Το κακό μακρινό σουτ και το κακό… συναπάντημα στα play off…

Η έλλειψη των «killers» έξω από τα 6,75, μία ακόμη αδυναμία, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ένα μειονεκτικό «ζευγάρωμα»…

Ηρακλής, Μπάσκετ

Τόσο μπόρεσε ο Ηρακλής, σε αυτήν την τετραήμερη περιπέτειά του επί αθηναϊκού εδάφους. Τουλάχιστον, κόντρα στην ομάδα που «την έχει» αγωνιστικά, δεν αδίκησε τον εαυτό του. Πέρασε διά πυρός και σιδήρου από την έδρα του Χολαργού, αποδεικνύοντας ότι, αν ήταν σοβαρός και συγκροτημένος από την αρχή της περιόδου, μόνο το Περιστέρι θα του… «ξέφευγε».

Απέναντι στους Περιστεριώτες, που – όπως και να το κάνουμε – έχουν ομάδα με επιθετικό ταλέντο, ο «σφιχτός» στην επιθετική έκφραση Ηρακλής, δεν είχε ιδιαίτερη τύχη. Ιδίως με αυτό το – μνημειώδες – ποσοστό κραυγαλέας αποτυχίας στα τρίποντα, το 2/20…

Χωρίς «killers»…

Πέρα από την αναποτελεσματική – σε πολλά και σημαντικά παιχνίδια – αμυντική συμπεριφορά, την ομάδα έφτασε στη δυσχερή τρίτη θέση του βαθμολογικού πίνακα και η προφανής έλλειψη εκτελεστών μακρινής απόστασης. Εκείνων, δηλαδή, που θα σου προσφέρουν το εύκολο καλάθι και θα τσακίσουν τη ψυχολογία των αντιπάλων.

Κανένα από τα στελέχη του φετινού Ηρακλή, τα οποία διαθέτουν – αποδεδειγμένα – μακρινό σουτ, δεν αναδείχθηκε σε «killer». Κανείς από τους Κακαρούδη, Αθανασούλα, Αγγελακόπουλο, Καλαϊτζίδη και Γιαννακίδη (ας εξαιρεθούν Τότσιος και Ουάσινγκτον, που δεν διατηρούν το σουτ ως πλεονέκτημα) δεν μπόρεσε να κάνει θραύση με τα μακρινά σουτ του και αυτό στοίχισε και στοιχίζει στο αγωνιστικό σύνολο του Λευτέρη Χατζηκυριακίδη.

Την ίδια ώρα, ο μοναδικός του φετινού ρόστερ, ο οποίος έχει καταγράψει διαδρομή καριέρας ως ατόφιος «bomber» έξω από τα 6,75, ως χαρισματικός και… «εκνευριστικός» εκτελεστής μακρινής απόστασης, ο Γιάννης Γκαγκαλούδης, φέτος καταγράφει έναν αγωνιστικό… μετασχηματισμό σε αμιγώς οργανωτικό πλέι μέικερ, με περιορισμένες επιθετικές πρωτοβουλίες, αλλά και περιορισμένη επιτυχία κάθε που φορά που αποφασίζει να αναλάβει επιθετική δράση…

Η «οπισθοχώρηση» του Ουάσινγκτον…

Στο Ιβανώφειο δεν μπορεί παρά να προβληματίζει το γεγονός ότι ο Ντάριους Ουάσινγκτον, κάπου 20 μέρες πριν την έναρξη των καθοριστικών play off, δείχνει να έχει αντίθετη διαδρομή από την προσδοκώμενη.

Πέρα και άσχετα με τη γενική παραδοχή ότι πρόκειται για μία επιλογή που «δεν βγαίνει» στον Ηρακλή, λόγω του ότι δεν είναι ούτε ο κλασικός σκόρερ, ούτε ο καλός σουτέρ, που αναζητούσε η ομάδα, ο Αμερικανός δείχνει να βρίσκεται σε γενικότερη ύφεση απόδοσης.

Τα λάθη του πολλά, η αδυναμία να βοηθήσει επιθετικά εμφανέστατη. Ακόμη και όταν ήταν πολύ πιο ανέτοιμος και πολύ πιο βαρύς, φάνηκε να βοηθά περισσότερο την ομάδα, να «μπαίνει» πιο λειτουργικά στο παιχνίδι της και να είναι σημαντικός. Το βέβαιο είναι ότι ο Λευτέρης Χατζηκυριακίδης διαφορετικό Ουάσινγκτον περιμένει να έχει στα play off, ώστε να πάρει επιθετικές ανάσες από τον Αμερικανό γκαρντ, έστω και με το μονομερές παιχνίδι των διεισδύσεων, το οποίο αποτελεί την έφεσή του.

Το κακό… συναπάντημα

Όσο και να ήθελαν όλοι στον «Γηραιό» να το… ξορκίσουν, δεν γίνεται. Η απίστευτη νίκη του Χολαργού μέσα στο Περιστέρι φαίνεται ότι θα του επιτρέψει να κρατήσει την προνομιούχο δεύτερη θέση στον βαθμολογικό πίνακα, γεγονός, που στέλνει τον Ηρακλή στην… αγκαλιά του Απόλλωνα Πάτρας.

Πρόκειται για ένα προφανώς μειονεκτικό «ζευγάρωμα», από το οποίο ο Ημίθεος μπορεί να βγει νικητής, μόνο αν εμφανίσει αγωνιστικό πρόσωπο ανάλογο με εκείνο του «Αντώνης Τρίτσης». Όπως συμβαίνει έναντι του Χολαργού, ομοίως και έναντι της Πάτρας, πρόκειται για ομάδες, τις οποίες, ένας «καλός» και «πραγματικός» Ηρακλής «τις έχει».

Το αρνητικότατο 0-2 της κανονικής περιόδου απέναντι στον Απόλλωνα προέκυψε ως αποτέλεσμα των πολλών αδυναμιών, που έδειξε η ομάδα καθ’ όλη τη διάρκεια της μέχρι τώρα σεζόν και όχι λόγω της ανωτερότητας των Πατρινών. Η διαφορά μεταξύ των δύο δεν είναι ανάλογη της διαφοράς των «κυανολεύκων» με το Περιστέρι (πρωτίστως δεν είναι εις βάρος του Ηρακλή) και αυτό είναι σαφές για όποιον αντιλαμβάνεται και παρακολουθεί την κατηγορία και τα δεδομένα της.

Προκειμένου, όμως, να πάει στον τελικό των play off ο Ημίθεος και να κοντράρει –  με το θετικό πρόσημο του 2-0 και μόνο μειονέκτημα την έδρα – τον Χολαργό, θα πρέπει να κάνει την υπέρβαση κόντρα στους Αχαιούς, επιχειρώντας να εκμεταλλευτεί το μοναδικό πλεονέκτημα που διατηρεί σε αυτήν τη σειρά, αυτό της έδρας.

Αλλά προς τούτο, απαιτείται υπέρβαση στον αγώνα του Κλειστού της Περιβόλας και κανένα περιθώριο λάθους σε δύο ματς στο Ιβανώφειο. Κι όλα αυτά μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας. Αυτά είναι τα πολύ δύσκολα, στα οποία έβαλε ο ίδιος ο Ηρακλής τον εαυτό του…

 

Σχετικά Άρθρα

Back to Top