Στιγμές της Ιστορίας του Συλλόγου

Η ανάρτηση αναδρομής του Ερασιτέχνη, με αφορμή τα 112α γενέθλια του Συλλόγου.

Ερασιτέχνης

Ο Γυμναστικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης «ο Ηρακλής» είναι ένα από τα αρχαιότερα εν ενεργεία αθλητικά σωματεία στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1908 στην -ακόμη υπό την οθωμανική διοίκηση- Θεσσαλονίκη. Αποτελεί τον παλαιότερο αθλητικό σύλλογο της πόλης, θεωρούνταν δε η ομάδα των “μπαγιάτηδων”, δηλαδή των “συντηρητικών” παλαιών Θεσσαλονικέων. Έχει δεκάδες επιτυχίες σε όλα τα τμήματά του, που τον καθιστούν έναν από τους σημαντικότερους ελληνικούς αθλητικούς συλλόγους βάσει οπαδών, τίτλων και αριθμού αθλημάτων. Τα χρώματά του (μπλε και άσπρο) τα δανείστηκε από την κυανόλευκη ελληνική σημαία, για να δηλώσει την εθνικότητα των μελών του, στην τότε Οθωμανική Θεσσαλονίκη.
Το τμήμα ποδοσφαίρου, μαζί με το αθλητικό τμήμα (στίβου) και την κολύμβηση ήταν τα πρώτα τμήματα του συλλόγου που δημιουργήθηκαν. Το 1921 ιδρύθηκε το τμήμα βόλεϊ. και το τμήμα μπάσκετ του συλλόγου. To 1927 η ποδοσφαιρική ομάδα κατέκτησε το Πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης της ΕΠΣΜ. Το 1928 η ομάδα μπάσκετ του Ηρακλή κατέκτησε το Πρωτάθλημα Ελλάδος το οποίο υπήρξε και το πρώτο στην ιστορία του θεσμού στην Ελλάδα. Ο Γιάννης Αμπατζόγλου, που ήταν και ένας από τους παίκτες της ομάδας που κατέκτησε τον πρώτο τίτλο της ιστορίας του Ηρακλή, υπήρξε ένα από τα δεκατρία ιδρυτικά μέλη της παγκόσμιας ομοσπονδίας μπάσκετ FIBA, υπογράφοντας το πρακτικό ίδρυσής της το 1932.ο πρωτάθλημα, όταν ηττήθηκε στον διπλό τελικό από τον πρωταθλητή Νότου Ολυμπιακό. Το 1935 οι καλαθοσφαιριστές της ΧΑΝΘ μεταγράφονται ομαδικά στην ομάδα μπάσκετ του Ηρακλή, η οποία αναδεικνύεται πρωταθλήτρια Ελλάδος για δεύτερη φορά στη ιστορία του συλλόγου, ενώ το 1936 η ομάδα μπάσκετ κατέλαβε τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα.

To 1938 η ποδοσφαιρική ομάδα κατέκτησε το Πρωτάθλημα της ΕΠΣΜ. Το 1939 η ποδοσφαιρική ομάδα κατέκτησε τη 2η θέση στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα, όταν ηττήθηκε στον διπλό τελικό από την πρωταθλήτρια Νότου ΑΕΚ.

Κατά την περίοδο της κατοχής σημαντική υπήρξε η αντιστασιακή δραστηριότητα του Γεωργίου Ιβάνοφ, ο οποίος εκτελέστηκε από τους Γερμανούς. Ο Ιβάνοφ υπήρξε αθλητής του Ηρακλή από το 1926 και αγωνίστηκε αρχικά στην ποδοσφαιρική του ομάδα. Ταυτόχρονα ασχολήθηκε με το πόλο και την κολύμβηση που υπήρξε το άθλημα με το οποίο και διακρίθηκε.

