Θέος: “Θαύμα, που υπάρχει Ηρακλής! – Καμία σχέση με Τομ και ΑΕΠ, ζητήσαμε πίσω το σήμα!”

Συνέντευξη διευκρινίσεων για Ερασιτέχνη και ποδόσφαιρο από τον πρόεδρο του Γυμναστικού Συλλόγου, Φώτη Θέο.

Ερασιτέχνης, Ηρακλής, Ποδόσφαιρο

Όσα ενδιαφέροντα είπε στον συνάδελφο Θωμά Μίχο, για την εφημερίδα “Καρφίτσα”, ο Φώτης Θέος.

Ποια είναι η σημερινή κατάσταση του ΓΣ Ηρακλής;

Η σημερινή κατάσταση του Ηρακλή είναι δυστυχώς τραγική. Το μεγάλο θέμα των χρεών παραμένει, όσο δεν υπάρχει η νομοθετική ρύθμιση που θα δώσει ζωή και ανάσα στον Ερασιτέχνη. Επίσης, εδώ και ένα τρίμηνο έχουμε και το μεγάλο θέμα με τη ΔΕΗ που είναι κομμένη. Συν τις άλλοις συνεχώς έρχονται δικαστικές αποφάσεις που ως στόχο έχουν να πλήξουν την περιουσία του Ηρακλή. Παρόλα αυτά όμως, προσπαθούμε και καταφέρνουμε – το πως μόνο εμείς που είμαστε στον σύλλογο το γνωρίζουμε – να διατηρήσουμε όχι απλώς ζωντανό τον Ηρακλή, αλλά και σε ένα πολύ καλό επίπεδο, όσον αφορά τις διακρίσεις του γιατί μην ξεχνάμε πως είμαστε ένα αθλητικός σύλλογος, γιατί με όλα όσα συμβαίνουν από το 2010 και έπειτα πολλοί το ξεχνάνε.

Άρα με λίγα λόγια υπάρχει λύση για τον ΓΣ Ηρακλής, τι ζητάτε στις συζητήσεις που έχετε όλα αυτά τα χρόνια με την Πολιτεία;

Ο ΓΣ Ηρακλής αριθμεί περισσότερους από 2.500 αθλητές. Έχει στην κατοχή του 28 στρέμματα γης στην περιοχή των Χορτατζήδων και 55 στρέμματα στην Μίκρα. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι ξεκάθαρα. Ορισμένα από αυτά για να γνωρίζει και ο κόσμος είναι τα εξής: Αδυναμία σύστασης τακτικής διοίκησης, με αποτέλεσμα να είμαστε και εμείς μία διοίκηση πρωτοδικείου. Έχουμε μπλοκαρισμένο ΑΦΜ και τραπεζικό λογαριασμό. Ως αποτέλεσμα αυτών έχουμε αδυναμία έκδοσης ασφαλιστικών και φορολογικών ενημεροτήτων. Σαφώς και σε όλα αυτά προστίθεται το θέμα των υπέρογκων χρεών, ενώ τέλος δεν μπορούμε να εκδώσουμε παραχωρητήριο χώρων και λοιπών παραστατικών λόγω μη ύπαρξης κλειδάριθμου. Τώρα τι ζητάμε; Εμείς λέμε το εξής απλό στην Πολιτεία: Πως πρέπει να βρούμε μια λύση, από την στιγμή που έχουν εξαντληθεί όλες οι νομικές και οι τεχνοκρατικές λύσεις που θα μπορούσαν να γίνουν για τον ΓΣ Ηρακλής. Ο σύλλογος υπολειτουργεί και χρειάζεται άμεσα μία νομοθετική ρύθμιση, μέσω της οποία η Πολιτεία θα εισπράξει ένα μέρος των εσόδων που υπάρχουν και έπειτα να γίνουν με την συμβολή της έργα στα δύο μεγάλα ακίνητα που διαθέτει ο Ηρακλής. Διαφορετικά και οι δύο πλευρές θα είναι χαμένες.

Έχουν ακουστεί και γραφτεί πολλά και διάφορα. Νούμερα ιλιγγιώδη που συνεχώς αυξάνονται. Ποιο είναι το συνολικό χρέος του ΓΣ Ηρακλής αυτή την στιγμή;

Τα νούμερα που θα σας πω… ζαλίζουν, δυστυχώς, αυτή είναι όμως η πραγματικότητα. Σήμερα που μιλάμε ο ΓΣ Ηρακλής οφείλει λόγω των προστίμων και των προσαυξήσεων του πρωτογενούς του χρέους ένα απίστευτα μεγάλο ποσό στο Δημόσιο. Οφείλει 682.313 στο ΙΚΑ και 511.721 ευρώ στη ΔΕΗ. Αυτά είναι τα χρέη οπότε μπορεί ο καθένας να καταλάβει για τι κατάσταση μιλάμε.

