Η “κυανόλευκη” κερκιδάρα στο Final 4 κυπέλλου του 1999 (vid)

O άδικος αποκλεισμός στον ημιτελικό και η νίκη στον δεύτερο αγώνα επί του Άρη…

Ηρακλής, Μπάσκετ

Μία ακόμη σημαντική ανάρτηση από το κανάλι “Ηρακλής και Σινεμά” και το σχόλιο του υπεύθυνου του “κυανόλευκου” καναλιού, Βασίλη Οικονόμου:

Δύο πράγματα μας λείπουν απ΄τις σουρεαλιστικές παλιές οπαδικές εποχές: -οι εξοντωτικές τιμωρίες σε γήπεδα άλλων πόλεων, που έβλεπε ας πούμε ο φίλαθλος της ΑΕΛ ένα Ηρακλής-Παναθηναϊκός κι ένας ροδίτης το τοπικό ντέρμπι Άρη-Ηρακλή και -τα final four σε μπάσκετ και βόλεϋ, όπου γινόταν ο κακός χαμός στις κερκίδες (ελάχιστες φορές συνέβαιναν επεισόδια, όσο κι αν φαίνεται περίεργο με τα σημερινά δεδομένα) όπου συνήθως κατέβαζαν κόσμο και οι 4 ομάδες.

Κι έβλεπες μοναδικές εικόνες με τετράχρωμες κερκίδες και νεκρές ζώνες με μικρότερη όμως έκταση. Αυτά τα σαββατοκύριακα ήταν οι τελευταίες μεγάλες γιορτές πριν την παρακμή των μονοπωλίων της Ευρωλίγκας… Στα του F4 του ΣΕΦ, μια διαιτητική σφαγή στον Ημιτελικό στα τελευταία λεπτά, μας στέρησε την παρουσία μας στον 4ο τελικό μας.

Τουλάχιστον πήραμε το ματς της παρηγοριάς/αγγαρείας κόντρα στον Άρη και κάναμε το χαβαλέ μας στην κερκίδα, αφού είχε και ποδοσφαιρικό ματς στο λεκανοπέδιο εκείνο το σκ. Το βίντεο δεν έχει δυστυχώς φυσικό ήχο αλλά έχει τρεις φορές το πλάνο της εκδρομάρας/κερκιδάρας μας, για να το χορτάσετε.

Το βιβλίο ¨Η Ιστορία του Ηρακλή στο μπάσκετ¨ έγραψε: Στο Final 4 Κυπέλλου που έγινε τον Ιανουάριο του 1999 στο ΣΕΦ ο Ηρακλής αδικήθηκε από τον αποκλεισμό με αντίπαλο την ΑΕΚ στον ημιτελικό. Στον αγώνα αυτό οι 1.000 περίπου φίλοι του Ηρακλή δημιούργησαν μια υπέροχη ατμόσφαιρα, που κόντραρε την “ουσιαστικά” γηπεδούχο ΑΕΚ.

Η ομάδα του Ντράγκαν Σάκοτα παρουσιάστηκε …μονοδιάστατη στο πρώτο μέρος, παίρνοντας βοήθειες στην επίθεση μόνο από τους Ντίνκινς και Τζόνσον (πέτυχαν τους 19 από τους 22 πόντους του πρώτου μέρους), αλλά κατάφερε να ισορροπήσει το ματς και με επιμέρους σκορ 11-2, ισοφάρισε σε 19-19 στο 17′, για να λήξει το ημίχρονο με 27-22 υπέρ της ΑΕΚ. Στην επανάληψη το παιχνίδι είχε θεαματικές ανατροπές. Με τους Χατζηβρέττα (11 πόντοι) και Μαματζιόλα σε ρόλο ελεύθερων σκοπευτών και τον Ντίνκινς σε ρόλο διεμβολιστή, ο Ηρακλής όχι μόνο εξαφάνισε το +7 της ΑΕΚ στο 25′ (36-29), αλλά με απίστευτο σερί 14-0 προηγήθηκε με 48-40 στο 31′. Εκεί η ΑΕΚ και με τη βοήθεια της διαιτησίας είχε τον Ντάνιελς, που πέτυχε 11 από τους 14 πόντους της ομάδας του στο τελευταίο εννιάλεπτο και έφερε την ανατροπή.

Ο Ηρακλής διαμαρτυρήθηκε κυρίως για βήματα που δεν έκανε ποτέ ο Ντίνκινς στο κέντρο του γηπέδου, ενώ έφευγε στον αιφνιδιασμό και στην προτελευταία φάση του ματς, όταν ο Τσακαλίδης κόπηκε εντυπωσιακά από τον Τζόνσον, αλλά αντί να δοθούν βήματα συνέχισαν το ματς για να κερδίσει στη συνέχεια ο Ντάνιελς δύο βολές.

Στον μικρό τελικό ο Ηρακλής νίκησε σχετικά εύκολα τον Άρη με 71-60 και εξασφάλισε τη συμμετοχή του στην Ευρώπη, στο Κύπελλο Σαπόρτα. Ηρακλής – ΑΕΚ 59-63 Ηρακλής (Σάκοτα): Γάκης, Μαματζιόλας 3 (1), Γιαννουζάκος 2, Τζόνσον 16 (1), Ντίνκινς 20 (1), Χατζηβρέττας 11 (2), Κούβελας, Λ. Παπαδόπουλος 7, Βαν Ντόρπε. ΑΕΚ (Πολίτης): Παπανικολόπουλος, Κορωνιός 10 (1), Ντάνιελς 11, Πρέλεβιτς 7, Αρλάουκας 4, Χατζής 6 (1), Τσακαλίδης 15, Άντερσεν, Κακιούζης 6. Ηρακλής – Άρης 70-61 Ηρακλής (Σάκοτα): Γάκης 6, Μαματζιόλας 11 (2), Γιαννουζάκος 7 (1), Τζόνσον 21, Ντίνκινς 9 (1), Χατζηβρέττας 19 (1), Κούβελας 4, Λ. Παπαδόπουλος 2. Άρης: Λιαδέλης 15, Χρυσανθόπουλος 3, Σιούτης 6 (1), Γαλακτερός 13 (2), Κουλ 9, Αγγελίδης 5, Μακρής, Φλώρος 2, Μιχαίλοφ 8. (H)

Ευχαριστούμε τον Αλέξανδρο Οικονομίδη και το φανταστικό του βιβλίο-κόσμημα ¨Η Ιστορία του Ηρακλή στο μπάσκετ¨ το οποίο αξίζει να προμηθευτείτε! Τηλέφωνο παραγγελιών 6972727943.

Σχετικά Άρθρα

Asvestochori Club: “Μάθημα κερκίδας στο Ιβανώφειο, κλειδώνουμε παραμονή στη Χαλάστρα!”

Ποδόσφαιρο

Ανωτερότητα: “Διαθέτουμε όσα εισιτήρια θέλουν οι φίλοι της Μεγαρίδας!”

Μπάσκετ

Back to Top