- Bluearena - https://bluearena.gr -

Ζιάγκος: “Εξαιρετικής σημασίας το να κάθεσαι στον πάγκο του Ηρακλή”

Όσα σημείωσε ο Βαγγέλης Ζιάγκος στην εφημερίδα Metrosport:

“H πρώτη συνάντηση ήταν αρκετή”

Έχοντας κάνει ένα πολύ δυνατό “αγροτικό” όπως αναφέρεται στην ιατρική επιστήμη σε Ρέθυμνο, Πανιώνιο, ΑΕΚ και άλλους σταθμούς στην καριέρα του ο Βαγγέλης Ζιάγκος βλέπει την παρουσία του στον Ηρακλή ως μια πολύ μεγάλη πρόκληση. “Η τετράωρη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ηρακλή Θόδωρο Δρακόπουλο ήταν αρκετή για να συνειδητοποιήσω στην αρχή πόσο σημαντικό θα ήταν για μένα να κάτσω στον πάγκο του Ηρακλή, αφού υπήρχε ταύτιση απόψεων σε όλα τα επίπεδα με σκοπό να κτίσουμε μια ομάδα με σωστή βάση και στόχους” μας λέει αρχικά ο Βαγγέλης Ζιάγκος, που είναι απόλυτα καταρτισμένος σε επίπεδο σπουδών με το μπάσκετ και από το 1995 έχει στο πετσί του… το μικρόβιο της προπονητικής.

Ως καλός επαγγελματίας φρόντισε από την πρώτη στιγμή να κάνει προεργασία του και έτσι ο Έλληνας κόουτς περίμενε την τελική απόφαση της διοίκησης του Ηρακλή, για να προχωρήσει τον προγραμματισμό του. “Η δική μου φιλοσοφία έχει ως βασικά στοιχεία την ισορροπία και την προσαρμογή. Από τη στιγμή που θέσαμε έναν άξονα με τη διοίκηση ξεκίνησε και υλοποιήθηκε ένας προγραμματισμός με σκοπό να έχουμε μια απόλυτα ανταγωνιστική και γεμάτη ομάδα. Κάναμε καλή προεργασία και με τα αγωνιστικά θέλω που είχαμε νομίζω ότι κάναμε τις καλύτερες δυνατές επιλογές”, συμπληρώνει ο Βαγγέλης Ζιάγκος. Εδω θα πρέπει να αναφερθεί ότι το μπάτζετ σε σχέση με πέρσι είναι 30% κάτω.

“Πλάνο και υλοποίηση”

Ο σύλλογος της Θεσσαλονίκης έκανε σπουδαία δουλειά σε όλα τα επίπεδα και μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο είχαν ανακοινωθεί όλες οι μεταγραφές. “Θέσαμε έναν ξεκάθαρο στόχο, να είμαστε όσο μπορούμε έτοιμοι για την Ευρώπη. Όλος ο μηχανισμός της ομάδας λειτούργησε άψογα σε μια πολύ δύσκολη εποχή (σπίτια, αμάξια, εισιτήρια κ.λ.π.), για να είναι όλοι οι παίκτες στην ώρα τους και η ομάδα από τις 6 Αυγούστου να ξεκινάει τη νέα χρονιά. Σε αυτή την εξέλιξη έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο ο τιμ μάνατζερ Γιώργος Τσιάρας, αλλά και ο υπεύθυνος Τύπου της ομάδας μας Κώστας Κούσης στάθηκε πολύτιμος αρωγός, όπως και τα υπόλοιπα συνδετικά κομμάτια του σταφ, για να γίνουν όλα πράξη. Είναι πολύ σημαντικό να λειτουργούμε σαν οικογένεια από τη κεφαλή της διοίκησης μέχρι και το πιο απλό στέλεχος, οπότε ευχαριστώ όλους για τη συνεισφορά τους”, τονίζει ο φιλόδοξος, αλλά και μετρημένος προπονητής του Ηρακλή.

Πως όμως μορφοποιήθηκε ο σχεδιασμός και ποια θα είναι η αγωνιστική φιλοσοφία που θα έχει ο Ηρακλής. “Για μένα όποιος παίκτης φοράει τη φανέλα του Ηρακλή έχει συμβατική υποχρέωση να δίνει τον καλύτερό του εαυτό και να ματώνει… για τη φανέλα. Έχουμε παίκτες που είναι γνώστες της ελληνικής πραγματικότητας, έχουν ευρωπαϊκή εμπειρία και επιλέχθηκαν γιατί ταιριάζουν στη φιλοσοφία της ομάδας. Θέλουμε και τον ανθρώπινο παράγοντα, οπότε εκτός από τα αγωνιστικά στοιχεία μετράει και ο χαρακτήρας. Η ομάδα θα λειτουργεί σαν οικογένεια και με κάθε παίκτη έχουμε προσωπική επαφή. Ειλικρινή σχέση με σκοπό να ανταποκριθούμε σε μια πολύ δύσκολη σεζόν με τρεις διοργανώσεις. Ο σχεδιασμός του ανθρώπινου δυναμικού της ομάδας μας στηρίχτηκε σε ένα σκεπτικό:Να διαθέτει προσωπικότητα, κίνητρο, ανοχή στην πίεση και αντοχή στη σωματική και στην πνευματική κόπωση. Το πλάνο μας θα είναι 50% επίθεση και 50% άμυνα, τα υπόλοιπα θα φανούν μέσα στο παρκέ”.

“Να είμαστε έτοιμοι όσο μπορούμε”

Φυσικά, ο Ηρακλής έχει μια τεράστια πρόκληση μπροστά του που λέγεται BCL. Δύο παιχνίδια μπορούν να εξασφαλίσουν την παρουσία στους ομίλους. “Η Ευρώπη είναι μια τεράστια επιθυμία για όλους. Ρεαλιστικά και χωρίς μισόλογα θα επιχειρήσουμε να είμαστε έτοιμοι. Νομοτελειακά όταν το 75% της ομάδας είναι νέοι παίκτες θέλουμε χρόνο για να είμαστε απόλυτα έτοιμοι και συνήθως ένας σύλλογος αποκτάει την ανάλογη χημεία από τον Νοέμβριο και μετά. Όμως, ελπίζω ότι θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε παίζοντας στη Λευκωσία, αφού θεωρώ πως οι παίκτες μου έχουν την ικανότητα να τα καταφέρουν και εγώ πιστεύω πολύ στην ευρωπαϊκή μας παρουσία. Με χαμηλούς τόνους και σωστή προετοιμασία, θα επιδιώξουμε την παρουσία μας στους ομίλους του BCL”. Υπενθυμίζεται ότι o Ηρακλής θα δώσει τέσσερα φιλικά με σκοπό να γίνει η πρόβαλε τζενεράλε για τους αγώνες των προκριματικών του BCL.