“Πράσινη υπόκλιση” στην μπασκετική προσφορά του Ημίθεου (vid)

Παναθηναϊκός μπασκετικός λογαριασμός “υπενθυμίζει” την τεράστια προσφορά του Ηρακλή στο αγωνιστικό δυναμικό της Εθνικής ομάδας και στο άθλημα…

Ηρακλής, Μπάσκετ

Η ανάρτηση, με αφορμή έναν παλαιό αγώνα και το σχετικό βίντεο:

Ηρακλής-Παναθηναϊκός τον Οκτώβριο του 2001. Ο Παναθηναϊκός αντιμέτωπος με το μέλλον του.
Ο πρωταθλητής Παναθηναϊκός ανεβαίνει στην Θεσσαλονίκη για να αγωνιστεί με τον σε βαθιά οικονομική κρίση Ηρακλή. Από την μια τα νέα αστέρια των πρασίνων – Κουτλουάι, Μούλα και ο πρώην Ηρακληδέας Λάζος – και από την άλλη μια ομάδα με μόλις 3 ξένους στην σύνθεσή της και χωρίς οπαδούς επειδή δεν μπορούσε να σφραγίσει τα εισιτήρια. Αυτό που ξετυλίγεται όμως μόλις ξεκινάει ο αγώνας δεν το φανταζόταν κανείς.
Ο Ηρακλής φρέσκος και ορεξάτος, με τον μεγάλο αστέρα του Νίκο Χατζηβρέττα να ‘σκοτώνει και να μην πληρώνει’ από κάθε σημείο του παρκέ. Δίπλα του ένας άσημος Αμερικάνος που ο ξεπαραδιασμένος Ηρακλής είχε ψωνίσει από την Δομηνικανή Δημοκρατία, ο Ρόντρικ Μπλάκνεϊ. Και τύποις στο 3, αλλά στην πραγματικότητα λίμπερο σε επίθεση και άμυνα, ένας ξερακιανός, μακρυχέρης, αριστερόχειρας και ολίγον άτεχνος παίκτης. Ο Δημήτρης Διαμαντίδης, μέρος και αυτός του παιδομαζώματος που είχε κάνει ο Ηρακλής σε όλη την Μακεδονία.
Στο πρώτο δεκάλεπτο η ομάδα του Ομπράντοβιτς δεν κατάλαβε τι την χτύπησε. Ο Ηρακλής έπαιξε μια τρομερή άμυνα με βοήθειες. Ο Διαμαντίδης ήταν βδέλα πάνω στον Ντέγιαν Μποντιρόγκα ο οποίος σε όλο το δεκάλεπτο σκόραρε μόνο 2 πόντους. Μπόντι, Ίμπο και Μούλα έβρισκαν μπροστά τους συνέχεια 2 και 3 παίκτες. Με το που έβγαινε η άμυνα ο Ηρακλής έφευγε αμέσως στο τρανζίσιον με τον Χατζηβρέττα αιχμή του βέλους. Η μπάλα ταξίδευε με ταχύτητα από την μια μεριά του παρκέ στην άλλη, είτε με ντρίμπλα του Μπλάκνεϊ είτε με half-court πάσα του Διαμαντίδη. Από ένα σημείο και μετά ο Χατζηβρέττας έκανε λέι απ σαν να ήταν στην προπόνηση.
Απέναντι σε όλο αυτό, ο ΠΑΟ ακόμα να ψάχνεται. Ο Λάζος τελείως έξω από τα νερά του, ο Άλμπανο ας μην σχολιάσουμε, απόντος του Καλαϊτζή και πριν έρθει ο Πέπε πήρε χρόνο στον άσο ο σχεδόν απόμαχος Σιούτης, βαριά σχήματα με Αλβέρτη στο 3 και Μπόντι στο 2, μια εικόνα κούρασης και κορεσμού. Το δεκάλεπτο τελειώνει 25-13 και ο αγώνας τελικά 83-77 για μια ομάδα που κόστιζε σχεδόν όσο το συμβόλαιο του Μποντιρόγκα.
Στο βίντεο βλέπουμε πώς ο Ηρακλής χτυπούσε κατά κύμματα τον Παναθηναϊκό. Ο Χατζηβρέττας κάνει ένα από εκείνα τα χαρακτηριστικά step back σουτ μετά από ντρίμπλα, στέλνοντας τον Ίμπο να σφουγγαρίσει το παρκέ του Ιβανωφείου το οποίο χτυπάει τσαντισμένος πριν καν μπει το τρίποντο. Στην αμέσως επόμενη κατοχή ο Τούρκος προσπαθεί να ανταποδώσει την ταπείνωση, τρώει τάπα από τον Χατζηβρέττα που φεύγει στον αιφνιδιασμό και παίρνει πάσα από τον Διαμαντίδη. Στην δεύτερη φάση, παγίδα, κλέψιμο και αμέσως πάσα από Διαμαντίδη σε Χατζηβρέττα. Στην τρίτη, τρομερό ριμπάουντ από τον Διαμαντίδη, πάσα και λέι απ Χατζηβρέττα.
Ο Ηρακλής ήταν η έκπληξη του πρωταθλήματος, βγαίνοντας τέταρτος, με τον Χατζηβρέττα να γίνεται ο πρώτος Έλληνας πρώτος σκόρερ της Α1 μετά από 15 χρόνια και τον Γκάλη. Καθοδηγητής της ομάδας ο Κώστας Πιλαφίδης, προπονητής με εξαιρετικές δουλειές στο πρώτο μισό των 00s. Δίπλα του ο Παρασκευάς Μουρατίδης, για χρόνια εργάτης του μπάσκετ της Θεσσαλονίκης. Στο τέλος και ο Ζοτς την βρήκε την άκρη οδηγώντας μια ομάδα βετεράνων στον τίτλο στην Μπολόνια, διά πυρός και σιδήρου και ακροβατώντας μεταξύ επιτυχίας και αποτυχίας. Αυτό που είδε ο Σέρβος στο Ιβανώφειο όμως ήταν μια εικόνα από το μέλλον.
Η τριάδα Μπλάκνεϊ-Χατζηβρέττα-Διαμαντίδη ήταν ένα sneak preview των σχημάτων που θα φέρουν στο ελληνικό μπάσκετ – τον Παναθηναϊκό αλλά και την Εθνική – τις τεράστιες επιτυχίες στο δεύτερο μισό της δεκαετίας, με τον Χατζηβρέττα όμως στον ρόλο του εργαλείου-τριαριού που είχε ο Διαμαντίδης στον Ηρακλή, τον Μήτσο στον ρόλο του καθοδηγητή και τον Μπλάκνεϊ μια πρώιμη εικόνα Λάκοβιτς ή Σπανούλη όπως αυτοί θα έπαιζαν στον ΠΑΟ του Ομπράντοβιτς. Ο Μπλάκνεϊ είναι ένας πραγματικός X factor στο ελληνικό μπάσκετ των 00s, αγωνιζόμενος δίπλα στους Διαμαντίδη και Χατζηβρέττα στον Ηρακλή, τον Ζήση στην ΑΕΚ και τον Σπανούλη στο Μαρούσι, ένας παίκτης που άνετα θα μπορούσε να είχε παίξει ως νατουραλιζέ για την Εθνική του Γιαννάκη.
Μπόντι-Ίμπο εναντίον Διαμαντίδη-Χατζηβρέττα πριν 20 χρόνια λοπόν. Το μέλλον είχε ήδη ξεκινήσει για τον Παναθηναϊκό και φορούσε κυανόλευκα.

Σχετικά Άρθρα

Back to Top