Ο «σύνθετος» σχηματισμός στο Παλαιοχώρι…

Το… ιδιότυπο «4-4-2» του Σπύρου Μπαξεβάνου και η επιστροφή στο κλασικό «4-5-1», στο τελευταίο ημίωρο του αγώνα.

Σε όσους έχουν την τάση να μπαίνουν στη διαδικασία τεχνικής ανάλυσης στους αγώνες της ομάδας, έστω κι αν οι περισσότεροι εξ ημών στερούμαστε εξειδικευμένων προπονητικών γνώσεων, προκάλεσε συζήτηση και σχόλια ο σχηματισμός, με τον οποίο επέλεξε να αρχίσει τον αγώνα στο Παλαιοχώρι ο Σπύρος Μπαξεβάνος.

Ο τεχνικός του Ηρακλή μπέρδεψε πολλούς με αυτήν την επιλογή του, καθώς θεώρησαν ότι η ταυτόχρονη παρουσία τριών κεντρικών αμυντικών στο βασικό σχήμα, μετάλλασσε τον σχηματισμό σε «3-5-2», κάτι το οποίο – τελικά – δεν ισχύει.

Ένα… ιδιότυπο «4-4-2»

Ο Ηρακλής της εκκίνησης του αγώνα είχε τέσσερις στην άμυνα, με κεντρικό δίδυμο τους Καραντασιάδη (δεξιό στόπερ) και Καστριτσέα (αριστερό στόπερ), και ακραίους μπακ τους Γιαννίτση (δεξιά) και Κυριακίδη (αριστερά).

Το στοιχείο που παρέπεμπε σε «3-5-2» και μπέρδεψε αρκετά, ήταν το γεγονός ότι – ελλείψει αριστερού μέσου στον σχηματισμό – ο Κυριακίδης είχε εντολές να παίζει «φουλ μπακ» από τα αριστερά, δηλαδή σε φάση επίθεσης να βγαίνει και ως πλάγιος μεσοεπιθετικός.

Αυτό, καθώς στην μεσαία γραμμή, στον κεντρικό άξονα, υπήρχε ο κλασικός κόφτης, Κωστούλας και μπροστά του, ως «οκτάρια», οι Καζναφέρης (κάπως πιο δεξιά) και Τάι (κάπως πιο αριστερά), σε σχηματισμό τριγώνου.

Δεξιά, ως πλάγιος μεσοεπιθετικός αγωνιζόταν ο Παπαδόπουλος, με τον Γιαννίτση ακριβώς πίσω του να έχει εντολές να μην περνά τη μεσαία γραμμή, λόγω του ότι έπρεπε να «κουμπώνει» πάνω στον Σιμόνι, ο οποίος είναι ο πιο απειλητικός της μπροστινής γραμμής του αντιπάλου.

Στην επίθεση, σέντερ φορ ήταν ο Μεντί και ελεύθερος περιφερειακός κυνηγός ο Ρόβας, αφήνοντας όλο τον χώρο στον Κυριακίδη για προωθήσεις από την αριστερή πτέρυγα.

Οι αλλαγές, και η μετατροπή σε «4-5-1»

Αυτό το ιδιότυπο «4-4-2» συνεχίστηκε και στο δεύτερο ημίχρονο, παρά την είσοδο Παναγιωτούδη στη θέση του Καστριτσέα στο 46΄. Ο Καζναφέρης πήγε δεξιός μπακ, ο Γιαννίτσης σέντερ μπακ, αλλά η ομάδα παρέμεινε χωρίς αριστερό μεσοεπιθετικό.

Στο 61΄, όμως, με την είσοδο του Πτηνόπουλου αντί του Μεντί, τα πάντα διαφοροποιήθηκαν, καθώς επανήλθαμε στο πιο… κλασικό «4-5-1»: ο Ρόβας πέρασε σέντερ φορ, ενώ ο Κυριακίδης, με την είσοδο του Πτηνόπουλου, είχε μπροστά του αριστερό μεσοεπιθετικό και περιορίστηκε στα ανασταλτικά καθήκοντά του.

Βεβαίως, η είσοδος του Αθανασίου στο 75΄, αντί του Κωστούλα, που – καταφανέστατα – έμεινε από δυνάμεις, απλώς αφορούσε μόνο σε αλλαγή προσώπου στη θέση «6» και δεν άλλαξε τον τελικό σχηματισμό της ομάδας.

Σχετικά Άρθρα

“Ευλογημένη η θητεία μου στον Ηρακλή-Με αλλαγές θα θέσει υψηλούς στόχους”

Ποδόσφαιρο

Back to Top