ΣΧΟΛΙΟ: Το ταξίδι ενός blue bus

Η πινακίδα είναι ακόμη “ΝΗΤ 1908”. Με αυτή την πινακίδα, με το συμβολικό 1908 το λεωφορείο του Ηρακλή, το blue bus κατασχέθηκε. Οταν, το 2007, …

Ηρακλής

Η πινακίδα είναι ακόμη “ΝΗΤ 1908”. Με αυτή την πινακίδα, με το συμβολικό 1908 το λεωφορείο του Ηρακλή, το blue bus κατασχέθηκε.

Οταν, το 2007, είχε αρχίσει να ταξιδεύει ντυμένο στα μπλε, το “1908” εκτός φυσικά από το έτος ίδρυσης, παρέπεμπε στα γενέθλια των 100 χρόνων, έναν χρόνο (τότε…) μετά. Τώρα, εκείνα τα γενέθλια πέρασαν και ο μόνος που τα επόμενα χρόνια μπήκε σε νέα εποχή πείσματος είναι ο κόσμος. Το λεωφορείο, το 2011, κατασχέθηκε…

Μια πληγή ανοιχτή να σκέφτεσαι το blue bus που ήρθαν και το κατέσχεσαν και το πηγαίνουν οδικώς προς Νότο. Κατασχέθηκε… Τώρα βέβαια, μπορεί να πει κάποιος… “εδώ ο Ηρακλής έχει χάσει όλους τους παίκτες του, χάνει περιουσιακά του στοιχεία κι εσύ μένεις στο λεωφορείο;”. Σε όλα μένει κάποιος. Και στο λεωφορείο. Σε αυτό που οδηγώντας το ο κύριος Θεόδωρος Μελίτος (φώτο) κουβαλούσε αυτούς τους παίκτες. Τα όνειρα, τις φιλοδοξίες, τις χαρές, τις απογοητεύσεις.

Τριγύρω του μαζευόταν ο κόσμος όταν ερχότανε στο Καυτανζόγλειο για να πει ένα ακόμη “πάμε γερά” στους παίκτες που κατέβαιναν, τριγύρω του μαζευόταν ο κόσμος όταν σκασμένος ήθελε να τα χώσει. Είτε έτσι, είτε αλλιώς, το λεωφορείο ήταν του Ηρακλή, το blue bus με τη δική του πορεία. Οπως τότε στην Αυστρία, στο Φούσλσι, σε μια θερινή προετοιμασία που το λεωφορείο είχε πάει εκεί για τις μετακινήσεις της ομάδας. Να τη μεταφέρει από φιλικό σε φιλικό… Και στα πάρκινγκ στεκόταν δίπλα-δίπλα στα λεωφορεία των άλλων ομάδων που έπαιζε ο Ηρακλής.

Και τα βιντεάκια να βγάζουν όμορφα συναισθήματα καθώς το blue bus περνούσε μέσα από τους ευρωπαϊκούς δρόμους, ο κόσμος να γυρίζει να βλέπει, να ρωτά, να μαθαίνει… “ο Ηρακλής”.

Οι πόρτες της Μίκρας που άνοιγαν για να μπει το λεωφορείο και να κάθεται εκεί, να περιμένει για τις αποστολές. Στο εσωτερικό του είχε 39 θέσεις. Οι αρχικά 51 σχεδιασμένες από τον κατασκευαστή είχαν αραιώσει για να είναι πιο άνετο. Ολα τα συνόδευαν τα 380 του άλογα.

Τώρα, αυτό το λεωφορείο ταξιδεύει στους δρόμους της κατάσχεσης, πνιγμένο -και αυτό- στα χρέη. Εδώ που έχει φτάσει το πράγμα ποιος να ασχοληθεί μαζί σου blue bus; Το αφήσανε στο έλεός του οι προηγούμενοι. Κανείς δεν το πλήρωνε.

