Η επίδραση της τεχνολογίας στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο

Από τότε που το ποδόσφαιρο άρχισε να κερδίζει δημοτικότητα, οι φίλαθλοι μπορούσαν να βιώσουν το παιχνίδι μόνο αν παρευρίσκονταν αυτοπροσώπως σε κάποιον αγώνα, αν μάθαιναν πώς εξελίχθηκε ένα παιχνίδι μέσα από άρθρα σε εφημερίδες ή από στόμα σε στόμα…

Διάφορα, Τεχνολογία

Σήμερα που η τεχνολογία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, μπορούμε πια να παρακολουθούμε, να ακούμε, να αναπαράγουμε, να καταγράφουμε και να προβάλλουμε όλες τις πτυχές ενός παιχνιδιού μέσω των καινοτομιών που προσφέρει η τεχνολογία.

Οι πρόοδος που έχει σημειωθεί στην τεχνολογία έχει επηρεάσει δραματικά το άθλημα και τον τρόπο με τον οποίο παίζεται· επίσης, έχει βοηθήσει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο να γίνει το πιο δημοφιλές σπορ του κόσμου.

Ως βοήθημα για παίκτες, ομάδες, παράγοντες ή φιλάθλους, η τεχνολογία έχει γίνει ένα κρίσιμο κομμάτι για τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε και «καταναλώνουμε» τον αθλητισμό, δεδομένου ότι όλα τα αθλήματα έχουν υιοθετήσει τη χρήση της.

Στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο ειδικότερα, με την εισαγωγή εφαρμογών όπως το Video Assistant Referee την πιο πρόσφατη και πιο αμφιλεγόμενη τεχνολογική προσθήκη – η σχέση ποδοσφαίρου/τεχνολογίας φαίνεται ότι θα ανθίσει ακόμη περισσότερο στα επόμενα χρόνια, αφού όπως έχει αποδειχθεί, μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της ακρίβειας των διαιτητικών αποφάσεων και κατ’ επέκταση, στην αύξηση της ποιότητας του αθλήματος.

Οι τεχνολογίες καταγραφής και μετάδοσης δεδομένων παρέχουν διεξοδικές πληροφορίες στους συλλόγους ώστε να τους βοηθούν να προετοιμάζονται για τα επόμενα παιχνίδια. Ο πρώην τεχνικός της Έβερτον, Σαμ Άλαρνταϊς, ήταν ένας από τους πρώτους στην Premier League που αγκάλιασε αυτό το νέο είδος τεχνολογίας στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Η τεχνολογία αυτή παρέχει σημαντικά οφέλη για την υγεία των αθλητών καθώς μπορεί να παρακολουθεί τον καρδιακό τους ρυθμό, ενώ ταυτόχρονα μπορεί και ανιχνεύει τυχόν ανωμαλίες που αλλιώς θα είχαν αγνοηθεί. Μάλιστα, η Ρεάλ Μαδρίτης είναι μια από τις ομάδες που χρησιμοποιούν συσκευές μετάδοσης δεδομένων, ενσωματωμένες στις φανέλες των ποδοσφαιριστών.

Η Τεχνολογία Γραμμής είναι ακόμα ένα επίτευγμα που εισήχθη εγκαίρως για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2012 στην Ιαπωνία. Μετά από επιτυχημένες δοκιμές, το σύστημα χρησιμοποιήθηκε επίσης στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 στη Βραζιλία, ενώ έκανε το ντεμπούτο του στην Premier League κατά τη διάρκεια της σεζόν 2013-14. Η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να υπολογίσει αν η μπάλα έχει περάσει πλήρως τη γραμμή του τέρματος. Ένα δίκτυο από κάμερες υψηλής ταχύτητας που είναι τοποθετημένες στο έδαφος καταγράφει τη θέση της μπάλας και μέσα σε λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου, το λογισμικό μεταδίδει μια εικόνα στο ρολόι του διαιτητή ώστε να τον διαφωτίσει για το αν η μπάλα έχει περάσει τη γραμμή ή όχι.

Τα drone υπάρχουν για παραπάνω από 100 χρόνια, όμως, μόλις πρόσφατα άρχισαν να χρησιμοποιούνται στο ποδόσφαιρο. Η Έβερτον ήταν ένας από τους πρώτους αγγλικούς συλλόγους που υιοθέτησαν τη χρήση των drone το 2015, ενώ πιστεύεται ότι και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ χρησιμοποιεί αυτή την τεχνολογία. Οι τεχνικοί μπορούν πλέον να αναλύουν τον χώρο, το σχηματισμό και την τεχνική της ομάδας έχοντας ζωντανή και πλήρη εικόνα της κάτοψης του γηπέδου.

Συνεπώς, ομάδες όπως η Μάντσεστερ Σίτι, η Μπαρτσελόνα και η Γιουβέντους – οι οποίες είναι φαβορί για την κατάκτηση του Champions League 2018/19 – δεν θα μπορούσαν να μη κάνουν κι αυτές χρήση των τελευταίων διαθέσιμων τεχνολογιών προκειμένου να συλλέγουν απαραίτητα δεδομένα ώστε να μπορούν να εξελίσσονται και να γίνονται πιο ανταγωνιστικές.

Ωστόσο, φαίνεται ότι δεν υπάρχει κανένα όριο στις τεχνολογίες που θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμες στα γήπεδα ποδοσφαίρου στο μέλλον. Οι ολογραφικές προβολές και οι μοναδικές εικόνες που προσφέρει μια κάμερα GoPro ίσως είναι οι επόμενες.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to Top