- Bluearena - https://bluearena.gr -

Το…πλιάτσικο των παικτών του Ηρακλή

Γιατί να αντιδράσουν οι υπόλοιποι; Γιατί οι άλλες ομάδες της Σούπερ Λίγκα να καταγγείλουν τον πόλεμο που δέχτηκε ο Ηρακλής; Τόσους παίκτες που αλλού θα βρούνε; Τα τελευταία χρόνια που η ομάδα ήταν στη δίνη διοικητικών και οικονομικών προβλημάτων, αγωνιστικά δεν μπόρεσε να τη λυγίσει κανείς. Εντέχνως περνούσε προς τα έξω ότι ο Ηρακλής, αναπόφευκτα (από πού προέκυπτε άραγε αυτό;) θα είχε στόχο την παραμονή κι ας ήταν κόντρα με την ιστορία του και τη δυναμική του κάτι τέτοιο. Κι ας φώναζε ο κόσμος…

Οσο όμως οι τρίτοι το συντηρούσαν τόσο το σχέδιο προχωρούσε. Κι από αυτόν τον Ηρακλή που κάποιοι θέλησαν να τον ταυτίσουν με την αγωνιστική ανυποληψία (στο γήπεδο όμως άλλα αποτυπώνονταν με τη βαριά φανέλα) αυτή τη στιγμή σε ομάδες της Σούπερ Λίγκα παίζουν 25 παίκτες! Ναι, οι άλλες ομάδες… προτίμησαν τους παίκτες του Ηρακλή κι ας έλεγαν προς τα έξω τα προηγούμενα χρόνια άλλα. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Η εξόντωση του Ηρακλή εξυφάνθηκε με τρόπο μαγικό. Το σχέδιο είναι πια γνωστό σε όλους και αποτυπώθηκε με λεπτομέρειες όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Μια ομάδα που δεν συμμετείχε στα στημένα βρέθηκε εκτός της… παρεούλας της Σούπερ Λίγκα.

Ο Ηρακλής περήφανος, μένει όρθιος και θα συνεχίσει (να είναι σίγουροι για αυτό όλοι) την πορεία του. Μερικά πράγματα όμως δεν κρύβονται. Από το καλοκαίρι του 2007, τότε στη διοικητική αλλαγή από Σπανουδάκη σε Ρέμο, από τότε ακόμη κάποιες ομάδες ήθελαν παίκτες. Από τη μια το πρέσινγκ των ομάδων, από την άλλη τα οικονομικά προβλήματα, οι προσφυγές, άνοιγαν τις πόρτες. Μόνο εκείνο το καλοκαίρι π.χ. ο Σνάουτσνερ πήγε στον ΠΑΟΚ, ο Πρίττας στον Αρη. Ο Ρίβας έφυγε για την Ιταλία χωρίς ο Ηρακλής να μπορεί να τον σταματήσει. Κάποιες από τις περιπτώσεις που καταγράφονται παρακάτω διαφέρουν. Δεν είναι όλες ίδιες. Κάποιες μπορεί να ξεχνάμε κιόλας γιατί είναι τόσοι οι παίκτες που έρχονταν και έφευγαν που κάποια στιγμή αναρωτιέσαι πόσους αφήνεις απ’ έξω. Στη βάση όμως υπάρχει η κοινή συνισταμένη που λέει ότι όσο κι αν κάποιοι τρίτοι ήθελαν να μειώνουν συνεχώς τον Ηρακλή προς τα έξω, ήξεραν μέσα τους πόσο μεγάλη ομάδα είναι. Πώς να το παραδεχτούν όμως; Φαίνεται όμως από την προτίμηση στους παίκτες. Τώρα, και μετά την ανακοίνωση της ΕΕΑ που δεν έδωσε παράταση, κάτι που έκανε σε άλλες ομάδες, ομάδες βρίσκονται και πάλι έξω από την πόρτα του Ηρακλή.

Η καταγραφή των περιπτώσεων είναι χαρακτηριστική και έχει να κάνει με παίκτες που έφυγαν από τον Ηρακλή, του 2007 (όταν έγινε η αλλαγή ιδιοκτησίας από τον Γιώργο Σπανουδάκη στον Αντώνη Ρέμο) μέχρι και σήμερα.

Παίκτες οι οποίοι υπό διαφορετικές συνθήκες και χωρίς διοικητική αστάθεια και οικονομικά προβλήματα, θα μπορούσαν να βρίσκονται ακόμα στο ρόστερ του Ηρακλή, ή να είχαν πουληθεί έχοντας οικονομικό όφελος η ομάδα.

Αρχικά να σημειώσουμε πως το φετινό πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ 24 παίκτες του Ηρακλή, βρίσκονται σε ρόστερ άλλων ομάδων.

