Ξίφος, αντί για ρόπαλο

Πιστή στην υπόσχεσή της, η BLUEARENA συνεχίζει να ασχολείται με όλα τα τμήματα του Ηρακλή. Ήρθε η ώρα να καταγράψουμε ενδιαφέροντα στοιχεία και για το …

Άλλα αθλήματα

Πιστή στην υπόσχεσή της, η BLUEARENA συνεχίζει να ασχολείται με όλα τα τμήματα του Ηρακλή. Ήρθε η ώρα να καταγράψουμε ενδιαφέροντα στοιχεία και για το τμήμα της ξιφασκίας, το οποίο προσπαθεί να διακριθεί. Παρατηρούνται βέβαια και σημαντικά θέματα, με τον Γυμναστικό Σύλλογο να στέλνει επιστολή διαμαρτυρίας στην Ομοσπονδία Ξιφασκίας αλλά και τους γονείς των αθλητών στον Γιάννη Ιωαννίδη.

Ο Γ.Σ. Ηρακλής έφερε πρώτος το άθλημα της Ξιφασκίας στη Θεσσαλονίκη. Το τμήμα Ξιφασκίας του  Συλλόγου μας ιδρύθηκε το 1972 από τον αείμνηστο Ιωάννη Καραμαζάκη και μέχρι το 1995 ανέδειξε πολλούς πρωταθλητές και πρωταθλήτριες Ελλάδος, μέλη εθνικών ομάδων και Βαλκανιονίκες. Από το 1995 έως το 2001 ήταν σε αδράνεια.

Από τα μέσα του 2001 έγινε προσπάθεια να επανιδρυθεί από μηδενική βάση με την εξεύρεση αξιοπρεπούς χώρου προπόνησης (Γυμναστήριο 17ου Γυμνάσιου), την πρόσληψη προπονητή και τη στελέχωση του με νέους αθλητές. Από το 2003 ξανάρχισε να μετέχει σε πανελλήνια πρωταθλήματα, καταλαμβάνοντας θέσεις μεταξύ της 8ης και της  10ης.

Από το τέλος του 2008 ξεκίνησε η λειτουργία ακαδημίας, η οποία αυτή τη στιγμή έχει περίπου 25 αγόρια και κορίτσια.

Έφορος του τμήματος είναι από το 2001 ο Κώστας Μοσχόπουλος, προπονητής ο παλιός αθλητής του Συλλόγου και πρωταθλητής Ελλάδος Πολύκαρπος Δουμπαλακίδης και προπονητής της ακαδημίας ο με αρκετές διακρίσεις αθλητής του Ηρακλή Δημήτρης Καλφαδέλης.

Με την ευκαιρία της λήξης της αγωνιστικής περιόδου 2008-2009 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία εσωτερικό τουρνουά των παιδιών της ακαδημίας στο Ξίφος Μονομαχίας, το οποίο παρακολούθησαν όλοι οι γονείς αλλά και αρκετοί αθλητές και αθλήτριες του Συλλόγου που έπαιξαν και το ρόλο του διαιτητή ή προέδρου όπως ονομάζεται στην Ξιφασκία. Στους αγώνες έλαβαν μέρος οι παρακάτω αθλητές και αθλήτριες:

Γκαϊτατζής Μάριος, 5 ετών
Γκράτζιου Ιωάννα, 7 ετών
Γκράσσος Γεώργιος, 9 ετών
Γραμμένος Γεώργιος, 7 ετών
Δούγιας Δημήτρης, 14 ετών
Ζηλιαχωβινός Απόστολος, 10 ετών
Κανδυλάκης Χαράλαμπος, 8 ετών
Κουτλή Ευσταθία, 14 ετών
Μήτρου Μάριος, 9 ετών
Μουλός Παναγιώτης, 10 ετών
Μοναχός Ευάγγελος, 9 ετών
Παύλου Ελεάνα, 10 ετών
Πινακάς Τίτος, 10 ετών
Ρέγκος Πολύκλειτος, 13 ετών
Τατάκη Ελένη, 12 ετών
Τσιλόπουλος Φώτης, 10 ετών
Τσιομπίκας Αλέξανδρος, 13 ετών
Χάθαγουέη Άρης, 9 ετών
Χατζηαντωνίου Ιωάννης, 10 ετών
Χαζηαντωνίου Χριστοφορος, 8 ετών 

