- Bluearena - https://bluearena.gr -

Τα αποτελέσματα της έρευνας του Ομίλου 1899

Η σχετική ανάρτηση του Ομίλου 1899:

Ο Όμιλος 1899 σε συνεργασία με τον ΓΣ Ηρακλής ξεκίνησε για τη σεζόν 2020-21 μια νέα προσπάθεια για την ενδυνάμωση του συλλόγου. Μια πρώτη δράση αποτελεί το ερωτηματολόγιο που είχε βασικούς στόχους το ξεκίνημα του επαγγελματικού οδηγού των φίλων του Ηρακλή, της δημιουργίας εθελοντικών ομάδων ενίσχυσης του συλλόγου και η καταγραφή κοινωνιομετρικών στοιχείων για τον κόσμο του Ηρακλή.
Είναι προφανές ότι σε ένα διάστημα ολίγων εβδομάδων δεν θα υπήρχε περίπτωση να καταγραφεί το σύνολο των φίλων της ομάδας. Έτσι και αλλιώς υπάρχουν ευκολότεροι τρόποι καταγραφής του κόσμου της ομάδας στα social media αν αναλογιστεί κανείς ότι υπάρχει σελίδα στο facebook με 24.000 φίλους του Ηρακλή.
Με μεγάλη ικανοποίηση μας είδαμε ότι περίπου 2.000 φίλοι της ομάδας ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν στο ερωτηματολόγιο και ότι αρκετά από τα άτομα που συμμετείχαν θέλουν να καταγραφούν είτε στον μελλοντικό επαγγελματικό κατάλογο φίλων του Ηρακλή είτε στο υπό υλοποίηση πρόγραμμα εθελοντισμού.
Ως προς τον επαγγελματικό κατάλογο καταγράφτηκαν επιτυχημένα 86 επιχειρήσεις και ένας εθελοντής προσέφερε στον ΓΣ έναν κατάλογο επιχειρήσεων από μια παλαιότερη προσπάθεια που είχε γίνει με αποτέλεσμα να υπάρχει πλέον ένας αρκετά μεγάλος κατάλογος για να ξεκινήσει ο “ΜΠΛΕ ΟΔΗΓΟΣ” και να προσελκύσει στη συνέχεια ακόμα περισσότερες κυανόλευκες επιχειρήσεις και επαγγελματίες.
Ως προς τους εθελοντές τα αποτελέσματα ήταν ακόμα πιο ενθαρρυντικά με 129 που φίλους της ομάδας που τέθηκαν στη διάθεση του συλλόγου δηλώνοντας τα στοιχεία τους. Από εδώ και πέρα είναι κρίσιμο να υπάρξει η κατάλληλη ενημέρωση και οργάνωση των μελών έτσι ώστε το κάλεσμα να έχει την ανάλογη συνέχεια και συνέπεια και να αξιοποιηθεί το έμψυχο δυναμικό. Με αυτόν τον τρόπο το πρόγραμμα εθελοντισμού θα αποκτήσει την ανάλογη αξιοπιστία και στο μέλλον θα διευρυνθεί ακόμα περισσότερο μεγιστοποιώντας την ενίσχυση του Γ.Σ. Ηρακλής.
Στα στατιστικά στοιχεία που καταγράφηκαν πρώτο ηλικιακό γκρουπ είναι με 31,3% οι ηλικίες 40-49 ενώ 22,9% έχουν οι ηλικίες 30-39 και 20,3% οι ηλικίες 19-29. Οι ηλικίες άνω των 50 που λογικά έχουν και μεγαλύτερα ποσοστά φίλων του Ηρακλή έχουν συνολικά 19,9% είτε κυρίως λόγω απουσίας τους απ’ τα social media και το internet γενικότερα είτε λόγω αποστασιοποίησης απ’ τα τεκταινόμενα του Ηρακλή… Για τους κάτω των 18, το 5,5% είναι δυστυχώς ένα μεγάλο ζήτημα…
Ως προς τη γεωγραφική διασπορά επιβεβαιώθηκαν οι εστίες φίλων του Ηρακλή που παραδοσιακά τροφοδοτούν τον σύλλογο. Τριανδρία, Ασβεστοχώρι, Κέντρο Θεσσαλονίκης μαζί με 40 Εκκλησιές (1ο δημοτικό διαμέρισμα), Άνω Πόλη και Άγιος Παύλος (3ο δημοτικό διαμέρισμα). Σε απόλυτους αριθμούς πρώτο σε κυανόλευκους είναι το 5ο δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Θεσσαλονίκης το οποίο όμως αποτελεί τη μεγαλύτερο πληθυσμιακό διαμέρισμα του Δήμου Θεσσαλονίκης με 40% των δημοτών της πόλης.