Το 1945 επετράπη η ανέγερση ξύλινου παραπήγματος στον παραθαλάσσιο χώρο πίσω από το παλιό Κυβερνείο (σημερινό Λαογραφικό Μουσείο) το οποίο χρησιμοποιείτο ως αποδυτήριο του κολυμβητικού τμήματος. Το 1947 απομακρύνεται από εκεί και μεταφέρεται στη περιοχή της Σχολής Τυφλών.

Το 1947 η ποδοσφαιρική ομάδα κατέκτησε τη 2η θέση στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα, χάνοντας τον τίτλο με ένα βαθμό διαφορά από τον πρωταθλητή Ολυμπιακό. Με αρχηγό τον Σωτήρη Ζακαπίδα, η ομάδα πραγματοποίησε εξαιρετική πορεία πέραν των προσδοκιών και δύο αγωνιστικές πριν τη λήξη του πρωταθλήματος βρισκόταν στην πρώτη θέση. Χρειαζόταν μόλις μία νίκη στα τελευταία παιχνίδια (η βαθμολόγηση για νίκη-ισοπαλία-ήττα ήταν 3-2-1 βαθμοί), αλλά στο προτελευταίο παιχνίδι με την ΑΕΚ ο διαιτητής Διαμαντόπουλος διέκοψε τον αγώνα, με την πρόφαση ότι ο ποδοσφαιριστής του Ηρακλή Παράσχος Πασχαλίδης αρνούνταν να εγκαταλείψει τον αγωνιστικό χώρο, αν και είχε αποβληθεί. Ο Ηρακλής νίκησε μεν τον Ολυμπιακό, έχοντας και πλεονέκτημα στην ισοβαθμία με την πειραιώτικη ομάδα, όμως το αρμόδιο δικαστήριο μηδένισε τον Ηρακλή για τον αγώνα με την ΑΕΚ, αφαιρώντας δηλαδή και τον βαθμό της ήττας, που θα του χάριζε τον τίτλο του πρωταθλητή Ελλάδας.

Την ίδια χρονιά η ομάδα ποδοσφαίρου ήταν φιναλίστ στο Κύπελλο Ελλάδας, όπου ηττήθηκε στον τελικό από τον Ολυμπιακό.

1951-1960
Το 1953 καθιερώθηκε η τέλεση Πανθεσσαλονίκειων Αγώνων προς τιμήν του Ήρωα Γεωργίου Ιβάνωφ. Το 1957 η ομάδα ποδοσφαίρου του Ηρακλή αγωνίστηκε στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας και ηττήθηκε από τον Ολυμπιακό.
Από το 1961 το ποδοσφαιρικό τμήμα του Ηρακλή έχει ως έδρα το Καυτανζόγλειο Στάδιο. Το 1961 η ποδοσφαιρική ομάδα υπήρξε η πρώτη ελληνική ομάδα που συμμετείχε στο Κύπελλο Εκθέσεων (κατοπινό Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, σημερινό Europa League), με αντίπαλο τη γιουγκοσλαβική Νόβι Σαντ.
Το 1962 η ομάδα μπάσκετ κατακτά τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα Ελλάδας. Το 1964 η ομάδα μπάσκετ κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα Ελλάδας.

Το 1965 ιδρύθηκε το τμήμα πυγμαχίας με πρωτεργάτη τον πυγμάχο και προπονητή Τάκη Θωμαϊδη και το 1967 ιδρύεται το τμήμα άρσης βαρών.To 1968 η γυναικεία ομάδα μπάσκετ κατέκτησε το Πρωτάθλημα Ελλάδας.

1971-1980
Το 1971 και το 1972 η γυναικεία ομάδα μπάσκετ κατέκτησε το Πρωτάθλημα Ελλάδας. Το 1972 ιδρύεται το τμήμα ξιφασκίας του Ηρακλή από τον προπονητή Ιωάννη Καραμαζάκη, ο οποίος παρέμεινε στην τεχνική ηγεσία του τμήματος έως το θάνατό του το 1978 και επανιδρύεται το τμήμα ποδηλασίας.

