H κατάκτηση του Βαλκανικού και το γλέντι στα μπουζούκια (vid+pic)

Επέτειος, σήμερα (23 Ιουνίου), για την κατάκτηση της ευρωπαϊκής “κούπας”, η οποία κοσμεί την “κυανόλευκη” τροπαιοθήκη…

Blue Moments

Σημαδιακή και η σημερινή ημερομηνία, για τον Ηρακλή, καθώς γράφτηκε μια ακόμη “χρυσή” σελίδα στην ιστορία του. Ήταν 23 Ιουνίου του 1985 όταν στη ρεβάνς του Καυτανζογλείου κόντρα στην Αργκές Πιτέστι, οι “κυανόλευκοι” επικράτησαν με 4-1 και κατέκτησαν το Βαλκανικό κύπελλο (φώτο).

Είχαν προηγηθεί σπουδαίες αναμετρήσεις κόντρα στη Γαλατάσαράϊ, την οποία ο Ηρακλής συνέτριψε με 5-1 στην έδρα του (17′ Καραϊσκος, 49′ Αδάμου, 59′ Μαλουμίδης, 71′ Χατζηπαναγής, 78′ Παπαϊωάννου), ενώ στη ρεβάνς ηττήθηκε με 1-0 και στην επόμενη φάση αντιμετώπισε μία ακόμη τουρκική ομάδα, την Άνκαρα Σπορ, επί της οποίας επίσης προκρίθηκε.

Στις 20/2/1985 οι “κυανόλευκοι” επικράτησαν με 1-0 χάρη σε εύστοχο κτύπημα πέναλτι του Χατζηπαναγή, ενώ στο δεύτερο ματς (ένα μήνα ακριβώς μετά), ηττήθηκε με 1-0 μπροστά σε 40.000 τούρκους φιλάθλους, αλλά πήρε την πρόκριση στα πέναλτι καθώς ο Γκιτσιούδης, απόκρουσε δύο.

Στις 12 Ιουνίου του 1985, στον πρώτο τελικό με την Αργκές Πιτέστι, όπου ο Ηρακλής ηττήθηκε με 3-1 (το γκολ και πάλι ο Χατζηπαναγής και πάλι με πέναλτι), όμως στη ρεβάνς που διεξήχθη σαν σήμερα, ο “Ημίθεος” δεν άφησε κανένα περιθώριο αντίδραση.

Σε ένα κατάμεστο Καυτανζόγλειο επικράτησε με 4-1 και κατάκτησε το βαρύτιμο τρόπαιο, με τα γκολ των Γκρέταρσον στο 38′ του Καραϊσκου στο 34′, του Χατζηπαναγή στο 68′ (πεν.) και του Κωφίδη στο 78′.

Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ

ΗΡΑΚΛΗΣ (Μπατάκης): Γκεοργκίεφ, Ζήφκας, Περγαμηνός (73′ Βακαλόπουλος), Καραϊσκος, Λευκόπουλος, Κωφίδης, Αδάμου, Παπαϊωάννου, Γκρέταρσον, Χατζηπαναγής, Μαλουμίδης (79′ Μαυρίδης).

Τα στιγμιότυπα του νικηφόρου ευρωπαϊκού τελικού, μέσα από το κανάλι “Ηρακλής και Σινεμά” και το Ποδοσφαιρικό Μουσείο Ηρακλή Θεσσαλονίκης:

Και η φωτογραφία από το γλέντι, που ακολούθησε, μέσα από το αρχείο του Μουσείου:

Μπορεί να είναι εικόνα 9 άτομα

Σχετικά Άρθρα

Back to Top