Ο Χουάντερσον και ιστορίες του καλοκαιριού

Σε λίγο θα “βγει” και ο Απρίλιος κι ακόμη να καταλάβει κάποιος αν υπήρχε λογική στο γιατί έγινε ό,τι έγινε με τον Χουάντερσον το προηγούμενο καλοκαίρι

Ο καθένας μπορεί να έχει τη δική του άποψη για τον Χουάντερσον που στον Βόλο έκανε την απόκρουση στο “πέναλτι” των καθυστερήσεων.

Αλλωστε τα δείγματα γραφής του Βραζιλιάνου είναι τόσα πολλά και από την προηγούμενη, “γεμάτη” σεζόν του και από αυτή. Ο καθένας λοιπόν μπορεί να αξιολογήσει έναν παίκτη που παίζει σε μια θέση, τόσο ιδιαίτερη στο ποδόσφαιρο, μία θέση που το κάθε σωστό και το κάθε λάθος φαίνονται πολύ περισσότερο από οποιουδήποτε άλλου παίκτη.

Ανεξάρτητα από την άποψη που έχει ο καθένας, το ζητούμενο -ταπεινή άποψη- είναι ότι με τον Χουάντερσον δύσκολα μπορεί να καταλάβει κάποιος το γιατί έγινε ό,τι έγινε το προηγούμενο καλοκαίρι. Ναι, σύμφωνοι, τότε ο Γκόγκιτς είπε ότι γιατί το κάνει αυτό. “Ο Χουάντερσον είναι ένας πάρα πολύ καλός τερματοφύλακας και έκανε καλή σεζόν. Από την πρώτη στιγμή που ήρθα εδώ δεν μπορούσα να καταλάβω το γιατί ένας τερματοφύλακας θα σου πιάσει θέση ξένου ενώ μπορείς να έχεις πέντε ξένους.

Μόνο αυτός είναι ο λόγος, ήθελα έναν τερματοφύλακα επίσης που να ξέρει τη γλώσσα και να συνεννοείται με την άμυνα”, είχε πει στις 22 Ιουλίου. Οι “ξένοι” λοιπόν ήταν ο λόγος.

Ελα όμως που για να το πεις αυτό θα πρέπει ήδη να ξέρεις ότι οι ξένοι που θα πάρεις θα κάνουν τη διαφορά. Θα σηκώνουν το προνόμιο της “μιας θέσης ξένου” που είναι τόσο πολύτιμη. Θα είναι “φλογοβόλοι”, ουσιαστικοί, ηγέτες.

Πάνω-κάτω, τα ίδια σημειώνονταν και μετά το παιχνίδι Κυπέλλου με τον Τύρναβο όπου ο Χουάντερσον, κατά σύμπτωση, είχε πιάσει και τότε πέναλτι. Βέβαια, μπορεί να πει κάποιος ότι εκείνου του παιχνιδιού ακολούθησε η πρεμιέρα του Πρωταθλήματος με την Καβάλα, όπου ο Βραζιλιάνος ήταν και αυτός κακός, όπως ήταν όλη η ομάδα. Και μετά μπορεί να θυμηθεί κάποιος άλλος πόσα παιχνίδια ο Χουάντερσον έδωσε βαθμούς την προηγούμενη σεζόν, μετά να θυμηθεί κάποιος άλλος τις… τρέλες του, μετά να θυμηθεί κάποιος άλλος τα αντανακλαστικά του και να πάει η συζήτηση αλλού. Σύμφωνοι. Σημειώθηκε ήδη ότι η θέση αυτή έχει τα σωστά και τα λάθη που φαίνονται περισσότερο.

Το θέμα είναι στους πέντε ξένους. Αυτό είναι το θέμα. Για να πει ο Γκόγκιτς π.χ. αυτό που είπε, έπρεπε να είναι σίγουρος ότι οι επιλογές των ξένων θα ήταν τόσο καλές που να δικαιολογούν τα λεχθέντα. Κάτι όμως που στα παιχνίδια, στη διάρκεια της σεζόν, λίγες φορές έγινε.

Να έχει δηλαδή ο Ηρακλής σε τέτοια εξαιρετική κατάσταση τους ξένους του που πραγματικά να μην ξέρεις ποιον να πρωτοαφήσεις έξω λόγω του περιορισμού που -αναγκαστικά- υπάρχει στην αρχική εντεκάδα. Επί των ξένων, παρεμπιπτόντως, εκείνη τη μέρα του Ιούλη που ο Γκόγκιτς -μεταξύ άλλων- λέει αυτά, στη φωτογραφία των νέων μεταγραφικών αποκτημάτων είναι και ο Σίμιτς, ξένος, μεταγραφική επιλογή του καλοκαιριού που λίγες μέρες μετά, θα λύσει τη συνεργασία, μετά το φιλικό με τον Μακεδονικό. Και λίγο μετά δοκιμάστηκε στη Βουλγαρία, ο Ιγκόρ Λάμπουλιτς, Μαυροβούνιος με βιογραφικό που δεν έπειθε. Και στην Ελλάδα, δοκιμάστηκε και ένας Ισπανός. Και δοκιμάστηκε και ο Μπάμπα και (ευτυχώς) αποκτήθηκε. Και ήθελε τον Πάλιτς, Κροάτης μεσοεπιθετικός που δεν ήρθε. Και διάφορες προτάσεις επί προτάσεων μέχρι να γίνουν οι τελικές επιλογές και να αποκτηθεί ο Γιάρολιμ.

Ακόμη και στο θέμα του εξαιρετικά ποιοτικού Τσέχου (η ποιότητά του δεν έχει καμία σχέση με αυτό που θα σημειωθεί παρακάτω), μέχρι να κλειστεί η συμφωνία και να ανακοινωθεί, η προαναγγελία ήταν ότι ο Γκόγκιτς ήθελε παίκτη αριστερά στην πτέρυγα που να μπορεί να σκοράρει. Περιγραφή που απέχει κατάτι από τον Γιάρολιμ.

Πρέπει λοιπόν να είσαι πολύ σίγουρος για τους ξένους. Δεν υπήρχε κανένας λόγος για τον Ηρακλή να προσθέσει -από μόνος σου- ένα ακόμη πρόβλημα στα αρκετά που είχε η ομάδα. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να διχάζεται ο κόσμος. Δεν υπήρχε κανένα λόγος να έχουμε τα ψυχροπολεμικά, του στυλ, “μην έρχεσαι στην προετοιμασία”.

Δεν υπήρχε κανένας λόγος να μην επενδύσει ο Ηρακλής στην ύπαρξη ενός καλού τημ τερματοφυλάκων όπως οι πιο έμπειροι Χουάντερσον και Κηπουρός και ο Κολίτσι που το συμπλήρωνε και για ένα μεγάλο διάστημα να μην ξέρει κανείς τι θα γίνει με τους τερματοφύλακες. Κανένας λόγος.

Για σχόλια, παρατηρήσεις, ενστάσεις, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με το [email protected]

Σχετικά Άρθρα

Πίσω από τους Μαντάκηδες, τους Θάνους και τους Κουτσοσπύρους

Απόψεις

Back to Top