Το 1975 αποκτήθηκε από τον Ηρακλή ο ποδοσφαιριστής Βασίλης Χατζηπαναγής, που εξελίχθηκε σε μια από τις πιο αναγνωρίσιμες και σημαντικές προσωπικότητες του συλλόγου. Η ομάδα στίβου του Ηρακλή κατέκτησε το Πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου ανδρών το 1975 και το 1976 διπλασίασε τα πρωταθλήματα του συλλόγου επαναλαμβάνοντας την επιτυχία. Το 1976 ο Ηρακλής κατέκτησε το Πρωτάθλημα Ποδηλασίας Ανοικτού δρόμου.

Το 1976 ο Ηρακλής κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας στο ποδόσφαιρο επικρατώντας στον τελικό του Ολυμπιακού με σκορ 4-4 και 6-5 στα πέναλτι. Την ίδια χρονιά η ομάδα μπάσκετ παίδων κατάκτησε το Πρωτάθλημα Ελλάδας.

Το 1979 ο Ηρακλής κατέκτησε το Πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου ανδρών και το Κύπελλο Ελλάδας στίβου ανδρών. Το 1979 ιδρύθηκε το τμήμα τζούντο με πρωτοβουλία των πρωτοπόρων του αθλήματος Δημοσθένη Κατσιάρη και Μάριου Καρδάτου. Το 1980 η ομαδα ποδοσφαίρου αγωνίζεται στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας και γνωρίζει την ήττα από την Καστοριά.
Το 1981 η ομάδα μπάσκετ αγωνίστηκε στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Το 1982 το τμήμα ξιφασκίας του Ηρακλή κατέκτησε το Πρωτάθλημα Ξίφους Μονομαχίας Ανδρών και το Κύπελλο ξιφασκίας γυναικών, ενώ το 1983 κατέκτησε το πρωτάθλημα ξιφασκίας ανδρών. Το 1984, 1985, 1986 η ομάδα στίβου του Ηρακλή κατέκτησε 3 συνεχόμενα Πανελλήνια Πρωταθλήματα ανδρών.

Το 1984 η ομάδα ποδοσφαίρου κατέλαβε την 3η θέση στο Πρωτάθλημα Ελλάδας. Το 1985 ο Ηρακλής κατέκτησε το Βαλκανικό Κύπελλο συλλόγων ποδοσφαίρου επικρατώντας στον διπλό τελικό της ρουμανικής Άργκες Πιτέστι, με σκορ 1-3 εκτός έδρας και 4-1 εντός έδρας. Το 1987 η ομάδα ποδοσφαίρου αγωνίστηκε στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, όπου ηττήθηκε από τον ΟΦΗ.

Το 1987 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του Ιβανώφειου κλειστού γυμναστηρίου, το οποίο υπήρξε έδρα του συλλόγου. Το 1988 η εφηβική ομάδα μπάσκετ κατέκτησε το πρωτάθλημα της Ε.ΚΑ.Σ.Θ. και αγωνίστηκε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της Τρίπολης κταλαμβάνοντας τη 2η θέση. Το 1989 ο Ηρακλής κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας στίβου γυναικών. Το 1989 ιδρύθηκε το τμήμα πόλο γυναικών.[28] Το 1990 ο Ηρακλής κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας στίβου ανδρών και το Κύπελλο Ελλάδας στίβου γυναικών. Το 1990 η Βούλα Πατουλίδου βραβεύτηκε από τον ΠΣΑΤ ως Ελληνίδα αθλήτρια της χρονιάς.
Το 1992 στην Ολυμπιάδα της Βαρκελώνης, η αθλήτρια του Ηρακλή Βούλα Πατουλίδου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 100 μ. με εμπόδια.[29] Επίσης βραβεύτηκε από τον ΠΣΑΤ ως Ελληνίδα αθλήτρια της χρονιάς για δεύτερη φορά στην καριέρα της.

