ΣΧΟΛΙΟ: Οι 17 δικογραφίες κι οι 15.000 κόσμος

 «Να λοιπόν που έχουν γίνει 17 δικογραφίες. Μετά τις… «μειοψηφίες» νάτες και οι δικογραφίες. Δηλαδή, στην παραλιακή λεωφόρο εκείνη τη μέρα, στις 28 Οκτωβρίου, ήταν… …

Ηρακλής

 «Να λοιπόν που έχουν γίνει 17 δικογραφίες. Μετά τις… «μειοψηφίες» νάτες και οι δικογραφίες. Δηλαδή, στην παραλιακή λεωφόρο εκείνη τη μέρα, στις 28 Οκτωβρίου, ήταν… 17 άτομα και όχι 15.000; 

Ηταν δηλαδή 17 άτομα που παρότρυναν το πλήθος να μπει στον δρόμο; Τελικώς, αυτοί οι 15.000 είναι και πολύ… πρόβατα. Οι 15.000 φυσικά και δεν ήταν πρόβατα.

Οι 15.000 φυσικά και δεν… παρακινήθηκαν από 17 άτομα. Κι αυτό για το σύστημα είναι πρόβλημα. Τα πρόβατα εκτός μαντριού, δεν είναι πρόβατα. Το σύστημα πασχίζει να αποδώσει με κάθε τρόπο τη συσσωρευμένη οργή σε… μειοψηφίες. Με τέτοιες μεθόδους όμως αποτυγχάνει οικτρά. 

Παλιότερα, με τέτοιες μεθόδους, το σύστημα προσπαθούσε να φθείρει τα κινήματα στην κοινή γνώμη. Τώρα όμως δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο διότι το πλαίσιο της εποχής και αυτά που βιώνει ο κόσμος είναι πάρα πολλά. 

Η παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας εκείνη τη μέρα στη Θεσσαλονίκη μεγέθυνε το πράγμα. Εκ τούτου λοιπόν, οι δικογραφίες σχηματίζονται πιο γρήγορα και πιο εύκολα. Αυτή όμως είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Δεν μπορείς να στέκεσαι στην… προσβολή των θεσμών, επειδή είναι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και να αγνοείς (ετσιθελικά) την άλλη πλευρά. 

Ποια είναι λοιπόν (ταπεινή άποψη) η άλλη πλευρά; Από τη μια, ως σύστημα, πατάς στη βαρύτητα του θεσμού, από την άλλη όμως δεν μπορείς να την αγνοείς και να προσπερνάς το ενδεχόμενο να ήθελε ο κόσμος από τον Πρόεδρο δυναμικότερη στάση, θέση όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα. 

Σε προηγούμενό μας σημείωμα, στις 30 Οκτωβρίου, δύο μέρες μετά την παρέλαση του «ΟΧΙ», σημειώναμε τα εξής: «Αυτό ακριβώς όμως (ταπεινή άποψη) περίμενε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας τόσος και τόσος κόσμος, τόσο και τόσο καιρό. Να βγάλει, νωρίτερα, ακόμη έναν φλογερό και δυναμικό λόγο και να κατακεραυνώσει αυτούς που αμαυρώνουν καθημερινά το έθνος. Αυτούς που τόλμησαν τώρα, στο ξέσπασμα του κόσμου να θυμηθούν την εθνική επέτειο και να ισχυριστούν ότι κάποιοι την αμαυρώσανε κιόλας…» 

Η είδηση για τις δικογραφίες έρχεται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία έχουν γίνει τα όσα έγιναν με τον Πρωθυπουργό και τη διαδοχή του, σε μια στιγμή που προκύπτουν νέα χρέη του Δημοσίου, σε μια στιγμή που η Ελλάδα έχει νέα κυβέρνηση που δεν βγήκε από τις κάλπες, σε μια στιγμή που, που, που… Για ένα από τα παραπάνω (το θέμα του Πρωθυπουργού) ο Κωστής Στεφανόπουλος, ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για «γελοιότητα». Το σύστημα δεν οφείλει να αφουγκραστεί τέτοιες δηλώσεις και ίσως μέσα από αυτές (αφού δεν μπορεί απευθείας) να προσπαθήσει να ακούσει και να δει τον κόσμο;  

