Ποιοι είναι οι πρωταθλητές των τιμολογίων

Στην ανακοίνωση της «Αυτόνομης Θύρας 10» υπάρχει και η παραπομπή στο συγκεκριμένο κείμενο που έχει δημοσιευθεί στην εφημερίδα «Μακεδονία», μέσω του οποίου αναφέρονται οι επιχειρήσεις …

Ερασιτέχνης

Στην ανακοίνωση της «Αυτόνομης Θύρας 10» υπάρχει και η παραπομπή στο συγκεκριμένο κείμενο που έχει δημοσιευθεί στην εφημερίδα «Μακεδονία», μέσω του οποίου αναφέρονται οι επιχειρήσεις που έκαναν «πρωταθλητισμό» στην λήψη εικονικών τιμολογίων, τα οποία εξέδιδε ο ΓΣ Ηρακλής.

Το κείμενο έχει ως εξής:

«Διατρέχει ολόκληρο το επιχειρηματικό φάσμα ο κατάλογος με τις 368 εταιρείες που εμπλέκονται στο μεγάλο σκάνδαλο των εικονικών τιμολογίων τα οποία εξέδιδε ο Γ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ κατά τη χρονική περίοδο 2001-2010.
Λήπτριες των συγκεκριμένων τιμολογίων είναι εταιρείες υπεράνω πάσης υποψίας, σχετικές ή και άσχετες με τον αθλητισμό και τους φιλάθλους που προσέλκυαν τα ερασιτεχνικά τμήματα του συλλόγου με έδρα στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία κατά κύριο λόγο αλλά και σε άλλες απομακρυσμένες περιοχές, ακόμη και στην Κρήτη! Την ίδια στιγμή, όπως αποκαλύπτει σήμερα η «ΜτΚ», στο στόχαστρο των ελεγκτικών αρχών και της δικαιοσύνης βρίσκονται τρία άτομα που φέρονται να κατασκεύασαν πλαστά τιμολόγια ύψους περίπου 7 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία εμφάνιζαν ως δαπάνες του αθλητικού συλλόγου, προκειμένου να συμψηφίζουν το ΦΠΑ εισροών.

Η ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΝΗΜΑΤΟΣ
Σύμφωνα με στέλεχος φοροελεγκτικού μηχανισμού, το οποίο γνωρίζει σε βάθος την υπόθεση, η παράνομη δραστηριότητα αυτών των τριών ατόμων στάθηκε η αιτία, για να αποκαλυφθεί η τεράστια απάτη με τα εικονικά τιμολόγια. Πρόκειται για έναν υπάλληλο του αθλητικού συλλόγου με σημαντική θέση στο λογιστήριο του Γ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ, ένα διοικητικό στέλεχος και ένα τρίτο πρόσωπο που δεν είχε οργανική σχέση με το σύλλογο, αλλά ήταν κοντά σε αυτόν. Τα τρία αυτά άτομα σύμφωνα με τα πορίσματα των ελεγκτικών μηχανισμών φέρονται να κατασκεύαζαν πλαστά τιμολόγια, προκειμένου ο Γ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ να εμφανίζει σημαντικά έξοδα και να συμψηφίζει με αυτόν τον τρόπο το ΦΠΑ που εισέπραττε από τα διαφημιστικά έσοδά του. Όπως διαπίστωσαν οι ελεγκτές, το ύψος των πλαστών παραστατικών ανήλθε σε περίπου 7 εκατ. ευρώ. Στη συντριπτική πλειονότητά τους εμφανίζονταν να έχουν εκδοθεί από γνωστή τεχνική εταιρεία της Θεσσαλονίκης και αντιστοιχούσαν σε υποτιθέμενες εργασίες που έκανε η εταιρεία στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Γ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ. Από τον ενδελεχή έλεγχο διαπιστώθηκε ότι τα πλαστά παραστατικά είχαν συνταχθεί από τρία διαφορετικά πρόσωπα, καθώς διακρίνονταν σε αυτά τρεις διαφορετικοί γραφικοί χαρακτήρες. Η ταυτοποίηση των δραστών έγινε μετά τη διενέργεια ειδικού γραφολογικού ελέγχου.

