επίσημη μακέτα με το τι μπορεί να δημιουργηθεί εκεί. Την απάντηση για το τι μπορεί να χτιστεί και με ποιες προϋποθέσεις, θα την έχουμε λίαν συντόμως από την Πολεοδομία. Βάσει αυτής της απάντησης, θα προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα. Είμαστε ακόμη στην αρχή της διαδρομής, ωστόσο για πρώτη φορά έχουμε το δικαίωμα να αισιοδοξούμε, διότι το μεγαλύτερο εμπόδιο (χρέη) έχει ξεπεραστεί, χάρη στην τιτάνια προσπάθεια του Φώτη Θέου και των συνεργατών του.

Όσο για την συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά με την χωρητικότητα του νέου γηπέδου (λες και το χτίσαμε και μαλώνουμε για την χωρητικότητα), θεωρούμε το λιγότερο ατυχές να θεωρεί κάποιος ότι μικραίνει ο σύλλογος αν παίζει σε ένα γήπεδο 9-10 ή 13 χιλιάδων. Λες και τόσα χρόνια παίζοντας στο μεγαλύτερο από άποψη χωρητικότητας γήπεδο της Βορείου Ελλάδος, ο ποδοσφαιρικός Ηρακλής γιγαντώθηκε. Ο σύλλογος θα γιγαντωθεί όταν αποκτήσει το δικό του σπίτι, όταν το αξιοποιήσει προς όφελός του και σταματήσει να παρακαλεί διορισμένες διοικήσεις κρατικών σταδίων για να του δώσουν 20τμ για να κάνει μία μπουτίκ. Και στην τελική, αν οι αρμόδιοι φορείς κρίνουν ότι στους Χορτατζήδες μπορεί να κατασκευαστεί γήπεδο 10-12 χιλιάδων θέσεων, ας έχουμε sold out σε κάθε παιχνίδι, 8.000 διαρκείας το καλοκαίρι και στα μεγάλα ματς να μένει κόσμος εκτός γηπέδου. Όταν φτάσουμε στο σημείο να μην μας χωράει το γήπεδο, τότε θα σημαίνει ότι ο ποδοσφαιρικός Ηρακλής γιγαντώθηκε, όπως συνέβαινε πριν από καμιά δεκαετία στο βόλεϊ.

Πάμε τώρα και στο θέμα με τον Ηρακλή Αμπελοκήπων. Οι επίσημοι φορείς του συλλόγου ξεκαθάρισαν ότι στην παρούσα χρονική περίοδο, δεν υπάρχει θέμα συνεργασίας των δύο πλευρών. Και δεν θα μπορούσε να υπάρχει, από τη στιγμή που η άλλη πλευρά κινείται με τη λογική «και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος». Όταν θέλεις να αξιοποιήσεις την δυναμική του Ηρακλή, θα πρέπει αυτό που εκπροσωπείς να θυμίζει Ηρακλή. Το γεγονός ότι βασικός χρηματοδότης είναι ένα σημαίνον στέλεχος της κυανόλευκης οικογένειας, δεν αρκεί για να γίνεις από Ηρακλής Αμπελοκήπων, Ηρακλής Θεσσαλονίκης. Ούτε φυσικά το γεγονός ότι στο ρόστερ υπάρχουν ποδοσφαιριστές που τίμησαν την φανέλα του συλλόγου στο παρελθόν. Ηρακλής Θεσσαλονίκης σημαίνει (προς το παρόν) Καυτανζόγλειο, σημαίνει Μίκρα, σημαίνει Ερασιτέχνης Ηρακλής, σημαίνει οργανωμένοι οπαδοί. Όταν θέλεις να ακολουθήσεις έναν ξεχωριστό δρόμο, αποκομμένος από όλα τα ανωτέρω, είναι δεδομένο ότι η πλειοψηφία δεν θα σε ακολουθήσει.

Όσο για την δικαιολογία ότι όλα αυτά γίνονται για μην συνδεθεί η νέα ΠΑΕ που θα δημιουργηθεί αν επιτευχθεί ο στόχος της ανόδου, με την πρώην ΠΑΕ Ηρακλής, δεν μπορεί να ευσταθεί, από τη στιγμή που οι ίδιοι αυτοπαρουσιάζονται επίσημα και ανεπίσημα, ως οι συνεχιστές του ποδοσφαιρικού Ηρακλή. Και δεν θέλουν να συνδεθούν με την παλιά ΠΑΕ, λόγω των χρεών που την «συντροφεύουν», των οποίων το ύψος δεν μπήκαν στη διαδικασία να το αναζητήσουν επίσημα, με συνέπεια να αιωρούνται διάφορα νούμερα. Από 150.000 που αναφέρουν στην Αγίου Δημητρίου, μέχρι και 1.500.000 που λένε στους Αμπελόκηπους. Ένα επίσημο αίτημα στην ΕΠΟ, θα έδινε την απάντηση σε σημαντικό ποσοστό, μιας και τα συμβόλαια με ξένους παίκτες, οι οποίοι μπορούν να προσφύγουν απευθείας στην ΦΙΦΑ ήταν ελάχιστα, σε αριθμό και ποσά.

Προς το παρόν, θα πορευτούν ως Ηρακλής Αμπελοκήπων και αν το καλοκαίρι οι συνθήκες απαιτήσουν την μετατροπή τους σε ΠΑΕ, προβλέπουμε ότι το θέμα της συνεργασίας θα τεθεί εκ νέου προς συζήτηση. Και τότε ίσως τα δεδομένα να είναι διαφορετικά.