Απ΄τους νομούς εκτός Θεσσαλονίκης πρώτη με διαφορά ήρθε η Χαλκιδική με τους Νομούς Κιλκίς, Κοζάνης, Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας να προηγούνται στη συνέχεια.
Απ΄τις περιφέρειες εκτός Κ. Μακεδονίας πρώτη ήρθε η Αττική δεύτερη η Δυτική Μακεδονία (τα 2/3 στον νομό Κοζάνης) και 3η η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (κυρίως στον νομό Καβάλας).
Ως προς το φύλο η συντριπτική πλειοψηφία (93,2%) είναι άνδρες.
Μόλις το 27,2% των φίλων του Ηρακλή έχει σταματήσει τις σπουδές του μέχρι τα 18. Το 38,2% είναι πτυχιούχοι πανεπιστημίου ενώ 17% διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο και 3,1% (59 άτομα) έχουν διδακτορικό τίτλο!
Ως προς το αντικείμενο σπουδών οι περισσότεροι έχουν ασχοληθεί με τα Οικονομικά (Διοίκηση επιχειρήσεων, Λογιστική και Μάρκετινγκ) ενώ έπονται η Πληροφορική, Ιατρική, ΤΕΦΑΑ και τα Παιδαγωγικά.
Ως προς το επάγγελμα που ασχολούνται οι φίλοι της ομάδας συχνότερα εμφανίζονται οι εκπαιδευτικοί, οι απασχολούμενοι στον κλάδο της εστίασης και του εμπορίου-πωλήσεων. Υπάρχει επίσης μια σχετική ισορροπία μεταξύ δημοσίων υπαλλήλων, ιδιωτικών υπαλλήλων και ελεύθερων επαγγελματιών ενώ αξιοσημείωτο είναι το υψηλό σχετικά ποσοστό τον ιατρών. Φυσικά υπάρχουν και τα ανάλογα ποσοστά συνταξιούχων, ανέργων και φοιτητών.
Ως προς τον βασικότερο λόγο που έγιναν Ηρακλής σχεδόν οι μισοί (46,9%) υποστηρίζουν τον σύλλογο λόγω πατέρα αλλά σχεδόν ένας στους πέντε επέλεξε συνειδητά την ομάδα λόγω της φιλοσοφίας του συλλόγου. Συγγενείς (12%) και φίλοι (6%) παίζουν επίσης ρόλο ενώ ένα μερίδιο (6%) επέλεξε τον Ηρακλή λόγω Χατζηπαναγή ή κάποιας αγωνιστικής επιτυχίας. Πάνω από 100 φίλοι της ομάδας έγιναν Ηρακλής επηρεασμένοι απ’ τη μαγική ατμόσφαιρα της κερκίδας ή λόγω της άθλησης τους σε κάποιο τμήμα του συλλόγου.
Ως προς το πόσο συχνά ενημερώνονται οι φίλοι της ομάδας για τα νέα του Ηρακλή προφανώς και το δείγμα δεν είναι αντιπροσωπευτικό καθώς περιλαμβάνει κυρίως τους ενεργούς φίλους της ομάδας. Έτσι λοιπόν 83% των φίλων του Ηρακλή που επέλεξαν να απαντήσουν στο ερωτηματολόγιο ενημερώνεται καθημερινά για τα νέα του Ηρακλή ενώ 11% ενημερώνεται σε εβδομαδιαία βάση. Μόλις 6% των φίλων ενημερώνεται μηνιαία, περιστασιακά ή και καθόλου ενώ μάλλον αυτές οι κατηγορίες έχουν προφανώς μεγαλύτερα ποσοστά στο σύνολο των ανενεργών φίλων της ομάδας.