Νικήτρια αναδείχθηκε η Κουτλή Ευσταθία, δεύτερος ο Ρέγκος Πολύκλειτος, τρίτος ο Τσιομπίκας Αλέξανδρος και τέταρτος ο Δούγιας Δημήτρης.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι τα παιδιά έλαβαν μέρος τον Απρίλιο και στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα Παμπαίδων Βορείου Ελλάδος στη Φλώρινα, όπου από τους 15 συμμετάσχοντες οι 7 ήταν αθλητές του Γ.Σ. Ηρακλής, πράγμα που δείχνει τη δουλειά σε βάθος που γίνεται στο τμήμα. Αντίθετα δεν επιτράπηκε η συμμετοχή αθλητών του Ηρακλή σε 2 τουρνουά που διεξήχθησαν στη Θεσσαλονίκη χωρίς συγκεκριμένο λόγο και για το γεγονός αυτό ο Γ.Σ. έστειλε επιστολή στην Ελληνική Ομοσπονδία Ξιφασκίας, ενώ επιστολή διαμαρτυρίας έστειλαν και οι γονείς των μικρών αθλητών στο Υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη.

Αναλυτικά η επιστολή:Αξιότιμε κ. Υπουργέ, Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για ένα θέμα που απασχολεί εδώ και λίγους μήνες τη διοίκηση, τους προπονητές, τους αθλητές και τους γονείς των αθλητών του Τμήματος Ξιφασκίας του Γ.Σ. ‘ΗΡΑΚΛΗΣ’.

Πρόκειται για αγώνες ξιφασκίας που διοργανώνονται στην πόλη μας.Συγκεκριμένα, οι διοργανωτές δεν επέτρεψαν στους αθλητές του Συλλόγου μας να λάβουν μέρος σε δύο τουρνουά που έλαβαν χώρα στη Θεσσαλονίκη («Κύπελλο Ανοίξεως» στις 8-3-2009 και «Κύπελλο Λευκός Πύργος» στις 14-6-2009) και περιλαμβάνονται στο επίσημο πρόγραμμα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας. Αντίθετα οι αγώνες διεξάγονται με τη συμμετοχή αθλητών από την Αθήνα, το Ηράκλειο Κρήτης, τα Χανιά, τη Φλώρινα, την Ήπειρο κλπ!!!

Επισημαίνουμε ότι στο παιδικό τμήμα Ξιφασκίας του Γ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ μετέχουν ενεργά περίπου 25 αγόρια και κορίτσια, τα οποία όπως είναι φυσικό προπονούνται με το όνειρο να συμμετέχουν σε αγώνες και να επιδιώξουν τη διάκριση.

Θεωρούμε λοιπόν εγκληματικό τον αποκλεισμό αυτών των παιδιών για οποιοδήποτε λόγο. Με αυτόν τον τρόπο εξαναγκάζονται οι αθλητές να μεταβαίνουν σε άλλες πόλεις (κυρίως στην Αθήνα) για να μετέχουν σε αγώνες, που συνεπάγεται σημαντικό και δυσβάσταχτο κόστος σε χρήμα αλλά και χρόνο, ιδίως όταν οι αθλητές αυτοί είναι μικροί σε ηλικία.

Σημειώνουμε ότι στους Επίσημους Περιφερειακούς Αγώνες Βορείου Ελλάδος Παμπαίδων, που διεξήχθησαν στη Φλώρινα στις 11-4-2009, από τους 15 συμμετάσχοντες οι 7 ήταν αθλητές του Συλλόγου μας, γεγονός που δείχνει την δουλειά σε βάθος που γίνεται στον ιστορικό μας Σύλλογο και τη λαχτάρα των παιδιών να πάρουν μέρος σε αγώνες.

Είμαστε βέβαιοι κ. Υπουργέ, γνωρίζοντας την ευαισθησία σας σε θέματα ερασιτεχνικού αθλητισμού και ιδίως όταν πρόκειται για μικρά παιδιά, ότι μετά από αυτή την επιστολή μας θα επέμβετε άμεσα για την άρση αυτής της απαράδεκτης αδικίας, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην απρόσκοπτη ανάπτυξη του αθλήματος της Ξιφασκίας στην πόλη μας και πόλη σας, στα αθλητικά δρώμενα της οποίας έχετε προσφέρει και εξακολουθείτε να προσφέρετε τα μέγιστα και γι’ αυτό όλοι μας σας τιμούμε και σας στηρίζουμε”.

Back to Top