- Bluearena - https://bluearena.gr -

Όταν ο Ιβάν έκανε το Καυτανζόγλειο να δακρύσει…

Είναι από τις στιγμές που μένουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη σου. Στιγμές που μόνο μεγάλοι αθλητές, μεγάλες προσωπικότητες μπορούν να σου χαρίσουν. Στιγμές σαν κι αυτή που μας χάρισε και μας μετέφερε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στις 4 Απριλίου του 1999, λίγο πριν έναρξη της αναμέτρησης με τον Άρη στο Καυτανζόγλειο.

Την ίδια ώρα ο τότε ποδοσφαιριστής του Ηρακλή και τέως προπονητής του, ζούσε το δικό του δράμα. Η φωτογραφία εξάλλου για το πόσο καταβεβλημένος ήταν εκείνες της μέρες, τα λέει όλα. Δεν είχαν περάσει παρά μόνο λίγες ημέρες από την 24η Μαρτίου του ίδιου έτους (σαν σήμερα δηλαδή πριν από 17 χρόνια), όταν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ ξεκίνησαν ενά μπαράζ βομβαρδισμών στην πατρίδα του και ειδικότερα στην πρωτεύουσα της Σερβίας το Βελιγράδι. Μια βροχή από βόμβες, η οποία διήρκεσε 78 συνεχόμενες ημέρες. Κι αν ο ίδιος εκείνη την εποχή, αισθανόταν την ασφάλεια που του πρόσφεραν τα χιλιόμετρα της απόστασης, δεν συνέβαινε το ίδιο και με τους γονείς του, που παρέμεναν στην κόλαση.

Αυτό ακριβώς το γεγονός ήταν που οδήγησε τον Ιβάν στην απόφαση, να βάλει εκείνο το απόγευμα έναν χάρτινο στόχο στο στήθος του (σήμα κατατεθέν των μαζικών διαδηλώσεων που σημειώθηκαν την εποχή εκείνη κατά της απόφασης του ΝΑΤΟ) να κρατήσει στα χέρια του ένα πλακάτ, στο οποίο αναγράφονταν η φράση «στην Ελλάδα χτυπά η καρδιά της καρδιά μας» και να γυρίσει ολόκληρο το γήπεδο, εισπράττοντας το θερμό χειροκρότημα από φίλους και αντιπάλους . Βλέπετε, με τον τρόπο αυτόν ήθελε να αφυπνίσει συνειδήσεις και να μεταφέρει το μήνυμα των δοκιμαζόμενων συμπατριωτών του, που κάθε βράδυ έτρεχαν στα καταφύγια για να αποφύγουν τις “έξυπνες” βόμβες. Στην καρδιά της Ευρώπης…

Σήμερα, δεκαεφτά χρόνια μετά, ο Ιβάν έχει σπάσει πλέον για τα καλά τα ποδοσφαιρικά σύνορα στην καριέρα του. Κατέγραψε αλλεπάλληλες και μεγάλες επιτυχίες στους πάγκους τους οποίους κάθισε. Όσα χρόνια κι αν περάσουν όμως, ο Γιοβάνοβιτς, δεν θα ξεχάσει ποτέ ποιος ήταν, από πού ήρθε και κυρίως τι πέρασε για να φτάσει στο σημείο που βρίσκεται σήμερα…

Ο απολογισμός ενός πολέμου στην καρδιά της Ευρώπης

Η ιστορία τον κατέγραψε ως έναν από τους πιο άδικους πολέμους που έγιναν ποτέ στην ιστορία. Ο θλιβερός απολογισμός από τις 78 ημέρες των βομβαρδισμών μιλά από μόνος του.
– 1.150 μαχητικά αεροπλάνα του ΝΑΤΟ συμμετείχαν στις επιθέσεις.
– Εκτοξεύτηκαν 420.600 πύραυλοι.
– Η συνολική μάζα των πυραύλων που έπεσαν ήταν περίπου 22.000 τόνοι.
– 59 βάσεις του ΝΑΤΟ στο έδαφος 12 χωρών-μελών του ήταν στη διάθεση να βοηθήσουν τις νατοϊκές επιθέσεις κατά της Σερβίας και Μαυροβουνίου.
– Εκτοξεύτηκαν περίπου 20.000 μεγάλοι πύραυλοι αέρος-εδάφους.
– Σε 30 με 100 δισεκατομμύρια δολάρια εκτιμάται ότι είναι περίπου το κόστος της υλικής ζημιάς που προκλήθηκε με τους βομβαρδισμούς.
– 1.002 μέλη του Γιουγκοσλαβικού Στρατού σκοτώθηκαν όπως και περίπου 2.000 πολίτες.
– 6.100 άνθρωποι τραυματίστηκαν.
– 54 μέσα μαζικής μεταφοράς καταστράφηκαν, 305 σχολές, νοσοκομεία και άλλα δημόσια κτίρια.
– Καταστράφηκαν 176 μνημεία πολιτισμού κι ανάμεσά τους και 23 μεσαιωνικά μοναστήρια.
– 45 γέφυρες και 28 σιδηροδρομικές γέφυρες.
– 148 σπίτια πολιτών.
– 561 κατασκευές του Γιουγκοσλαβικού Στρατού καταστράφηκαν ολοσχερώς και 686 έπαθαν σοβαρές ζημίες.
– Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 2.300 επιθέσεις μαχητικών του ΝΑΤΟ.

12895318_10209241633500261_860245398_n