Αναλυτικά αυτοί είναι:

Ξάνθη: Μάρα, Ντάνι

Παναθηναϊκός: Ιωαννίδης

ΑΕΚ: Τσίτας

ΠΑΟΚ: Στάμου, Σνάουτσνερ

Αρης: Παπαζαχαρίας, Παπαστεριανός, Σολτάνι, Πρίττας, Γιάκομπ, Τοπούζης, Αγγελούδης

Ατρόμητος: Γιαννούλης, Πίτου Γκαρσία, Επστάιν

Κέρκυρα: Αγρίτης, Γιάντσης, Διόπουλος, Ηλιάδης

Πανιώνιος: Ελευθερόπουλος

Παναιτωλικός: Δέντσας

ΠΑΣ Γιάννινα: Λίλα

ΟΦΗ: Μπούρμπος, Σίσιτς

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι πολλοί από αυτούς θα αποχωρούσαν ούτως ή άλλως από την ομάδα π.χ. Μπούρμπος, Δέντσας, Αγρίτης. Ωστόσο, η ΠΑΕ θα μπορούσε να εξοικονομήσει και χρήματα από τις πωλήσεις τους κάτι που δεν έγινε ποτέ ή βεβαίως να μην δίνει δεξιά και αριστερά τα μεγάλα ποσά που έδωσε για τις προσφυγές. Ή να πάρει περισσότερα χρήματα από αυτά που πήρε. Στην περίπτωση του Κώστα Γιαννούλη π.χ., από τον οποίο ο Ηρακλής πήρε 100.000 ευρώ από την πώληση του στην Κολωνία, ποσό βέβαιο πολύ μικρό για την αξία του παίκτη, πόσο μάλλον όταν πήγε σε ομάδα της Μπουντεσλίγκα. Ή στην περίπτωση του Βέλλιου που θα αναφέρουμε παρακάτω.

Επίσης, το φαινόμενο με το πλιάτσικο των παικτών του Ηρακλή παρατηρήθηκε το φετινό καλοκαίρι, με τον Γηραιό να χάνει παίκτες μέσα από τα χέρια του χωρίς να είναι σε θέση να αντιδράσει. Και το κυριότερο έφυγαν παίκτες, οι οποίοι αναδείχθηκαν από τα σπλάχνα της ομάδας, όπως οι Στάμου, Βουτσιάς, Τσίτας. Ο Ηρακλής έφτασε σε σημείο να μην μπορεί να δώσει ελάχιστα χρήματα για να τους κρατήσει κι αυτό το εκμεταλλεύτηκαν άλλες ομάδες που κάποτε έλεγαν προς τα έξω ότι δεν θα… ακουμπήσουν παίκτες του Ηρακλή.

Αν σε όλους αυτούς τους παίκτες συνυπολογίσει κανείς και αυτούς που είναι τώρα στο ρόστερ γίνεται αντιληπτό, ότι το…πλιάτσικο που έγινε στον Ηρακλή δεν έχει προηγούμενο.

Υπάρχουν και παίκτες που αποχώρησαν από τον Ηρακλή και τώρα δεν παίζουν στην Ελλάδα. Παίκτες που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσαν να μείνουν και να κάνουν ακόμη πιο δυνατή την ομάδα. Εδώ για παράδειγμα, είναι ο Σερζ Ντιέ, ο Βόιτσεχ Κοβαλέφσκι, ο Ούρκο Πάρντο, ο Απόστολος Βέλλιος, ο Παναγιώτης Κονέ, ο Γιάννης Παπαδόπουλος, ο Πάμπλο Λίμα, ο Χοσέμι κ.α. Η περίπτωση π.χ. του Κονέ που πήγε σε ομάδα της Serie A χωρίς ο Ηρακλής να πάρει κάτι είναι κι αυτή χαρακτηριστική. Και τι να πάρει από τη στιγμή που χρωστούσε στον παίκτη και ήταν και ικανοποιημένη η ομάδα που ο Κονέ χάρισε τα λεφτά του; Χρήματα έφερε ο Ούρκο Πάρντο, όπου ο Ηρακλής έβαλε στα ταμεία του 900.000 ευρώ, από την μεταγραφή του στη Ραπίντ Βουκουρεστίου και ο Γιάννης Παπαδόπουλος, με τη μεταγραφή στον Ολυμπιακό και τις 800.000 ευρώ. Το θέμα εδώ είναι ότι αυτά τα λεφτά δεν χρησίμευσαν για το κλείσιμο των ανοιγμάτων καθώς όχι μόνο αυτά διατηρήθηκαν αλλά δημιουργήθηκαν κι άλλα.

Και βέβαια, στην περίπτωση του Αποστόλη Βέλλιου πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα με τον Βέλλιο να μένει στην ομάδα ενώ σε περίπτωση μεταγραφής το… ποσό δεν θα ήταν 150.000 από την Εβερτον, ομάδα Α’ Αγγλίας και ο… ειδικός όρος να πάρει ο Ηρακλής άλλες 100.000 με το που θα παίξει σε 10 παιχνίδια.