Το 1994 η ομάδα μπάσκετ αγωνίστηκε στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Την ίδια χρονιά ιδρύθηκε το τμήμα χάντμπολ.[30] Το 1995 η ομάδα μπάσκετ αγωνίστηκε στον ημιτελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης με κορυφαίο τον Γουόλτερ Μπέρι. Το 1995 η εφηβική ομάδα μπάσκετ του Ηρακλή κατέκτησε το Πρωτάθλημα Ελλάδας. Το ίδιο έτος ιδρύθηκε το τμήμα συγχρονισμένης κολύμβησης.

Το 1996 η ομάδα μπάσκετ αγωνίστηκε στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας έχοντας στη σύνθεσή της τον Ρόι Τάρπλεϊ και τον Εξέβιερ ΜακΝτάνιελ, δύο αθλήτες με αξιόλογη θητεία στο NBA. Το 1997 η ομάδα μπάσκετ αγωνίστηκε στον ημιτελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης
Το 1998 οι ομάδες μπάσκετ εφήβων και παίδων του Ηρακλή αναδείχθηκαν Πρωταθλήτριες Ελλάδος στις κατηγορίες τους. Κατά το τέλος της δεκαετίας η ανδρική ομάδα μπάσκετ του Ηρακλή συγκέντρωσε και ανέδειξε ορισμένους από τους πιο χαρισματικούς νεαρούς Έλληνες αθλητές με κορυφαίο το Δημήτρη Διαμαντίδη, ο οποίος εντάχθηκε στην ομάδα το 1999 και παρέμεινε ως το 2004.

Το 2000 το τμήμα πάλης του Ηρακλή κατακτά για πρώτη φορά το πρωτάθλημα Ελλάδος στην ελευθέρα πάλη ανδρών. Στην Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ το 2000 η δισκοβόλος του Ηρακλή Τασούλα Κελεσίδου κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο
Την περίοδο 2000-01 η ομάδα μπάσκετ του Ηρακλή συμμετείχε στη Σουπρολίγκα και προκρίθηκε στις 16 καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης. Με τον Ηρακλή αγωνίζονταν εκείνη τη χρονιά ο Δημήτρης Διαμαντίδης, ο Νίκος Χατζηβρέττας, ο Λάζαρος Παπαδόπουλος και ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης, που υπήρξαν τέσσερις από τους στυλοβάτες των επιτυχιών της Εθνικής Ελλάδος, η οποία τα επόμενα χρόνια αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης και δευτεραθλήτρια κόσμου.

Το τμήμα βόλεϊ του Ηρακλή βίωνε την καλύτερη περίοδο της ιστορίας του και μέσα στη δεκαετία κατέκτησε 4 Πρωταθλήματα Ελλάδας (2002, 2005, 2007, 2008) 5 Κύπελλα Ελλάδας (2000, 2002, 2004, 2005, 2006) και 4 Σούπερ καπ Ελλάδας Ανδρών (2004, 2005, 2007, 2008). Αγωνίστηκε επίσης σε 5 φάιναλ φορ του Champions League στο βόλεϊ (2002, 2004, 2005, 2006, 2009), εκ των οποίων τις τρεις τελευταίες χρονιές αγωνίστηκε στον τελικό.
Το τμήμα πάλης του Ηρακλή κατέκτησε όλα τα πρωταθλήματα ελευθέρας πάλης ανδρών της δεκαετίας, μονοπωλώντας το θεσμό.[34] Στην Ολυμπιάδα της Αθήνας το 2004 η δισκοβόλος του Ηρακλή Τασούλα Κελεσίδου κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο. Το 2008 ιδρύθηκαν τα τμήματα χόκεϊ επί πάγου και ρόλερ χόκεϊ.

Back to Top