Ακούει κανένας εισαγγελέας;

Ο έγκριτος νομικός, Γρηγόρης Ιωαννίδης, μίλησε στο «Αθλητικό Metropolis» από την Ελβετία και αναφέρθηκε στο ζήτημα της αδειοδότησης. Αποκάλυψε ότι το Διαιτητικό Δικαστήριο είναι …

Ηρακλής

Ο έγκριτος νομικός, Γρηγόρης Ιωαννίδης, μίλησε στο «Αθλητικό Metropolis» από την Ελβετία και αναφέρθηκε στο ζήτημα της αδειοδότησης. Αποκάλυψε ότι το Διαιτητικό Δικαστήριο είναι αρμόδιο για να ασχοληθεί με την υπόθεση, αφού πρόσφατη απόφαση του CAS για το πρόστιμο των 150.000 ευρώ που επέβαλλε πέρσι η ΕΠΟ στην ΠΑΕ Ηρακλής, ανέφερε ότι θα πρέπει πρώτα οι κυανόλευκοι να αποταθούν στο Διαιτητικό Δικαστήριο και εν συνεχεία στο CAS. Έκανε λόγο για πιέσεις που ασκήθηκαν στις επιτροπές αδειοδοτήσεων, ζήτησε δημόσια έναν εισαγγελέα να καλέσει τους ανθρώπους του Ηρακλή για κατάθεση ώστε να αρθεί το απόρρητο και να καταγγείλουν πρόσωπα και καταστάσεις, ενώ τόνισε ότι το πρωτάθλημα δεν θα ξεκινήσει τον Αύγουστο.

«Θα πρέπει να αναζητήσουμε το δίκαιο, γιατί είναι μια υπόθεση που δεν αφορά μόνο τον Ηρακλή, αλλά τα Τρίκαλα και τον ΟΦΗ, που φυσικά κι έχουν δικαίωμα να απευθυνθούν. Υπάρχει ένας κανονισμός που έχει παρερμηνευτεί εσκεμμένα από την ΕΠΟ και αφορά το αυτοδιοίκητο. Ναι μεν από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία υπάρχει σεβασμός στο αυτοδιοίκητο, αλλά όταν υπάρχουν παραβιάσεις νόμων, παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανταγωνισμού, τότε δεν μπορεί να υπάρξει πρόθεση του αυτοδιοίκητου ως επιχείρημα για να μην εξετάζει συγκεκριμένες υποθέσεις.

Η UEFA και η FIFA φυσικά κι αποδέχονται τις αποφάσεις του CAS που είναι το αρμόδιο διαιτητικό δικαστήριο. Οι ομάδες αυτές έχουν κάθε δικαίωμα να προσφύγουν και να ελπίζουν σε δικαίωση. Εμείς από τη στιγμή που ασχολούμαστε με αυτή την υπόθεση, έχουμε στα χέρια μας συγκεκριμένα στοιχεία, με τα οποία αποδεικνύονται παρεμβάσεις. Αυτό που μπορώ να δώσω ως είδηση πάντως είναι πως η έγκληση που έγινε στον εισαγγελέα από την ΠΑΕ Ηρακλής κατά του κ. Πιλάβιου δεν θα είναι η μοναδική, αλλά θα υπάρξουν και κατά άλλων ανθρώπων.

Οι ομάδες έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους πως δεν πρέπει να γίνονται προσφυγές στα πολιτικά δικαστήρια και γι’ αυτό προσφεύγουν στα αρμόδια όργανα της ΕΠΟ και της Σούπερ Λίγκας. Πλέον όμως υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύεται περίτρανα πως δεν εξετάστηκαν τα στοιχεία όπως θα έπρεπε. Πρόκειται για στοιχεία που δεν είναι απλώς ενδιαφέροντα, αλλά και καταδικαστικά συνάμα. Αν ο Ηρακλής δεν δικαιωθεί στα ελληνικά δικαστήρια, τότε φυσικά και θα προσφύγει στα ευρωπαϊκά. Πρέπει να πω μάλιστα πως όπως έχουν τα πράγματα, ο Ηρακλής δεν έχει υποβιβαστεί, καθώς δεν έχει επικυρωθεί η βαθμολογία.

Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, δεν μπορεί να ξεκινήσει κανένα απολύτως πρωτάθλημα. Ασφαλώς και πρώτα πρέπει να τελεσιδικήσουν οι υποθέσεις. Υπάρχει άλλωστε νόμος, στον οποίο αναφέρεται πως αν υπάρχουν εφέσεις σε εξέλιξη, δεν μπορεί να επικυρωθεί καμία βαθμολογία. Το δίκαιο κανόνων που έχει η ΕΠΟ, είναι μεταξύ των ομάδων και της ομοσπονδίας. Αν επικυρωθεί η βαθμολογία παρά τις εφέσεις σε εξέλιξη, τότε θα θεωρηθεί πράξη και διαδικασία άκυρη, που θα δίνει δικαίωμα για προσφυγή όχι μόνο στο διαιτητικό, αλλά και στα πολιτικά δικαστήρια. Αν κάποια ομάδα έχει έννομο συμφέρον να κάνει ασφαλιστικά μέτρα και το κάνει, τότε δεν βλέπω να ξεκινάει κανένα απολύτως πρωτάθλημα τον Αύγουστο».

Σχετικά Άρθρα

Αυστηρό “φιλτράρισμα” στον – όποιον – υποψήφιο επενδυτή…

Ποδόσφαιρο

Back to Top