Εδώ χρειάζεται ενίσχυση η ομάδα

Λίγα 24ωρα πριν την επίσημη έναρξη της περιόδου, ο Δημήτρης Βλάχος επισημαίνει σε ποιες… θέσεις πονάει ο Ηρακλής.

Έχοντας ολοκληρωθεί οι φιλικές αναμετρήσεις τς ομάδας και έξι ημέρες πριν την σέντρα της νέας χρονιάς, ο καθένας έχει σχηματίσει μία άποψη για τον Ηρακλή που θα δούμε στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας. Είναι φανερό ότι ο Νίκος Παπαδόπουλος έκανε μία εξαιρετική διαχείριση των οικονομικών πόρων που είχε στην διάθεσή του για να χτίσει τον νέο Ηρακλή. Δημιούργησε ένα ρόστερ που -στα δικά μου μάτια- είναι (σχεδόν) πλήρες, για μία ομάδα που έχει ως πρωταρχικό στόχο να σταθεί γερά στα πόδια της μετά από μία τετραετή περιπλάνηση σε μέρη άγνωστα για εκείνη και να είναι κάτι παραπάνω από ανταγωνιστική σε όλα της τα παιχνίδια. Το σχεδόν, έχει να κάνει με την ύπαρξη ενός παίκτη-ανακατωσούρα που μπορεί να παίξει είτε πίσω από τον φορ, είτε στην αριστερή πτέρυγα. Αν και πιστεύω ότι αυτός ο παίκτης υπάρχει στο ρόστερ της ομάδας και δεν είναι άλλος από τον Κοσμά Τσιλιανίδη, αρκεί να αποκτήσει σταθερότητα στην απόδοσή του. Σταθερότητα ακόμη και κατά την διάρκεια του ίδιου 90λεπτου, διότι είναι ελάχιστα τα παιχνίδια που ήταν καλός από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό.

Και αν σε αγωνιστικό επίπεδο η ομάδα φαντάζει πλήρης, το ακριβώς αντίθετο ισχύει στο διοικητικό – οργανωτικό κομμάτι. Στον ένα χρόνο και κάτι παρουσίας του στην ΠΑΕ, ο Σπύρος Παπαθανασάκης έχει προσφέρει πολύ περισσότερα από ότι θα περίμενε κανείς από αυτόν. Έβαλε σε μία σειρά το οικονομικό χάος που παρέλαβε, πληρώνοντας ουσιαστικά τρεις ομάδες και ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος της ανόδου στην Σούπερ Λίγκα. Σε διοικητικό – οργανωτικό επίπεδο όμως, ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς.

Η υποστελέχωση της ομάδας βγάζει μάτι. Στο ποδοσφαιρικό τμήμα “βαφτίστηκε” εν μία νυκτί γενικός αρχηγός ο σκάουτερ της ομάδας. Και όποιος νιώθει από ποδόσφαιρο, αντιλαμβάνεται πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του γενικού αρχηγού. Θα πει κάποιος… “Μα και πέρσι ο υπεύθυνος τύπου βαφτίστηκε γενικός αρχηγός και η ομάδα δεν αντιμετώπισε πρόβλημα”. Μόνο που υπάρχουν δύο τεράστιες διαφορές. Πρώτον, πέρσι ο Ηρακλής έπαιζε στην Φούτμπολ Λιγκ και το μέτρο σύγκρισης ήταν η Καρδίτσα και ο Γάζωρος. Φέτος το μέτρο σύγκρισης είναι ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός. Και δεύτερον: Πέρσι υπήρχε ένα τεχνικός διευθυντής και οι υποχρεώσεις του γενικού αρχηγού μοιράζονταν. Με την έλλειψη τεχνικού διευθυντή, έχει απομείνει ένας άνθρωπος που θέλει χρόνο για να μάθει τα καθήκοντά του, έχει φορτωθεί τεράστιες ευθύνες και κάθε άλλο παρά βέβαιο είναι ότι θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της συγκεκριμένης θέσης. Η απουσία ενός αντί-Μυροφορίδη θα φανεί έντονα κατά την διάρκεια της περιόδου, διότι στο κομμάτι ενίσχυσης της ομάδας, ο Παπαδόπουλος βρήκε τις λύσεις. Κάθε ελληνικός πάγκος έχει ανάγκη από κάποιον που θα αναλάβει το κομμάτι των διαιτητών κατά την διάρκεια των αγώνων. Ποιος θα αναλάβει αυτόν τον άχαρο, αλλά πολύ σημαντικό, ρόλο; Ποιος -ελλείψει διοικητικής εκπροσώπησης στην Θεσσαλονίκη- θα μπει την επόμενη ημέρα στα αποδυτήρια για να μοιράσει συγχαρητήρια ή να βάλει γκάζια στους παίκτες, αναλόγως της παρουσίας τους στο παιχνίδι που προηγήθηκε; Ποιος θα παίξει τον ρόλο του πυροσβέστη σε οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί; Αν όλα αυτά τα κάνει ο Νίκος Παπαδόπουλος, τότε είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα χάσει την μπάλα ο Έλληνας τεχνικός, βάζοντας πολλά καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη.