Και θα αντιληφθήκατε βεβαίως από τον ντόρο που έκαναν οι δηλώσεις του κ.Στεφανόπουλου (που είναι και πρώην) τι θα γινόταν αν αποφάσιζε να κάνει δηλώσεις και ο κ.Παπούλιας που είναι και νυν. Προσφάτως, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ έδωσε στη δημοσιότητα τις οφειλές του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ που ανέρχονται σε 135 εκατομμύρια ευρώ! Και έδωσε και στοιχεία για τα Υπουργεία που χρωστάνε. Την ίδια στιγμή που ο κόσμος πιέζεται και πιέζεται για νέες εισφορές.

Εχει δίκιο ή όχι η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ; Γιατί δεν γίνεται έρευνα και εδώ; Δικογραφία; Υπάρχει ή δεν υπάρχει λόγος; Γιατί δεν γίνεται δικογραφία και εδώ και εκεί και πιο πέρα και __________; (συμπληρώστε τη φράση). Ο καθένας θα έχει να γράψει κάτι. Υπάρχει ή δεν υπάρχει λόγος;

Και μετά, πήγανε και κόψανε… συμβολικά το ρεύμα στο Υπουργείο Υγείας που (σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ) χρωστά 3,8 εκατομμύρια ευρώ. Τα ευρώ βέβαια μπορεί να είναι… αληθινά, το ρεύμα όμως το έκοψαν… συμβολικά. Καλό, ε; Αλήθεια, στο σπίτι του κόσμου οι διακοπές που απειλούνται θα είναι και αυτές συμβολικές; Και είναι τόσα, μα  τόσα πολλά που διαμορφώνουν ένα συγκεκριμένο πλαίσιο μέσα στο οποίο πάρθηκε απόφαση για τον… σχηματισμό 17 δικογραφιών.

Και βέβαια από το όλο θέμα δεν λείπει ο Ηρακλής που είναι ξεκάθαρα απέναντι στο σύστημα, ένας Ηρακλής που δείχνει (έτσι είναι αν έχεις ρίζες από 103 χρόνια ιστορίας) ότι το δικό του θέμα δεν μπορεί να το χωρέσει ο χώρος του ποδοσφαίρου.

Την αδικία την ένιωσε στο πετσί του με ξεδιάντροπο τρόπο. Όπως και σε άλλους τομείς της κοινωνίας έτσι και στου ποδοσφαίρου, το σύστημα έφτασε στο χείριστο σημείο να μην το ενδιαφέρει πια ότι προκαλεί με τις αποφάσεις που παίρνει και να μην το ενδιαφέρει αν αποκαλυφθούν τα κίνητρα και οι σκοποί αυτών των αποφάσεων.   

Για μία ακόμη φορά το σύστημα έδειξε ότι συμπεριφέρεται στον Ηρακλή ως κοινωνικό κίνημα απέναντι σε μια ομάδα που δεν τη χωρά ο χώρος του ποδοσφαίρου, με τα μηνύματα που θέλει να στείλει».

 -Ο Γιάννης Πάγκος εργάζεται στη NOVA.

Σχετικά Άρθρα

Ηρακλειδέας από πιτσιρικάς, ο Κώστας Γεωργιάδης!

Ποδόσφαιρο

Το “παρών” του Γρηγόρη Φανάρα στον πόλεμο της επανεκκίνησης!

Ποδόσφαιρο

Καράογλου: “Ο Ηρακλής είναι μαγαζί γωνία και θα βρει χρηματοδότη…”

Ποδόσφαιρο

Ιωακειμίδης: “Είμαι συγκινημένος, ευχαριστώ όλους για τη θετική έκβαση…”

Ποδόσφαιρο

Back to Top