Προφανώς και είναι χρέη που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Το ερώτημα που προκύπτει όμως είναι το γιατί κάποιος να μπει μπροστά και να θέσει τον εαυτό του σε κίνδυνο έχοντας να διαχειριστεί μια κατάσταση που έχει κριθεί από όλους ως μη διαχειρίσιμη;

Κοιτάξτε το πιο πιθανό είναι στο τέλος να γραφτούμε εμείς ως οι μεγαλύτεροι ηλίθιοι αυτής της ιστορίας. Όμως αν δεν υπήρχε η δική μας διοίκηση, ο σύλλογος θα είχε κλείσει. Κυριολεκτικά. Δεν θα υπήρχε Ηρακλής. Και αυτό δεν το λέω για να το παίξουμε σωτήρες, το θέτω σε βάση καθημερινότητας. Εμείς είμαστε εδώ, ουσιαστικά για να κρατήσουμε ανέπαφη την μεγάλη περιουσία του Ηρακλή. Λίγες ημέρες πριν στις 10 Οκτωβρίου έσκασε νέα προσφυγή του Δημοσίου για την κατάσχεση της ακίνητης περιουσίας της Μίκρας. Εμείς, όπως έγινε και παλιότερα με τους Χορτατζήδες, κάναμε προσφυγή και θα κερδίσουμε και αυτή τη μάχη. Τα προβλήματα στον Ηρακλή μοιάζουν με «λερναία ύδρα». Ενα λύνεις, δεκάδες προκύπτουν.

Με το πιο πρόσφατο πρόβλημα στο οποίο αναφερθήκατε και με νούμερα, αυτό της ΔΕΗ, σε τι φάση βρίσκεται;

Μετά από πολλές ενέργειες, πολύ χρόνο και διαβουλεύσεις είμαστε σε καλό δρόμο για να υπάρξει λύση. Αυτή την στιγμή όπως γνωρίζετε όλες οι κτιριακές εγκαταστάσεις του ΓΣ Ηρακλής δεν έχουν ρεύμα. Λειτουργούν με γεννήτριες. Εδώ και περίπου ένα μήνα, κάναμε κάτι που καμία διοίκηση δεν έκανε. Κάναμε το τοπογραφικό όλων των εγκαταστάσεων. Των Χορτατζήσδων, του Ιβανωφείου, του Κατσάνειου. Πλέον έγινε ο σωστός διαχωρισμός, άμεσα θα ξεκινήσει η εγκατάσταση ξεχωριστών ρολογιών σε κάθε γήπεδο, έτσι ώστε το κάθε τμήμα, να πληρώνει ότι του αναλογεί. Δυστυχώς, όλα αυτά τα χρόνια κανένα τμήμα δεν πλήρωσε ούτε ένα ευρώ. Καμία διοίκηση. Έκαναν βέβαια κανονικά χρήση του ρεύματος και δεν απέδωσαν ούτε ένα ευρώ, με αποτέλεσμα όλο αυτό να καταλήγει ξέρετε που, στον Ερασιτέχνη. Κάπως έτσι εκτοξεύθηκε το χρέος στις 511.000 ευρώ.

Με τα υπόλοιπα χρέη ως προς το Δημόσιο και το ΙΚΑ, υπάρχουν διαβουλεύσεις με την Πολιτεία;

Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το εξής. Εμείς ως διοίκηση έχουμε ευθύνη των χρεών που θα δημιουργήσουμε. Όλα τα προηγούμενα χρέη του Ερασιτέχνη βαραίνουν αυτούς που τα δημιούργησαν ήδη έχουν προσωποποιηθεί στους προηγούμενους επικεφαλής που είναι και στα δικαστήρια, αλλά και στον σύλλογο. Από την ημέρα που η διοίκησή μας είναι στον σύλλογο, οφείλουμε στο ΙΚΑ 273 ευρώ. Έχουμε πληρώσει μέσα σε δύο χρόνια διοίκησης 81.000 ευρώ στο ΙΚΑ. Χρήματα που βάλαμε από τις τσέπες μας, εμείς ως διοίκηση για να μην έχει πρόβλημα λειτουργίας ο Ηρακλής.

