Η σπουδαία εκδήλωση, που διοργάνωσε ο “Όμιλος 1899” (pics)

Το αναλυτικό Δελτίο Τύπου για την εκδήλωση και φωτογραφικό υλικό από τη σημαντική βραδιά.

Ερασιτέχνης

Ο « Όμιλος 1899» την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018, διοργανωσε την ημερίδα με θέμα «Από τον Όμιλο Φιλοµούσων στον Ηρακλή…110 χρόνια μετά, εκεί που όλα ξεκίνησαν» στο φουαγιέ του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Την ημερίδα χαιρέτησαν η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Στεφανή Λιάνα,ο ειδικός συνεργάτης της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού Αδαμίδης Αλέξης και ο αντιδήμαρχος Δημαρέλος Γεώργιος.Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στα πρώτα χρόνια των δύο συλλόγων μέσα από στοιχεία από το αρχείο του κυρίου Κωνσταντινίδη και το αρχείο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Ο κος Κωνσταντινίδης Γεώργιος (Δικηγόρος, Μουσικός, Συλλέκτης) είχε ως τίτλο ομιλίας:“Ο εν Θεσσαλονίκη Όμιλος Φιλοµούσων (1899-1909) : Μια τέλεια οργάνωση της εποχής”.Αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στη οργάνωση του Ομίλου Φιλοµούσων παρουσιάζοντας ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό με ντοκουμέντα σπάνιας συλλεκτικής αξίας.

Ο κος Αγγελούδης Στέλιος (Α΄ Αντιπρόεδρος Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής) συγκίνησε τους παρευρισκόμενους καθώς η ομιλία του έκανε αναφορά στο Ολυμπιακό μετάλλιο που κατέκτησε ο Όμιλος Φιλομούσων στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες  του 1906, ενώ μετέφερε με μεγάλη γλαφυρότητατην κοινωνική και ιστορική συνεισφορά του Συλλόγου του Ηρακλή. Μετά το τέλος της ομιλίας του παραδόθηκε από τον ‘’ Όμιλο 1899’’ αντίγραφο του διπλώματος των Ολυμπιακών Αγώνων για την τρίτη θέση που είχε λάβει ο Σύλλογος, έγγραφο το οποίο είχε καταστραφεί στην πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης το 1917. Το δίπλωμα παρέλαβε αντιπροσωπία του Γ.Σ. Ηρακλής αποτελούμενη από τους Θέο Φώτη και Βαζάκα Θεόδωρο.

Η κα Μοσχόβου Ειρήνη (Ιστορική Μουσικολόγος, Μουσειολόγος) μίλησε για ‘’τα πρώτα βήματα του Ηρακλή (1908-1912)’’ με λεπτομέρειες για όλες τις αθλητικές δράσεις που έλαβε μέρος ο Σύλλογος μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Ο κος Μπλιάτκας Κώστας (Συγγραφέας – Δημοσιογράφος) στην ομιλία του ‘’Ο Ηρακλής 1912-17. Τα άγουρα αλλά ένδοξα χρόνια’’ μετέφερε στο ακρωτήριο πολλές ανέκδοτες ιστορίες της εποχής και με έναν ιδιαίτερο τρόπο  περιέγραψε το τι σημαίνει να είσαι Ηρακλής.

Την εκδήλωση έκλεισε ο συντονιστής Στέφας Ελευθέριος (Ιατρός-Μέλος ‘’Ομίλου 1899’’) ο οποίος επισήμανε πως η συγκεκριμένη ημερίδα ήταν ουσιαστικά μια ενδοσκόπηση στο κύτταρο και το γενετικό υλικό του Συλλόγου. Ένα γενετικό υλικό που είναι δυνατό και μέσα από αυτό πρέπει να πάρουμε δύναμη και να επαναφέρουμε την χαμένη του αίγλη.

 

Χίλια Χρόνια Ηρακλής

‘’Ομιλος 1899’’

 

Back to Top