- Bluearena - https://bluearena.gr -

Κατσικάρης: “Μεγάλος γνώστης και τρελός με το μπάσκετ ο Καλύβας”

Όσα είπε ο Φώτης Κατσικάρης για τον Στέργιο Καλύβα στο sdna.gr:

– Ένας άνθρωπος που έχετε συνεργαστεί και γνωρίζετε καλά, ο Στέργιος Καλύβας, αναλαμβάνει τα «ηνία» του Ηρακλή. Πείτε μας πως ξεκίνησε αυτή η συνεργασία και ποια ήταν τα στοιχεία του εκείνα που ξεχωρίσατε και αποφασίσατε να συνεχίσετε μαζί και στη Μούρθια και τη Λοκομοτίβ μετέπειτα;

Έχει ισχυρή προσωπικότητα με την έννοια ότι πάντα έλεγε τη γνώμη του. Συνήθως ένας νέος προπονητής κρατάει χαμηλούς τόνους, αλλά ο Στέργιος είχε πάντα μια τεκμηριωμένη άποψη και την κατέθετε. Μετά την Εθνική συνεργαστήκαμε στη Μούρθια, σε ένα δύσκολο πρωτάθλημα όπως είναι το ισπανικό και κάναμε και μια πολύ καλή χρονιά και μετά στο Κουμπάν όταν είχα τη δυνατότητα να διαλέξω κάποιον για το σταφ ήμασταν και πάλι μαζί.

Όπως είπα είναι ένας πολύ καταρτισμένος προπονητής, με αρχές και ξεκάθαρες ιδέες. Έχει ακόμα αυτή την ισχυρή προσωπικότητα. Υπάρχουν δύο κομμάτια για έναν προπονητή όταν πάει να κάνει το επόμενο βήμα στην καριέρα του. Η προσωπικότητα και η σχέσεις του με τους παίκτες. Είναι μια πολύ λεπτή γραμμή το πως θα κάνεις μια διαχείριση τέτοια με το γκρουπ που δουλεύεις μαζί. Το άλλο κομμάτι είναι το τεχνικό. Ο Στέργιος κάνει πολύ καλή ανάλυση στους παίκτες, είμαι σίγουρος ότι θα έχει κάνει ήδη μια πολύ καλή ανάλυση του ρόστερ του Ηρακλή.

Είναι επίσης πολύ καλός γνώστης αγοράς και με τα στατιστικά κάνει πολύ καλή ανάλυση. Έχει ένα πολύ καλό δίκτυο για να πάρει τις πληροφορίες που χρειάζεται και μπορεί να δουλέψει για να βγάλει το καλύτερο μέσα από την ομάδα. Θεωρώ ότι έχει τη δυνατότητα αυτή, είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο και μπορεί να το κάνει. Πιστεύω ότι διαθέτει την προσωπικότητα, θα χρειαστεί και ελπίζω να έχει, τύχη, γιατί πολλές φορές οι προπονητές κρίνονται από ένα ή δύο αποτελέσματα ειδικά στην Ελλάδα. Ελπίζω να έχει την τύχη και την στήριξη από τη διοίκηση γιατί κανείς δεν είναι αλάνθαστος και υπάρχει και μια διαδικασία για να μεγαλώσει ένας προπονητής μέσα από μια κατάσταση. Πάντως έχει σίγουρα όλα τα «φόντα» και τις δυνατότητες να κάνει πολύ καλή δουλειά. Γνωρίζει την ομάδα γιατί ήταν εκεί και πραγματικά του εύχομαι να πάει καλά»

– Ποια είναι η φιλοσοφία του κύριου Καλύβα; Τι μπάσκετ του αρέσει να παίζει δηλαδή;

«Σίγουρα επειδή ήταν συνεργάτης μου πάντα προσπαθούσε να μου δίνει ιδέες οι οποίες είχαν εφαρμογή στη δική μου φιλοσοφία. Του αρέσει το γρήγορο μπάσκετ, το passing game, η κίνηση στη μπάλα, η κίνηση των παικτών χωρίς τη μπάλα, το σωστό spacing. Σίγουρα του αρέσει να βρίσκει τις καλύτερες συνθήκες για να γίνει ένα σωστό σουτ. Αμυντικά δουλεύει πάρα πολύ με το κομμάτι των στατιστικών, από τις θέσεις που μπορεί να σουτάρει συχνότερα ένας παίκτης, από τις συνθήκες που παίζει μια ομάδα όπως για παράδειγμα με pick and roll και το πως μπορεί να το αντιμετωπίσει. Είναι ένας «ανοιχτός» προπονητής, προσαρμόζεται ανάλογα με τον αντίπαλο. Θέλει να κάνει ξεκάθαρο στους παίκτες από την αρχή μέχρι το τέλος το πως θα πρέπει να κινηθούν αμυντικά και πως θα πρέπει να συνεργαστούν βάση της δυνατότητας του αντιπάλου».

