Στα δύσκολα απαντάει η ψυχή

Ο Γιώργος Μαντζιούκης σχολιάζει τις επιτυχίες των αθλητών του Ηρακλή σε κολύμβηση και στίβο…

Κυριακή, 20 Ιουλίου, παραλία Νικήτης. Είκοσι μικροί κολυμβητές του Ηρακλή περιμένουν τον προπονητή τους Τάσο Σαχπατζίδη να τερματίσει πρώτος στον 44ο διάπλου του Τορωναίου. Σηκώνουν τα χέρια ψηλά, τραγουδούν το «ζαλίζομαι» και μόλις βλέπουν τον θριαμβευτή να πλησιάζει βουτούν στην θάλασσα για να τον συνοδέψουν κολυμπώντας ως τον τερματισμό.

Βρέθηκαν εκεί για να τιμήσουν αυτόν που τους μαθαίνει να γίνουν σωστοί αθλητές, αυτόν που τους κάνει να αγαπούν τόσο πολύ τον Ηρακλή. Μετά από έξι ώρες και πέντε λεπτά ο Τάσος είδε τους κόπους του να γίνονται πρωτιά αλλά η μεγαλύτερη χαρά ήταν αυτά τα είκοσι Ηρακλάκια που τον αγκάλιασαν μέσω συνθημάτων.

Παρά την κούραση ο νικητής έβγαλε τη φωνή του θριάμβου και δεν ξέχασε να ευχαριστήσει το σύλλογο που είναι δίπλα του, τον αγαπημένο του Ηρακλή.

Ο σύλλογος ακούστηκε στα μεγάφωνα και στην αφιέρωση ενός φιλάθλου της ομάδας, του Ηρακλή (όνομα και πράμα) Παπαργυρίου, ο οποίος είναι ψυχολόγος στα παιδικά χωριά SOS και κατάφερε να τερματίσει.

Σάββατο, 19-20 Ιουλίου, ΟΑΚΑ. Τρεις αθλητές του Ηρακλή μετά από πολλά χρόνια και την εποχή Πατουλίδου-Κελεσίδου, κατακτούν πανελλήνια πρωταθλήματα στο στίβο. Ο Αντώνης Μάστορας στο ύψος, η Κατερίνα Δαλάκα στα 400μ. εμπόδια και ο Κώστας Κωστογλίδης στη σφυροβολία, ενώ εντυπωσίασε και η τετράδα των κοριτσιών του Ηρακλή με τη δεύτερη θέση στα 4Χ100.

Όλοι τους αθλητές του Ηρακλή, όλοι τους νικητές, όλοι τους απαντούν με ψυχή. Απαντούν στις δυσκολίες, στην κρίση, στα οικονομικά προβλήματα. Απαντούν σε όσους τους ξέχασαν. Απαντούν σε όσους πιστεύουν ότι δε μπορούν να πρωταγωνιστήσουν λόγω των πολλών προβλημάτων του Ερασιτέχνη. Απαντούν σε αυτούς που έχουν ξεχάσει ότι ο Ηρακλής είναι ο ιστορικότερος σύλλογος και πως συνεχίζει να προσφέρει στον ελληνικό αθλητισμό. Απαντούν σε αυτούς που ξεχνούν ότι υπάρχουν και άλλα αθλήματα εκτός από το ποδόσφαιρο.

Απαντούν σε αυτούς που πριν λίγους μήνες προσπάθησαν να διασύρουν το όνομα του συλλόγου και να τον χαρακτηρίσουν κερδοσκοπική εταιρεία, έχοντας ως σκοπό να βάλουν χέρι στην περιουσία του Ηρακλή.
Απαντούν σε αυτούς που «ξέχασαν» για μήνες να φανερώσουν το έγγραφο που έλεγε ουσιαστικά «πάρτε την περιουσία του Ηρακλή, φάτε τους Χορτατζήδες».

Απαντούν σε αυτούς που ήθελαν επίσημα έγγραφα για να πεισθούν ότι ο Ηρακλής είναι αθλητικό σωματείο με σκοπό να προσφέρει στην κοινωνία. Απαντούν σε αυτούς που χρειάζονται έγγραφα για να διαπιστώσουν ότι ο Ηρακλής συνεχίζει να… βγάζει πρωταθλητές, να γυμνάζει χιλιάδες παιδιά σε όλα τα αθλήματα, να δημιουργεί χαρακτήρες.

Απαντούν σε αυτούς που ξεχνούν πως το Καυτανζόγλειο διαφημίζεται από τον Ηρακλή. Κι αν δεν θέλετε να το παραδεχτείτε για το ποδόσφαιρο που συντηρεί το Στάδιο 50 χρόνια, απλά ρωτήστε τους εαυτούς σας για το που οι Μάστορας, Δαλάκα και Κωστογλίδης ξεκίνησαν να προπονούνται.

Απαντούν σε όσους ξεχνούν ότι υπάρχει ο Ηρακλής. Απαντούν σε αυτούς που αγνοούν και προσπερνούν τέτοιου είδους επιτυχίες. Απαντούν σε όσους θεωρούν ότι λόγω τα προβλήματα του Ερασιτέχνη, λόγω του ότι οι ομάδες ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ δεν είναι στις μεγάλες κατηγορίες, θα σταματήσει να υπάρχει Ηρακλής. Απαντούν σε αυτούς που θυμούνται τον Ηρακλή μόνο όταν γίνεται κάτι κακό σε αυτόν.

Απαντούν σε όλους εμάς που πρέπει να τους χειροκροτήσουμε, να τους τιμήσουμε, να τους αγκαλιάσουμε και να τους προστατεύσουμε, γιατί διαφημίζουν με αυτό τον υπέροχο τρόπο το σύλλογο.
21 Ιουλίου, 1974, Άγιος Ιλαρίωνας, Κύπρος. Η οικογένεια του Ηρακλή θρηνεί ένα δικό της παιδί, τον παλιό σπρίντερ, Γιώργο Κατσάνη, ο οποίος έπεσε ηρωικά μαχόμενος.

Εντάχθηκε στο τμήμα στίβου του Ηρακλή το 1948. Το καλό του αγώνισμα ήταν τα 100 μέτρα, αλλά διακρινόταν τόσο στα 200 μέτρα όσο και στο άλμα εις μήκος. Η ταχύτητα και η αλτικότητά του τον βοήθησαν στη νέα καριέρα που άρχισε στα 18 του, όταν εισήχθη στη Σχολή Ευελπίδων και κατετάγη στο σώμα των καταδρομέων.

Ποτέ δε μάσησε, ποτέ δε λύγισε, ζήτησε μόνος του να μετατεθεί στην Κύπρο και τοποθετήθηκε διοικητής της 33ης Μοίρας Καταδρομών της Εθνικής Φρουράς. Όταν ο “Αττίλας” εισέβαλε στην Κύπρο, ο Κατσάνης αντιστάθηκε ηρωικά μαζί με τη μονάδα του.

Για εσάς που ξεχνάτε, για εσάς που αγνοείτε, για εσάς που δε θυμάστε, χίλια χρόνια Ηρακλής…

 

Σχετικά Άρθρα

Back to Top