Δέκα χρόνια χωρίς τον Άνχελ… (vid)

Ο σεμνός και εργατικός Ισπανός κόουτς, που δέθηκε με τον Ηρακλή, αλλά έφυγε τόσο νωρίς…

Αφιερώματα

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα (8/1/2021) από τον θάνατο του Άνχελ Πεντράθα (8/1/2011) του Ισπανού τεχνικού, ο οποίος κάθισε στον πάγκο του Ηρακλή από τον Δεκέμβριο του 2007 μέχρι τον Νοέμβριο του 2008.

Ένας άνθρωπος με σπουδαία αθλητική και προπονητική καριέρα σε πολύ μεγάλες ομάδες της Ευρώπης, όπως η Μπαρτσελόνα, η Βιγιαρεάλ η Μαγιόρκα, νικήθηκε τον Ιανουάριο του 2011 έπειτα από πολύχρονη μάχη με την ασθένεια που τελικά τον κατέβαλε σε ηλικία 48 ετών.

Οσοι τον έζησαν μιλούσαν με τα καλύτερα λόγια για την προσωπικότητα και το χαρακτήρα του. Ηταν ένας άνθρωπος απλός, ζεστός, πάντα χαμογελαστός και πάντα διαθέσιμος να μιλήσει για ποδόσφαιρο. Δεν θύμωνε ποτέ και ήταν άριστος οικογενειάρχης.

Το καλοκαίρι του 2009, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο, γεγονός το οποίο δεν του επέτρεψε την συνεργασία με την ομάδα του Πανσερραϊκού, αλλά τα χειρότερα ήρθαν δύο χρόνια αργότερα. Στο μεσοδιάστημα αυτό, πρόλαβε να κοουτσάρει την Ατλέτικο Βαλεαρίδων και την Οσπιταλέτ που ήταν και ο τελευταίος σταθμός της πλούσιας καριέρας του.

Η ποδοσφαιρική του καριέρα

Ως ποδοσφαιριστής ο Άνχελ Πεντράθα ξεκίνησε την καριέρα του από την δεύτερη ομάδα της Μπαρτσελόνα στην σεζόν 1982-83. Παράλληλα συμμετείχε και με την εθνική Κ18 της χώρας του. Την επόμενη χρονιά δόθηκε δανεικός στην Βιγιαρεάλ όπου αγωνίστηκε σε λίγα παιχνίδια. Κατά την επιστροφή του στους «Καταλανούς», πραγματοποίησε 45 συμμετοχές, ενώ πέτυχε τέσσερα γκολ.

Κορυφαία του στιγμή η συμμετοχή του στον τελικό του κυπέλου πρωταθλητριών με αντίπαλο την Στεάουα το 1986. Μάλιστα στάθηκε άτυχος στην διαδικασία των πέναλτι αστοχώντας από τα έντεκα βήματα. Το καλοκαίρι του 1988 πήρε μεταγραφή για την Μαγιόρκα, όπου αγωνίστηκε μέχρι το 1995 συμμετέχοντας 229 παιχνίδια, πετυχαίνοντας τρία γκολ. Κατά την διάρκεια της συνεργασίας του με την Μαγιόρκα συνάντησε τον Λορέντζο Σέρα Φερρέρ, με τον νεαρό τότε κόουτς να τον μεταφέρει από τον χώρο του κέντρου στα πλάγια. Τελευταία του ομάδα η Σολέρ, όπου και έκλεισε την καρίερα του.

Η προπονητική του καριέρα

Ως προπονητής, ο Άνχελ Πεντράθα ξεκίνησε από τις μικρές κατηγορίες της Ισπανίας, αναλαμβάνοντας την δεύτερη ομάδα της Εσπανιόλ την Σεζόν 2004-2005. Την επόμενη χρονιά παρουσιάσθηκε ως πρώτος προπονητής της Μπενιντόρμ. Το καλοκαίρι του 2006 αναλαμβάνει τα ηνία της Βιγιαρεάλ Β, όπου έκατσε μέχρι το 2008.

Η συνέχεια βρίσκει τον Ισπανό τεχνικό να έρχεται στην Ελλάδα για λογαριασμό του Ηρακλή. Έτσι λοιπόν τον Δεκέμβριο του 2007 αναλαμβάνει την ομάδα του «Ημίθεου». Ντεμπούτο έκανε στο παιχνίδι με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς (1-1).

Η συνέχεια έπεται καλύτερη για τον Ισπανό, αφού κέρδισε σημαντικά παιχνίδια, και με την βοήθεια σημαντικών προσθηκών η ομάδα έκλεισε θετικά την περίοδο 2007-2008. Η επόμενη περίοδος δεν ξεκίνησε καλά και αποφασίστηκε η λύση της συνεργασίας των δύο πλευρών, μετά τον αγώνα με τον ΠΑΟΚ (1-1). Για λόγους υγείας, δεν πήγε ποτέ στον Πανσερραΐκό, έτσι επέστρεψε στην πατρίδα του.

Συνέχισε την προπονητική του καριέρα στην Ατλέτικο Μπελέρες, διατελώντας προπονητής για ένα χρόνο. Τελευταία του ομάδα η Οσπιτάλετ, που άφησε μέσα στο 2010 , αποχωρώντας από την προπονητική και γενικότερα το ποδόσφαιρο.

Σχετικά Άρθρα

Back to Top