– Έχοντας δει το φετινό ρόστερ του Ηρακλή, πιστεύετε ότι θα μπορέσει να ταιριάξει με τη φιλοσοφία αυτή του κυρίου Καλύβα;

«Είναι δύσκολο να το απαντήσω αυτό γιατί πολλές φορές απ έξω μπορεί να βλέπεις κάποια πράγματα και να έχεις μια γνώμη όμως από μέσα είναι τελείως διαφορετικά τα πράγματα όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ των παικτών, τις ισορροπίες που υπάρχουν, το ψυχολογικό κομμάτι που σαφώς επηρεάζει. Είναι δύσκολο να το απαντήσω αλλά ο Στέργιος είναι σίγουρο ότι έχει μελετήσει τους παίκτες και ανάλογα θα πράξει για να έχει η ομάδα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και φυσικά να κερδίζει που είναι και το ζητούμενο».

– Γνωρίζοντας την ελληνική πραγματικότητα, θεωρείται ότι το να κάνει το επόμενο βήμα στην καριέρα του αναλαμβάνοντας μια ομάδα όπως ο Ηρακλής ήταν μια «τολμηρή» απόφαση;

«Εγώ πιστεύω όχι γιατί ο Στέργιος είναι ένας άνθρωπος πολύ υπομονετικός που δεν λειτουργεί καθόλου παρορμητικά. Ξέρω πολύ καλά ότι είχε προτάσεις σε διάφορες καταστάσεις τα τελευταία χρόνια αλλά δεν τις δέχτηκε γιατί δεν ήταν ικανοποιημένος ο ίδιος. Σίγουρα ωρίμασε και είμαι σίγουρος ότι για να πήρε αυτή την απόφαση τα έχει ζυγίσει πολύ καλά τα πράγματα. Για τα αποτελέσματα κανείς δεν ξέρει και όλες οι αποφάσεις εμπεριέχουν κάποιο ρίσκο σε όποια ομάδα και να πας αλλά πιστεύω ότι είναι συνειδητοποιημένος για τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει και ξέρει πολύ καλά τι κάνει».

– Ο κύριος Δρακόπουλος, ο πρόεδρος του Ηρακλή, θέλει να δίνει ευκαιρίες σε ανθρώπους ταλαντούχους και εργατικούς και αποφάσισε να εμπιστευτεί τον Στέργιο Καλύβα. Φέτος βλέπουμε ότι όλες οι ομάδες έχουν επιλέξει Έλληνες προπονητές…

«Εγώ θαυμάζω και το λέω πολύ ειλικρινά, τους προπονητές που δουλεύουν στη Basket League. Γνωρίζω ότι δουλεύουν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες σε όλα τα επίπεδα. Είτε από πλευράς οργάνωσης είτε λόγω της οικονομίας της ίδιας, αλλά με τις ίδιες απαιτήσεις που έχουν όλες οι ομάδες όσον αφορά το αποτέλεσμα. Πραγματικά οι συνθήκες που δουλεύουν οι Έλληνες προπονητές στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολες και πραγματικά τους θαυμάζω. Είναι όλοι καταρτισμένοι, μπορεί να δεις έναν αγώνα της Basket League και αντιλαμβάνεσαι ότι οι ομάδες ξέρουν τι κάνουν μέσα στο γήπεδο, έχουν αρχές έχουν πράγματα που τα αναγνωρίζεις και υπάρχει η σφραγίδα του προπονητή. Μπορεί να πρέπει να βρεις έναν παίκτη Αμερικανό με λίγα χρήματα αλλά θα πρέπει να σου κάνει και τη διαφορά. Ξέρουμε πως είναι η ιδιοσυγκρασία μας σαν λαός, καμιά φορά έχουν εξωπραγματικές απαιτήσεις ανεξάρτητα από τις συνθήκες που υπάρχουν και πραγματικά οι Έλληνες προπονητές πια που δουλεύουν στην Ελλάδα είναι αξιοθαύμαστοι και πραγματικά τους συγχαίρω. Μακάρι μέσα από αυτή τη διαδικασία να έχουν την ευκαιρία να πάνε στο εξωτερικό ή ακόμα καλύτερα το ελληνικό πρωτάθλημα να φτάσει και πάλι στο υψηλότερο επίπεδο που ήταν πριν κάποια χρόνια και να παραμείνουν στη χώρα μας».