Πρωταρχικό μέσο ενημέρωσης για τον Ηρακλή είναι το internet με 96% (55% ιστοσελίδες και 41% social media). Το ραδιόφωνο και η τηλεόραση έχουν απειροελάχιστη δυναμική πλέον αν και η διαδικασία του ερωτηματολογίου ήταν μέσω internet οπότε και πάλι το αποτέλεσμα δεν μπορεί να κριθεί απόλυτα αξιόπιστο με δεδομένο ότι ένα σημαντικό κομμάτι των ηλικιωμένων φίλων της ομάδας δεν είναι εξοικειωμένο με το internet ή/και δεν έχει πρόσβαση σε social media.
Ως προς τα αθλήματα του Ηρακλή ή/και γενικότερα που παρακολουθεί ο κόσμος της ομάδας το ποδόσφαιρο είναι ο βασιλιάς των σπορ με 94,9% αποδοχή ενώ ακολουθεί το μπάσκετ με 91,8% και το βόλεϊ με 84%. Τα βασικά αθλήματα των ακαδημιών του συλλόγου και των Ολυμπιακών αγώνων, στίβος και κολύμβηση ακολουθούν με 18,3% και 9.4% αντίστοιχα. Ακολουθούν το πόλο με 8%, το ράγκμπι με 7,8% και το τζούντο με 4,5%. Απ’ τα λιγότερα δημοφιλή αθλήματα είτε του συλλόγου είτε από υπόλοιπα αθλήματα που ενδιαφέρουν τους φίλους της ομάδας το τέννις υπερισχύει με 67 φίλους, η γυμναστική με 57, η πάλη με 56, το χάντμπολ με 55, το πίνγκ πόνγκ με 49, η συγχρονισμένη κολύμβηση με 48, η άρση βαρών με 44, το ταε κβον ντο και τα υπόλοιπα αθλήματα μαχητικών τεχνών με 44, η ιστιοπλοϊα -windsurfing και λοιπά αθλήματα θαλάσσης με 44, το σκι και τα υπόλοιπα αθλήματα χειμερινών ολυμπιακών αγώνων με 38, η κωπηλασία και η ξιφασκία με 33, η τοξοβολία με 32, το χόκεϊ επί χόρτου ή/και ρόλερ χόκει με 29, το μπάντμιντον με 29 και η ποδηλασία με 28. Για όλα τα παραπάνω τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά μιας και εφόσον υπάρχουν αρκετοί ενεργοί φίλοι της ομάδας που ενδιαφέρονται για τα αθλήματα αυτά θα μπορούσαν μελλοντικά να υπάρχουν προϋποθέσεις ανάπτυξης τμήματος εφόσον εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του εγχειρήματος.
Ως προς τις παροχές που ενδιαφέρουν περισσότερο τους φίλους της ομάδας για να είναι ενεργά οικονομικά τακτοποιημένα μέλη του ΓΣ Ηρακλής η πλειοψηφία (42,7%) επέλεξε εκπτώσεις σε εισιτήρια διαρκείας των επαγγελματικών της τμημάτων, ενώ το 31,5% προτιμάει εκπτώσεις στην μπουτίκ. Το υπόλοιπο 1/4 των φίλων της ομάδας προτιμάει είτε την έκπτωση σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις (14,5%) είτε έκπτωση στις ακαδημίες του Ηρακλή (11,3%).
Τέλος καταγράφηκαν εκατοντάδες χρήσιμες απόψεις στο πεδίο σχολιασμού προτάσεων για τον Ηρακλή. Οι προτάσεις αυτές θα παραδοθούν στο διοικητικό συμβούλιο του Γ.Σ. Ηρακλής.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον κόσμο της ομάδας που συμμετείχε στο ερωτηματολόγιο και ευχόμαστε τα αποτελέσματα του να βάλουν ένα μικρό λιθαράκι στην ανάπτυξη του συλλόγου μας.
Για τον Όμιλο 1899 και τον Γ.Σ. Ηρακλής
Αλέξανδρος Οικονομίδης και Λευτέρης Στέφας