ΠΩΣ ΒΡΗΚΑΝ ΤΑ ΕΙΚΟΝΙΚΑ
Όταν η υπόθεση των πλαστών παραστατικών έγινε αντιληπτή από τις αρμόδιες αρχές, διατάχθηκε η κατάσχεση όλων των βιβλίων και κάθε είδους παραστατικών του Γ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ. Από την επεξεργασία αυτών των στοιχείων αποκαλύφθηκε εν συνεχεία το σκανδαλώδες πάρτι που είχε στηθεί με τα χιλιάδες εικονικά τιμολόγια που είχε εκδώσει ο σύλλογος σε διαφημιζόμενες εταιρείες.
Όπως αποκάλυψε την περασμένη Δευτέρα η «Θ», από το τελικό πόρισμα του ΣΔΟΕ προκύπτει ότι για μία δεκαετία, από το 2001 έως και το 2010, είχε στηθεί ένας ολόκληρος μηχανισμός εξαπάτησης του ελληνικού δημοσίου με συνεργούς υπαλληλικά και διοικητικά στελέχη του Γ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ και επιχειρηματίες των οποίων οι εταιρείες εμφανίζονταν ως πελάτες-διαφημιζόμενοι μέσω της ανδρικής και γυναικείας ομάδας βόλεϊ του συλλόγου. Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις του ΣΔΟΕ οι διαφημιζόμενες εταιρείες, λήπτριες των τιμολογίων του Γ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ, καταχώριζαν τα υπερτιμολογημένα εικονικά τιμολόγια στα βιβλία τους ως δαπάνες, για να μειώσουν τα φορολογητέα κέρδη τους, καταβάλλοντας έτσι στο δημόσιο φόρο μειωμένο κατά 35%, ενώ μείωναν και τον προς απόδοση ΦΠΑ (19%). Την ίδια ώρα ο Γ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ προσέλκυε με αυτόν τον τρόπο πελάτες, εισέπραττε μικρό μέρος του τιμολογίου (το 10% έως 20% της συνολικής αξίας σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του ΣΔΟΕ), ενώ παρακρατούσε και το ΦΠΑ είτε παρανόμως είτε συμψηφίζοντάς τον με το ΦΠΑ πλαστών και εικονικών τιμολογίων, τα οποία εμφάνιζε ως δαπάνες. Σύμφωνα με το ΣΔΟΕ στη δεκαετία 2001-2010 τα διαφημιστικά έσοδα του Γ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ ανήλθαν σε 125.301.413,34 ευρώ, όπως τουλάχιστον εμφανίζονται στα χιλιάδες τιμολόγια, τα οποία αποδείχθηκαν μερικώς ή ολικώς εικονικά. Το ΣΔΟΕ, όπως αναφέρεται στο πόρισμά του, αδυνατεί να προσδιορίσει με ακρίβεια ποια ποσά εξ αυτών είναι πραγματικά, πόσα δηλαδή έχουν εισπραχθεί από το Γ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ, και ποια είναι εικονικά.

ΟΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΑΤΗ
– Μακράν πρωταθλήτρια στη λήψη εικονικών τιμολογίων εκ μέρους του Γ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ είναι ιδιαιτέρως γνωστή χρηματιστηριακή εταιρεία, η οποία μόνον κατά την πρώτη πενταετία (2001 – 2005) εμφανίζεται να έχει πληρώσει στο σύλλογο για διαφήμιση το εξωπραγματικό ποσό των 4.142.600 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε συνολικά 31 εικονικά παραστατικά.
– Ακολουθεί εταιρεία οικοδομικών υλικών με έδρα στην περιοχή της Εξοχής, η οποία φέρεται να κατέβαλε στο Γ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ διαφημιστική δαπάνη ύψους 1,2 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε συνολικά 21 εικονικά παραστατικά.
– Ποσό 1.160.000 ευρώ φέρεται να πλήρωσε στο σύλλογο άλλη εταιρεία με είδη επενδύσεων για εξωτερικούς χώρους κατοικιών, με έδρα επίσης στην Εξοχή, στην οποία κόπηκαν 17 εικονικά τιμολόγια. Ακολουθεί γνωστό τουριστικό γραφείο, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή του λιμανιού και που φέρεται να πλήρωσε διαφημιστική δαπάνη ύψους 1.050.000 ευρώ έναντι 16 εικονικών παραστατικών. Η συγκεκριμένη επιχείρηση είναι μία από τις 49 οι οποίες παραδέχτηκαν την απάτη και αξιοποιώντας τη διαδικασία της περαίωσης, η οποία ίσχυε ώς το τέλος Οκτωβρίου του 2011, τακτοποίησε την υπόθεση.
– Εταιρεία με είδη εξοπλισμού σταδίων και έδρα στη Σταυρούπολη φέρεται να κατέβαλε διαφημιστική δαπάνη ύψους 967.600 ευρώ, λαμβάνοντας 23 εικονικά τιμολόγια.
– Το ποσό των 934.000 ευρώ πλήρωσε εταιρεία εμπορίας κτηνιατρικών ειδών και φαρμάκων με έδρα στην περιοχή της Γιαννιτσών, στην οποία κόπηκαν 45 εικονικά τιμολόγια.
– Μεγάλη μεταφορική εταιρεία, η οποία εδρεύει στο Καλοχώρι, εμφανίζεται να διαφημίζεται έναντι 916.000 ευρώ, που αντιστοιχούν σε δέκα εικονικά τιμολόγια.
– Γνωστή εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται στην εμπορία ηλεκτρικών συσκευών και έχει γραφεία στη Βασ. Όλγας, φέρεται να κατέβαλε διαφημιστική δαπάνη ύψους 879.000 ευρώ, η οποία αντιστοιχεί σε δώδεκα εικονικά παραστατικά.
– Ποσό 800.000 ευρώ σε δώδεκα εικονικά τιμολόγια κατέβαλε γνωστή εταιρεία εμπορίας ενδυμάτων με έδρα τη Θέρμη.
– Εταιρεία εμπορίας ηλεκτρικών ειδών, η οποία εδρεύει στα Διαβατά, φέρεται να διαφημίστηκε έναντι 750.000 ευρώ, για τα οποία εκδόθηκαν δεκατρία εικονικά τιμολόγια.
– Από τους συνεπέστερους πελάτες του Γ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ εμφανίζεται εταιρεία η οποία κατασκευάζει είδη φωτισμού. Έχει έδρα στην περιοχή της Νέας Ιωνίας και φέρεται να πλήρωσε για διαφημίσεις ποσό 696.000 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε 23 εικονικά τιμολόγια.
– Εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στα είδη αλουμινίου με έδρα το Καλοχώρι φέρεται να κατέβαλε 665.000 ευρώ, λαμβάνοντας έντεκα εικονικά τιμολόγια.
– Σημαντική διαφημιστική δαπάνη ύψους 650.000 ευρώ φέρεται να κατέβαλε γνωστή εταιρεία η οποία έχει έδρα στην περιοχή της Γιαννιτσών και δραστηριοποιείται στο χώρο του βιομηχανικού επίπλου.
– Εταιρεία η οποία κατασκευάζει είδη δώρων και έχει έδρα στην περιοχή της Ν. Ιωνίας φέρεται να κατέβαλε ως διαφημιστική δαπάνη 600.000 ευρώ έναντι 37 εικονικών τιμολογίων.
– Ποσό 570.000 ευρώ για διαφήμιση κατέβαλε εταιρεία ηλεκτρολογικού εξοπλισμού η οποία εδρεύει στην περιοχή της Γιαννιτσών και φέρεται να έλαβε 54 εικονικά τιμολόγια.

ΦΗΜΙΣΜΕΝΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ
Στις εταιρείες που εμφανίζονταν ως πελάτες του Γ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ συγκαταλέγονται δύο από τα γνωστότερα ζαχαροπλαστεία της Θεσσαλονίκης, τα οποία φημίζονται για προϊόντα-σήματα κατατεθέντα της πόλης. Η πρώτη επιχείρηση, η οποία διατηρεί καταστήματα σε Πανόραμα, Γ. Παπανδρέου, Σοφούλη και αλλού, φέρεται να έλαβε συνολικά πέντε εικονικά τιμολόγια συνολικής αξίας 520.000 ευρώ, ενώ η δεύτερη, η οποία έχει το κεντρικό κατάστημά της επί της Τσιμισκή, έλαβε μόνον ένα τιμολόγιο ύψους 100.000 ευρώ. Πελάτης του Γ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ εμφανίζεται και γνωστή εταιρεία εμφιαλώσεως, η οποία παράγει ποτό, επίσης σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης, και που φέρεται να κατέβαλε στο σύλλογο 263.000 ευρώ, που αντιστοιχούν σε πέντε εικονικά τιμολόγια. Στους διαφημιζόμενους περιλαμβάνονται επίσης ιδιαιτέρως γνωστή εταιρεία παρασκευής αλλαντικών, η οποία φέρεται να πλήρωσε 360.000 ευρώ, καθώς και εταιρεία παραγωγής τυροκομικών προϊόντων, η οποία διαφημίστηκε έναντι 208.000 ευρώ.

ΑΛΛΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Πέραν των ανωτέρω εταιρειών μεταξύ των πελατών του Γ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ εμφανίζονται επίσης: γνωστό ταξιδιωτικό πρακτορείο, το οποίο ειδικεύεται στη μεταφορά τουριστών από τη Ρωσία και φέρεται να κατέβαλε 180.000 ευρώ (τρία εικονικά τιμολόγια). Εταιρεία εμπορίας ρούχων με έδρα στα Διαβατά με 396.000 ευρώ (33 τιμολόγια). Σχολή καταδύσεων με έδρα στη Χαλκιδική, η οποία κατέβαλε 350.000 ευρώ (πέντε τιμολόγια). Εταιρεία με ορθοπεδικά και αναπηρικά είδη με έδρα στην περιοχή της Τούμπας φέρεται να κατέβαλε 540.000 ευρώ (24 τιμολόγια). Εταιρεία εμπορίας ειδών υγιεινής, υδραυλικών και προϊόντων ψύξης-θέρμανσης, η οποία διαθέτει κατάστημα στη Γρ. Λαμπράκη, διαφημίστηκε έναντι 280.000 ευρώ (δεκατρία τιμολόγια). Εργοστάσιο ηλεκτροστατικής βαφής, το οποίο βρίσκεται στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Χαλκηδόνας, έδωσε 460.000 ευρώ (26 τιμολόγια). Εταιρεία εμπορίας μηχανημάτων με έδρα στη Μοναστηρίου με 400.000 ευρώ (20 τιμολόγια), γνωστή εταιρεία εμπορίας ελαστικών που εδρεύει στην Ευκαρπία με 447.000 ευρώ (20 τιμολόγια), εταιρεία εμπορίας παιδικών υποδημάτων, η οποία εδρεύει στα Ξυλάδικα, με 290.000 ευρώ (31 τιμολόγια), εταιρεία εμπορίας ιατρικών μηχανημάτων με έδρα την Αττική με 355.000 ευρώ (δώδεκα τιμολόγια), βιοτεχνία παραγωγής στρωμάτων-μαξιλαριών με έδρα την Καλαμαριά διαφημίστηκε έναντι 350.000 ευρώ (30 τιμολόγια), εταιρεία εμπορίας ιατρικών ειδών με έδρα στη Χαριλάου κατέβαλε 244.000 ευρώ (23 τιμολόγια) κ.ά.

ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Μεταξύ των εμφανιζόμενων πελατών του Γ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ περιλαμβάνονται και πολύ γνωστά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Θεσσαλονίκης. Τη μεγαλύτερη διαφημιστική δαπάνη φέρεται να κατέβαλε επιχειρηματικός όμιλος ο οποίος διαθέτει ραδιοφωνικούς σταθμούς, καθώς και μεγάλης κυκλοφορίας αθλητική εφημερίδα. Ο όμιλος αυτός φέρεται να πλήρωσε στο σύλλογο συνολικό ποσό 363.000 ευρώ που αφορούν εννέα εικονικά τιμολόγια. Τέσσερα εικονικά τιμολόγια κόπηκαν και για λογαριασμό δημοφιλούς ραδιοσταθμού της πόλης έναντι διαφημιστικής δαπάνης 120.000 ευρώ. Εταιρεία η οποία ανήκει σε γνωστό τηλεοπτικό παρουσιαστή φέρεται να διαφημίστηκε έναντι 330.000 ευρώ λαμβάνοντας πέντε εικονικά τιμολόγια. Μεταξύ των πελατών υπάρχουν επίσης και αρκετές διαφημιστικές εταιρείες, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, τυποεκδοτικές κ.ά.

ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Η ίδια στο δημαρχείο και στο γήπεδο
Στο πάρτι των εικονικών τιμολογίων εμπλέκεται και γνωστή φοροτεχνική εταιρεία το όνομα της οποίας ενεπλάκη στο σκάνδαλο του δήμου Θεσσαλονίκης, με τον οποίο η συγκεκριμένη εταιρεία είχε συνάψει επί εποχής Παπαγεωργόπουλου απανωτές συμβάσεις έργου αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Ενεπλάκη επίσης και σε σειρά σκανδαλωδών συμβάσεων, τις οποίες είχε συνάψει με κρατικούς φορείς κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή. Σύμφωνα με το πόρισμα του ΣΔΟΕ η εν λόγω εταιρεία, η οποία ανήκει σε γνωστά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, φέρεται να είναι αποδέκτης συνολικά έξι εικονικών ή μερικώς εικονικών τιμολογίων, των οποίων η συνολική αξία ανέρχεται σε 170.000 ευρώ. Τα τιμολόγια αφορούν διαφημιστικές δαπάνες κατά τις χρήσεις 2005 (70.000 ευρώ) και 2007 (άλλες 100.000 ευρώ)».

Πηγή: http://www.makthes.gr

Back to Top