Μπόφτσης: “Σημαντικό το να είσαι στον αθλητισμό”

Αφιέρωμα του Ερασιτέχνη στον Παύλο Μπόφτση και δηλώσεις του τελευταίου για την “κυανόλευκη” Υποδομή.

Ερασιτέχνης

Η ανάρτηση του Γυμναστικού Συλλόγου:

Ο Παύλος Μπόφτσης γεννήθηκε στην Νάουσα και στα 9 του χρόνια άρχισε να ασχολείται με τον αθλητισμό και πιο συγκεκριμένα με το ποδόσφαιρο. Στα 12 του χρόνια μέσω σχολικών αγώνων ανακάλυψε και το άλλο του ταλέντο στο τριπλούν.
Το ταλέντο του αυτό το διαπίστωσε ο πρώτος του προπονητής που είχε σαν παιδί, Αντώνης Μπόλας που τον ώθησε να ασχοληθεί μεταγενέστερα με τον στίβο. Η πρώτη θέση στους σχολικούς αγώνες ήταν το έναυσμα, παράλληλα όμως και μέχρι την ηλικία των 15 συνέχιζε να ασχολείται με το ποδόσφαιρο.
Η πρώτη μεγάλη διάκριση δεν άργησε να έρθει, καθώς μόλις στα 14 του χρόνια έκανε την πρώτη του Πανελλήνια νίκη στο διασυλλογικό πρωτάθλημα παμπαίδων με τον Γυμναστικό σύλλογο Νάουσας. Βγήκε 1ος στο άθλημα του τριπλούν, ενώ πήρε την 3η θέση στο μήκος. Οι διακρίσεις έρχονταν η μια μετά την άλλη και αυτό δεν θα περνούσε απαρατήρητο από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.
Στην Νάουσα κάθισε για 10 χρόνια και μετέπειτα ήρθε στην Θεσσαλονίκη για σπουδές ( Γυμναστική ακαδημία ΤΕΦΑΑ). Εκεί πλέον τον ανέλαβε ο προπονητής Δημήτρης Τσιφτσόγλου, που τον προετοίμαζε για τις νέες προκλήσεις που θα έρχονταν.
Οι διακρίσεις του για εκείνη την περίοδο περιλαμβάνουν
2011: Η μεγαλύτερη διάκριση έγινε με την Κ20 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που διεξήχθη στο Ταλίν της Εσθονίας κατακτώντας στην 7η θέση, ενώ βγήκε πρώτος με την Κ20 στο πανελλήνιο πρωτάθλημα και με την Κ23 5ος στο πρωτάθλημα Ανδρών στα 19 του χρόνια.
2012: Είχε βγει 2ος στην Κ23 και 5ος πάλι στην Ανδρών στο Πανελλήνιο διασυλλογικό Πρωτάθλημα.
2013: Δεύτερος στο πανελλήνιο πρωτάθλημα Ανδρών, και πρώτος στην Κ23. Έπιασε όριο για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων συμμετέχοντας κανονικά στους αγώνες, ενώ παράλληλα αγωνίστηκε και στο Βαλκανικό πρωτάθλημα Ανδρών παίρνοντας την 4η θέση .
2014: Τρίτος στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ανδρών, πρώτος στο πανελλήνιο πρωτάθλημα νέων Κ23. Μετά από αρκετά χρόνια αλλάζει σύλλογο, πηγαίνοντας στην ομάδα του Ελευθερίου Βενιζέλου Χανίων. Οι σπουδές του στην Θεσσαλονίκη συνεχίζονταν αλλά αυτό δεν τον εμπόδιζε να συμμετέχει κανονικά στους αγώνες με τον Κρητικό σύλλογο.
2015: Τρίτος 3ος στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Ανδρών και τότε σταμάτησε τον στίβο για έναν χρόνο.
Το 2016 ξεκινάει να δουλεύει σαν προπονητής στον Ηρακλή μέσω του κ. Γιώργου Τσίντζιλη εφόρου του τμήματος Στίβου. Αλλάζει και πάλι προπονητή, με τον κ. Τσούγκο Γεώργιο που ήταν τότε Ομοσπονδιακός προπονητής και με γυμναστή τον άνθρωπο που ήταν στην χρυσή που εποχή του « Αυτοκράτορα» του Ελληνικού βόλεϊ. Την επόμενη χρονιά βγαίνει δεύτερος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών.
Η μεγάλη μεταγραφή δεν άργησε να έρθει, καθώς ο Παύλος Μπόφτσης έρχεται στον Ηρακλή, βγαίνοντας παράλληλα και 2ος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών σε κλειστό και ανοικτό στίβο. Με τα χρώματα του Ηρακλή παίρνει την δεύτερη θέση το 2019 και πάλι σε κλειστό και ανοικτό στίβο Πανελληνίου πρωταθλήματος και την ίδια περίοδο παίρνει την 4η θέση στο Βαλκανικό και στο κλειστό Ανδρών την 6η θέση.