Θέμα ποδόσφαιρο και επόμενη ημέρα μιας και είναι φυσιολογικό και κατανοητό από όλους πως δεν είναι λύση η συμμετοχή της ομάδας στην ΕΠΣΜ.

Το ποδόσφαιρο δυστυχώς έφτασε να παίζει στο Γ’ τοπικό. Γι’ αυτό δεν ευθύνεται ο Γ.Σ. Η λύση είναι μία και δεν υπάρχει άλλη. Αγορά νέου ΑΦΜ. Όμως αυτό θα πρέπει να γίνει με άλλες συνθήκες από την προηγούμενη φορά. Με έναν ισχυρό επενδυτή που θα έχει πλάνο, όραμα, αξιώσεις και αγάπη για τον Ηρακλή.

Το γεγονός πως δεν έχει γίνει εκκαθάριση της ΠΑΕ ΑΕΠ Ηρακλής με τελευταίο μεγαλομέτοχο τον Τομ Παπαδόπουλο, μπορεί να παίξει ρόλο στην επόμενη ημέρα του συλλόγου;

Όχι, κανέναν. Δεν μπορεί κανείς Παπαδόπουλος να επηρεάσει καμία εξέλιξη. Δεν μας ενδιαφέρει η ΑΕΠ. Ήδη έχουμε κάνει νομικές ενέργειες για την επιστροφή του σήματος του συλλόγου.

Με όλα τα προβλήματα που υπάρχουν, ο Ηρακλής έχει κατορθώσει και έχει κρατήσει πολλά από τα τμήματά του σε υψηλό επίπεδο πάντως…

Το ότι άντεξε ο Ηρακλή και υπάρχει μέχρι και σήμερα είναι άθλος. Αυτό δεν το καταλαβαίνει κανείς. Το ότι παίζουν ακόμα τα τμήματά μας και είναι σε αυτό το επίπεδο, ξαναλέω, είναι άθλος. Αυτό που κάνει ο Ηρακλής δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον… χάρτη. Με το μπάσκετ στην Α1, το βόλεϊ επίσης και να διεκδικεί κάθε χρόνο τίτλους. Το γυναικείο μπάσκετ ήταν πέρυσι στην Α1, φέτος παίζει στην Α2. Τα κολυμβητικά μας τμήματα να είναι σε συνεχή άνοδο. Ο στίβος από Νο83 στην γενική κατάταξη πριν δύο χρόνια να έχει πάει στο Νο3. Αυτά είναι πράγματα που δεν μπορούν να συμβούν πουθενά αλλού.

Ποιο είναι το όραμα της διοίκησής σας; Τι θέλετε να αφήσετε ως παρακαταθήκη φεύγοντας από τον Ηρακλή;

Θα σας πω τι πετύχαμε και τι στόχους έχουμε, γιατί με την υπάρχουσα κατάσταση είναι δύσκολο να πούμε κάτι παραπάνω, πόσο μάλλον να κάνουμε οράματα. Κατορθώσαμε να πετύχουμε να γίνει ακατάσχετη η περιουσία του συλλόγου. Κρατάμε μια ισορροπία στα χρέη προς Δημόσιο και ΙΚΑ και αυτό θέλουμε να συνεχίσουμε. Συμμαζέψαμε το χάος που υπήρχε στην οργάνωση. Φτιάξαμε με πενιχρά έσοδα τις κτιριακές εγκαταστάσεις των γηπέδων, ανακαινίσαμε τα αποδυτήρια στους Χορτατζήδες, διοργανώσαμε δύο ετήσιους χορούς που είχαν μεγάλη επιτυχία, επαναλειτουργήσαμε τις ακαδημίες μας και θεσπίσαμε το IRA Camp που σημείωσε τεράστια επιτυχία, τα δύο τελευταία καλοκαίρια. Ένας μεγάλος στόχος μας είναι να φέρουμε περισσότερους ανθρώπους δίπλα στον σύλλογο. Να αποκτήσουν τριβή με τον Ηρακλή. Ανθρώπους που θα έρθουν να μάθουν το πρόβλημα και να αγαπήσουν τον σύλλογο. Δυστυχώς εμείς οι Ηρακλειδείς αγαπάμε τον Ηρακλή αλλά και από άλλη δεν τον θέλουμε. Είναι παράξενη η σχέση του κόσμου με τον σύλλογο.

Πηγή: Εφημερίδα “Καρφίτσα”

Σχετικά Άρθρα

“Ευλογημένη η θητεία μου στον Ηρακλή-Με αλλαγές θα θέσει υψηλούς στόχους”

Ποδόσφαιρο

Back to Top