Κι ο Παντελή ήξερε για το χρέος. Δεν νομίζουμε να… δείχνει ξαφνιασμένος με την κατάσχεση. Αλλωστε, ο οδηγός του είναι και αυτός μεταξύ των απλήρωτων υπαλλήλων της ΠΑΕ που κάνουν και αυτοί υπομονή εδώ και μήνες. Και με τους υπαλλήλους έχει μιλήσει. Χωρίς λύση…

Η κατάσχεση του λεωφορείου σε βάζει πάλι στον ίδιο δρόμο ανάμεικτων συναισθημάτων όπως εδώ και καιρό. Ενα ακόμη χαστούκι από αυτά που πονάνε για την κατάσταση την οποία βιώνει ο Ηρακλής. Ενας Ηρακλής εγκλωβισμένος από τα λάθη των διοικήσεων, από τον ανελέητο πόλεμο του συστήματος απέναντί του. Από την άλλη όμως, η περηφάνια του κόσμου, το όρθιο ανάστημα, ο κόσμος που δεν λυγίζει, που είναι αποφασισμένος να διατηρήσει ψηλά το φρόνημα, η ιδεολογία που δεν χάνεται.

Κάποια στιγμή, έτσι όπως κινείται το κατασχεμένο λεωφορείο, η επιγραφή που έχει στη δεξιά του πλευρά θα ξεκολλήσει. Εκείνη η επιγραφή… “μεγέθει τε και ρώμη πάντων διήνεγκεν, ην δε, και θεωρηθείς, φανερόν, ότι Διός παις ην…». Είναι μία φράση που αναφέρεται στον Ηρακλή και (σε μετάφραση) αναφέρει ότι… “διέφερε από όλους στο παράστημα και στη δύναμη και από την εμφάνισή του, ήταν φανερό, ότι ήταν γιος του Δία…». Η φράση είναι του Απολλοδώρου από το έργο, «Βιβλιοθήκη».

Η φράση αυτή αναφέρεται στον Ηρακλή. Αναφέρεται στο όνομα που έχει ο ιστορικότερος σύλλογος κι αυτό όσο κι αν θέλουν κάποιοι να το αλλάξουν ή να το ξεχάσουν, δεν αλλάζει. Αυτή η επιγραφή θα ξεκολλήσει και έτσι όπως φυσάει ο αέρας θα την φέρει πίσω. Γιατί, απλώς, δεν ανήκει σε αυτό, το κατασχεμένο λεωφορείο.

Κάποια στιγμή, σε μια συνέντευξή του, ο κυρ-Θόδωρος, επαγγελματίας οδηγός εδώ και 32 χρόνια είχε πει για τους επιβάτες του, τους παίκτες, το προπονητικό τημ, τους συνοδούς, ότι… “πρώτος θα αντικρίσω τη χαρά τους μετά από καλό αποτέλεσμα, πρώτος τη θλίψη τους μετά από αρνητική κατάληξη. Μου αρέσει αυτή η ατμόσφαιρα της ομάδας, αυτό το να αισθάνεσαι τόσο έντονα το «εμείς». Δεν αλλάζω με τίποτε όσες συγκινήσεις ζω αυτόν τον καιρό. Έχω γίνει ένα με την ομάδα, ένα με τα παιδιά, χαίρομαι και πονάω μαζί τους. Είναι μεγάλη τρέλα ο Ηρακλής”.

 

-Ο Γιάννης Πάγκος εργάζεται στη NOVA.

 

Σχετικά Άρθρα

Ηρακλειδέας από πιτσιρικάς, ο Κώστας Γεωργιάδης!

Ποδόσφαιρο

Το “παρών” του Γρηγόρη Φανάρα στον πόλεμο της επανεκκίνησης!

Ποδόσφαιρο

Καράογλου: “Ο Ηρακλής είναι μαγαζί γωνία και θα βρει χρηματοδότη…”

Ποδόσφαιρο

Ιωακειμίδης: “Είμαι συγκινημένος, ευχαριστώ όλους για τη θετική έκβαση…”

Ποδόσφαιρο

Back to Top