Η πιο πρόσφατη διάκριση για τον αθλητή του Ηρακλή στο τριπλούν έγινε το φετινό καλοκαίρι, στον κλειστό στίβο του Βαλκανικού πρωταθλήματος όπου πήρε την 4η θέση, ενώ στο Πανελλήνιο Ανδρών που έγινε στην Πάτρα πήρε την πρώτη θέση.
Ο Παύλος Μπόφτσης εκτός του πρωταθλητισμού δεν σταμάτησε να μαθαίνει τα μυστικά του στίβου καις τις νεαρότερες ηλικίες. Οι στόχοι του δεν είναι μόνο σε προσωπικό επίπεδο αλλά επίσης να μεταλαμπαδεύει τις γνώσεις του και τις εμπειρίες του στις επόμενες γενιές.
Με τα δικά του λόγια μας πληροφόρησε σχετικά με την δομή και τους στόχους που έχει το τμήμα: « Έχουμε τις ακαδημίες από 6-11 χρονών με υπεύθυνη την Ελεονώρα Ρωσιάδου. Μετά τις ακαδημίες τα παιδιά πηγαίνουν σε προαγωνιστικό τμήμα με άλλους προπονητές. Εγώ ειδικεύομαι στην κατηγορία των αλμάτων. Κάθε προπονητής ειδικεύεται σε μια κατηγορία (άλματα, σπριντ, αντοχή, ρίψεις).
Όσον αφορά εμένα, έχω 2 γκρουπ ένα προαγωνιστικό και ένα αγωνιστικό.
Στόχος είναι πρώτα απ’ όλα τα παιδιά να αποκτήσουν αθλητική νοοτροπία, να καταλάβουν τις αξίες του αθλητισμού και να έχουν ουσιαστικά κίνητρα που θα τους βοηθήσουν να γίνουν αθλητές, ανεξάρτητα από το αν έχουν καλές επιδόσεις ή όχι.
Προπονητικά ο στόχος είναι η βελτίωση σε όλους τους τομείς μέσα από μια πιο εξειδικευμένη προπόνηση. Στο κομμάτι της προπόνησης των παιδιών δεν είμαι μόνος καθώς συνεργάζομαι με τον προπονητή μου Τσούγκο Γιώργο ο οποίος με την εμπειρία του και τις γνώσεις του με βοηθάει πολύ, καθώς συμμετέχει και στο πρόγραμμα προπόνησης που σχεδιάζουμε, αλλά έρχεται και στις προπονήσεις των παιδιών έχοντας συμβουλευτικό ρόλο».
Έχοντας καταφέρει να πετύχει τόσες πολλές διακρίσεις, ο προπονητής- αθλητής μοιράζεται την κοσμοθεωρία του για την ενασχόληση με τον αθλητισμό: «Όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό είναι πολύ τυχεροί γιατί βιώνουν πράγματα που δεν μπορούν να καταλάβουν όσοι δεν έχουν ασχοληθεί.
Μπορώ να μιλήσω από την δική μου εμπειρία από τότε που ξεκίνησα να αθλούμαι. Καταρχάς κοινωνικά είναι όμορφο το γεγονός ότι ανήκεις σε μια ομάδα, γυμνάζεσαι με τους συναθλητές σου κάθε ημέρα, αναπτύσσεις κοινωνικές σχέσεις, κάνεις φιλίες.
Αναπτύσσεις το αίσθημα του ανταγωνισμού το οποίο σε κάνει να βελτιώνεσαι και αισθάνεσαι μεγάλη χαρά και ικανοποίηση βλέποντας πως γίνεσαι καλύτερος και βελτιώνονται οι επιδόσεις σου. Ασχολείσαι με την βελτίωση της τεχνικής του αγωνίσματος που κάνεις. Η έκφραση του σώματος είναι μια μορφή τέχνης. Είναι ωραίο να ασχολείσαι με το σώμα σου και να στοχεύεις στην εξέλιξη του. Βιώνεις πολύ έντονα συναισθήματα, χαρά, ενθουσιασμό, η αδρεναλίνη στα ύψη, στεναχώρια και απογοήτευση όταν αποτυγχάνεις. Όλα αυτά είναι ένας δρόμος που σου διδάσκουν πολλά πράγματα τα οποία συναντάς αργότερα και στην ζωή έξω από τον αθλητισμό.
Είναι ωραίο να ασχολείσαι με τον αθλητισμό γιατί ξεφεύγεις και από αλλά τα άσχημα πράγματα».
Όποιος αισθάνεται ότι του αρέσει έστω και λίγο ο αθλητισμός δεν υπάρχει περίπτωση να μην τον αγαπήσει αν ξεκινήσει να αθλείται».

 

Back to Top