ΚΚΕ: “Αποδεικνύεται πως το ποδόσφαιρο παίζεται στο παρασκήνιο”

Η μακροσκελή ανακοίνωση του ΚΚΕ για Ηρακλή και ελληνικό ποδόσφαιρο…

Ηρακλής, Ποδόσφαιρο

Ανακοίνωση της Αθλητικής Επιτροπής της Κ.Ο Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Την Πέμπτη 29/7 πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου από την επιτροπή δικαίωσης του ποδοσφαιρικού Ηρακλή.

Στην συνάντηση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία εκ μέρους του ΚΚΕ, με τον βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Δελή , καθώς και εκπρόσωπο του αθλητικού τμήματος. Τονίζουμε για άλλη μια φορά την συμφωνία μας , για το δίκαιο αίτημα του Ηρακλή να παραμείνει στην κατηγορία. Συγκεκριμένα το ΚΚΕ , όπως και το 2011 έτσι και σήμερα θα κάνει ότι είναι δυνατόν μέσα και έξω από τη Βουλή για να δικαιωθεί το αίτημα του ιστορικού αυτού συλλόγου. Να ισχύσουν τα νόμιμα που προβλέπονται από την νομοθεσία, μιας και δεν προβλέπεται ποινή υποβιβασμού για μη αδειοδοτούμενη ομάδα. Έγκαιρα το ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση για τον άδικο υποβιβασμό του Ηρακλή.

Θεωρούμε ότι εκτός από το δίκαιο αίτημα του Ηρακλή να μείνει στην κατηγορία, είναι κρίσιμο να αναδειχτούν οι υπεύθυνοι αυτής της κατάστασης , η μήτρα που γεννάει τέτοια φαινόμενα. Κρίσιμο για την ομάδα του Ηρακλή είναι η επόμενη μέρα, αφού η σαπίλα του λεγόμενου «επαγγελματικού» ποδόσφαιρου, καλά κρατεί.

Επισυνάπτουμε την συγκεκριμένη ανακοίνωση: “Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΕ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ ΜΕ ΤΟ ΛΕΓΟΜΕΝΟ “ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ”

Οι τελευταίες εξελίξεις στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, με τις κόντρες των επιχειρηματιών, τις καταγγελίες για στημένα παιχνίδια, τις μαφιόζικες επιθέσεις, τον υποβιβασμό του Ηρακλή (ενώ αγωνιστικά η ομάδα «σώθηκε»), αναδεικνύουν την αναγκαιότητα της πρότασης του ΚΚΕ για κατάργηση εδώ και τώρα της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο του αθλητισμού. Η αγανάκτηση και η απέχθεια των φιλάθλων γι’ αυτά τα φαινόμενα πρέπει να στοχεύσει την πραγματική αιτία του προβλήματος, στο γεγονός δηλαδή ότι και στο ποδόσφαιρο κυριαρχούν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι ίδιοι δηλαδή που ευθύνονται για την επιδείνωση της ζωής του λαού.

Όλοι αυτοί αξιοποιούν το ποδόσφαιρο για τα επιχειρηματικά τους σχέδια και επιδιώκουν να συμπαρασύρουν στους μεταξύ τους ανταγωνισμούς τους φιλάθλους των ομάδων. Είναι αυτοί που συμμετέχουν σε «διαγωνισμούς» για τηλεοπτικές άδειες και άλλους ομίλους , και τελικά μπορεί να έχουν και από κοινού μετοχές σε επιχειρήσεις. Μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει αρκετές αλλαγές προσώπων. Φεύγουν οι παλιοί και έρχονται νέα πρόσωπα που βαφτίζονται «καθαρά», ωστόσο, όπως αποδεικνύεται, η σαπίλα πάντα μένει. Η πείρα δείχνει ότι δεν είναι λίγες οι φορές που άλλοτε η ομάδα χρησιμοποιείται ως άρμα εξυπηρέτησης συμφερόντων και άλλες αφήνεται στη μοίρα της όταν τα συμφέροντα το επιβάλλουν.

Τα παραπάνω φανερώνουν πού τελικά «παίζεται» το αληθινό παιχνίδι στο σημερινό αθλητισμό. Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο παίζεται όχι για να κερδίσει ο καλύτερος αλλά οι οικονομικά ισχυρότεροι που το εκμεταλλεύονται σαν μια από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις τους. Κερδοφόρα όχι μόνο οικονομικά αλλά και πολιτικά. Πολλοί απ’ αυτούς χρωστάνε εκατομμύρια στο Δημόσιο, άλλοι μπήκαν φυλακή και βγήκαν, άλλοι με εφαλτήριο την κοινωνική αναγνώριση που τους δίνει η θέση, με μοχλό πίεσης το λαό της ομάδας, έχουν ανοίξει ή επεκτείνει τις μπίζνες τους. Δουλειές μέσα από το Δημόσιο για κατασκευαστικά έργα, για «θαλασσοδάνεια», για προμήθειες, φοροαπαλλαγές.

