Σκόρερ “combo guard” o “Μ.Β.”

Πρέπει να εξηγήσουμε κάποια πράγματα, που έχουν να κάνουν με το τι είδους παίκτης είναι ο Ματ Μπόουλντιν, ο οποίος – προκαταβολικώς το σημειώνουμε – …

Ηρακλής

Πρέπει να εξηγήσουμε κάποια πράγματα, που έχουν να κάνουν με το τι είδους παίκτης είναι ο Ματ Μπόουλντιν, ο οποίος – προκαταβολικώς το σημειώνουμε – πριν καν τον δούμε, συνιστά μεταγραφική επιτυχία για το «κυανόλευκο» μπάσκετ. Λοιπόν: ο 23χρονος Αμερικανός άσσος (σε τρεις μήνες περίπου, στις 17 Ιανουαρίου, κλείνει τα 23 του), ο “ΜΒ”, όπως τον αποκαλούσαν στο Κολλέγιό του, όπου ήταν ηγετική μορφή, είναι η προσωποποίηση αυτού, που οι Αμερικανοί αποκαλούν “combo guard”, δηλαδή ένας παίκτης, που μπορεί με την ίδια ευχέρεια να αγωνιστεί στο «1» και στο «2». Αυτό υποδηλώνει ότι είναι οργανωτής με ικανότητα στο χειρισμό της μπάλας και ταχύτητα, με πολύ καλή πάσα και μοίρασμα του παιχνιδιού, αλλά και με ικανότητες στο σκοράρισμα από μακρινή και κοντινή απόσταση, διαθέτοντας και τα απαραίτητα σωματικά προσόντα (1.96 ύψος).


Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως «γκαρντ – φόργουορντ» και αυτό προκύπτει από όλες τις αναφορές, που έχουν να κάνουν με τον Μπόουλντιν. Ωστόσο, επειδή ακριβώς είναι ψηλός περιφερειακός, έχει κίνηση κοντά στη ρακέτα (ακόμη και με πλάτη, όποτε χρειαστεί), είναι σαφές ότι μπορεί, όποτε τον χρειαστεί ο Κώστας Πιλαφίδης, να βοηθήσει και στο «3», θέση που απαιτεί σουτ (το διαθέτει), προσπάθειες μέσα στη ρακέτα (τις διαθέτει) και μαρκάρισμα «ημίψηλων» παικτών (προφανώς μπορεί, λόγω του ότι και ο ίδιος είναι κοντά στα 2 μέτρα).


Το γεγονός ότι ο Ματ Μπόουλντιν είναι κλασικό «ασσόδυο» καταγράφεται περίτρανα από το παρακάτω βίντεο συνέντευξής του, κατά τις πρώτες μέρες του Summer League των Σικάγο Μπουλς, στο οποίο μετείχε μέχρι πρότινος. Στη συνέντευξη αυτή και απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, μάλιστα, απάντησε ότι προτιμά τη θέση «1» προκειμένου να καθορίζει ο ίδιος την επιθετική διαδρομή της ομάδας. Βεβαίως, με την παρουσία του (πολύ καλού) Έβερετ, του Εϊτουταβίτσιους, του Δεμερτζή και – όποτε χρειαστεί για τη θέση «1» – του Παπανικολόπουλου, ο Μπόουλντι, μόνο σε κάποιες στιγμές αγώνων θα κληθεί να παίξει ως πόιντ γκαρντ, καθώς το ζητούμενο, που προέχει στον τεχνικό σχεδιασμό του κόουτς, είναι να αξιοποιήσει την επιθετική ικανότητά του (πραγματικά σημαντική) στο «2» (κυρίως), αλλά και στο «3» (αν και, σε βασικό πλάνο, ως «τριάρι» υπολογίζεται ο έμπειρος και πολύτιμος Πέτροβιτς, του οποίου αυτή είναι η κλασική θέση).


Ας δούμε το – περι ου ο λόγος – βιντεάκι:  

Σχετικά Άρθρα

Back to Top