Τεράστια όμως κενά υπάρχουν και σε διοικητικό επίπεδο. Η μόνη διαφοροποίηση σε σχέση με την περσινή περίοδο εντοπίζεται στο πρόσωπο και στις ικανότητες του γενικού διευθυντή. Στην θέση του επικίνδυνου Γιώργου Μπέζα, τοποθετήθηκε ο Θοδωρής Παπαδόπουλος. Δεν έχει εμπειρία στη συγκεκριμένη θέση, όμως δείχνει να έχει την επάρκεια και το παρουσιαστικό (και αυτό μετράει) για να ανταποκριθεί στον ρόλο που του ανατέθηκε. Προσέξτε όμως: Να ανταποκριθεί σε συγκεκριμένα πράγματα και όχι σε όλα. Διότι φαίνεται ότι στις πλάτες του έχουν φορτωθεί όλα τα θέματα που αφορούν την εταιρία. Αυτός προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα με το Καυτανζόγλειο, αυτός θα ασχοληθεί με τον ρουχισμό της ομάδας, αυτός θα κλείσει τα φιλικά, αυτός θα ασχοληθεί με τα έργα στη Μίκρα που έχουν μείνει πολύ πίσω και κινδυνεύει η ομάδα να μείνει χωρίς γήπεδο για προπόνηση, αυτός θα εκπροσωπήσει την ΠΑΕ στην Σούπερ Λίγκα. Είναι δυνατόν ένας άνθρωπος να τα κάνει όλα αυτά και να τα κάνει σωστά;

Θέλετε ένα ακόμη παράδειγμα που φανερώνει την διοικητική υποστελέχωση της ΠΑΕ; Η ομάδα έδωσε χθες το σπουδαιότερο φιλικό παιχνίδι των τελευταίων ετών. Ξέρετε πόσοι συνόδευσαν την κυανόλευκη αποστολή στην Ιταλία από την ΠΑΕ Ηρακλής. Ούτε ένας!!! Στο φιλικό που διαφημίστηκε όσο κανένα άλλο τα τελευταία χρόνια, δεν βρέθηκε κάποιο στέλεχος ή παράγοντας στο πλευρό της ομάδας. Τι εντύπωση άραγε αποκόμισαν οι άνθρωποι της Φιορεντίνα; Είχαμε την χρυσή ευκαιρία για να ανοίξουμε ένα δίαυλο επικοινωνίας σε ένα τεράστιο κλαμπ και την σπαταλήσαμε επειδή δεν βρέθηκε ούτε ένας να ταξιδέψει στην Ιταλία για να εκπροσωπήσει την ομάδα εκτός γηπέδου και να γνωριστεί με τους διοικούντες των “βιόλα”. Κάτι που έγινε και στα φιλικά που έδωσε η ομάδα στο Καρπενήσι. Οι παράγοντες των τριών ομάδων που δώσαμε φιλικό ήταν εκεί, απουσίαζαν όμως οι δικοί μας…

Ως συνέχεια του προηγούμενου σχολίου μου, επιμένω ότι ο Παπαθανασάκης αν έχει διάθεση να ξοδέψει ένα σεβαστό ποσό για την ενίσχυση της ομάδας, ας το κάνει στο κομμάτι της οργάνωσης και της στελέχωσης της ΠΑΕ.

Υ.Γ.1 Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Σούπερ Λίγκας, η ΠΑΕ Ηρακλής εκπροσωπήθηκε, αλλά δεν ψήφισε, καθώς ελλείψει του μεγαλομετόχου – προέδρου, δεν υπήρχε το δικαίωμα ψήφου. Πρόβλημα το οποίο θα πρέπει άμεσα να λυθεί.

Υ.Γ.2 Ελπίζω αυτή τη φορά όσοι προσπαθήσουν να μεταφέρουν στο μεγαλομέτοχο τα γραφόμενα στο συγκεκριμένο σχόλιο, να το κάνουν σωστά και όχι παραποιώντας το περιεχόμενό του. 

Για σχόλια, παρατηρήσεις, ενστάσεις, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με το [email protected]

Σχετικά Άρθρα

Back to Top