Όλα αυτά πάντα με τη συνδρομή του πολιτικού προσωπικού και των κυβερνήσεων τους, τόσο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ όσο και των προκατόχων τους. Αυτές ψηφίζουν τους νόμους για να στηθεί όλο αυτό το εποικοδόμημα. Εξυγίανση στο ποδόσφαιρο δεν μπορούν να κάνουν οι ίδιοι που ανέθρεψαν και συντηρούν τη σαπίλα του. Και η υπόθεση του Ηρακλή αποδεικνύει ότι το ποδόσφαιρο των ΠΑΕ και του τζόγου παίζεται στο παρασκήνιο, όπου ανταγωνίζονται μεγάλοι επιχειρηματίες με όλα τα μέσα, και όχι μέσα στο γήπεδο, με καθαρά αγωνιστικούς όρους. Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό. Είναι στοιχείο της σαπίλας του ποδοσφαίρου να κρίνεται η άνοδος ή ο υποβιβασμός μιας ομάδας με βάση επιχειρηματικά κριτήρια που αποφασίζουν οι ισχυροί και οι κυρίαρχοι στο ελληνικό ποδόσφαιρο, στην ΕΠΟ. Όλες οι ΠΑΕ με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ενισχύονται με λεφτά του ελληνικού λαού και έχουν διαφόρων ειδών χρέη.

Το ΚΚΕ καλεί τους φιλάθλους, το λαό και τη νεολαία να μην παγιδευτεί στις κόντρες των επιχειρηματιών. Και οι φίλοι του Ηρακλή και των άλλων ομάδων χρειάζεται να βγάλουν συμπεράσματα: Δεν πρέπει να ταυτίζουν το καλό της ομάδας με το συμφέρον και τις επιδιώξεις του κάθε επιχειρηματία που εκμεταλλεύεται την ομάδα και τους φιλάθλους. Αυτό που χρειάζεται και που η κυβέρνηση και τα κόμματα που υπηρετούν το σύστημα δεν θέλουν να κάνουν, είναι η κατάργηση των ΠΑΕ, η κατάργηση κάθε είδους επιχειρηματικής δράσης στο ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό. Το ποδόσφαιρο μπορεί να παίζεται και να προσφέρει ποιοτικό θέαμα χωρίς αυτούς. Καμία χρηματοδότηση στις ΠΑΕ, να αποδοθούν όλα τα χρέη των ΠΑΕ στο δημόσιο, άμεση διακοπή συμμετοχής ελληνικών ομάδων σε παιχνίδια τζόγου. Να ενισχυθεί σε επιστημονικό προσωπικό, υποδομές και χρηματοδότηση η φυσική αγωγή και ο αθλητισμός στα σχολεία και στις γειτονιές. Για να αποτελεί το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός δικαίωμα της νεολαίας και του λαού χρειάζονται ριζικές αλλαγές προς όφελος του λαού.

Η πραγματική εξυγίανση του ποδοσφαίρου απαιτεί τη δημιουργία ενός άλλου ποδοσφαιρικού οικοδομήματος, που θα χρηματοδοτείται από το κράτος, θα ελέγχεται σε τακτή βάση από φίλαθλα και άλλα λαϊκά όργανα, θα διοικείται από πραγματικούς φιλάθλους, θα αποκλείει κάθε επιχειρηματική δράση στο ποδόσφαιρο έτσι που οι πορείες των ομάδων να καθορίζονται εντός των γηπέδων. Ένα τέτοιο ποδοσφαιρικό οικοδόμημα μπορεί να υπάρξει μόνο αν την εξουσία την έχει ο λαός και όχι οι επιχειρηματίες. Άρα απαιτείται σύγκρουση με την εξουσία τους».

Σχετικά Άρθρα

Διλμπέρης: “Η περιουσία του Συλλόγου δίνει αισιοδοξία για το ποδόσφαιρο”

Ποδόσφαιρο

Η τελευταία εμφάνιση του Βάσια, με τα χρώματα της Σοβιετικής Ένωσης! (vid)

Ποδόσφαιρο

Ο νέος ΓΣ εργάζεται και για την αναγέννηση του ποδοσφαιρικού Τμήματος!

Ποδόσφαιρο

Back to Top