- Bluearena - https://bluearena.gr -

Η πιο δύσκολη μέρα του Γιούρι…

Σημαντική στιγμή από το μπασκετικό παρελθόν, μέσα από το “The Basketbook”:

 

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, κάνει ένα σπορ και γήπεδο μπάσκετ

Φωτογραφία ντοκουμέντο απο την έσχατη εμφάνιση του Γιούρι Ζντοβτς με την φανέλα της Γιουγκοσλαβίας. Στις 26 Ιουνίου του 1991 οι Πλάβι επικράτησαν της Βουλγαρίας με 89-68 και ο Γιούρι πέτυχε 7 πόντους, τους τελευταίους του με τα εθνικά χρώματα.

Το επόμενο πρωί, ένας καταρρακωμένος Ζντοβτς χτύπησε την πόρτα του Ντούσαν Ίβκοβιτς. Με δάκρυα στα μάτια, τον ενημέρωσε πως πριν απο λίγο έλαβε ένα τηλεφώνημα στο δωμάτιο που μοιραζόταν με τον Ζάρκο Πάσπαλι. Η Σλοβενία, η χώρα καταγωγής του Γιούρι είχε διακυρήξει την ανεξαρτησία της απο τη Γιουγκοσλαβία και η προσωρινή κυβέρνηση της θέλοντας να κόψει τον οποιοδήποτε δεσμό με το Βελιγράδι, έδωσε την εντολή στον παίχτη για άμεση αποχώρηση απο την Ιταλία ειδάλλως θα χαρακτηριζόταν ως προδότης.

Με ένα τέτοιο δίλημμα να υφίσταται, ο Ζντοβτς δεν είχε άλλη επιλογή και το ίδιο βράδυ, ένα κόκκινο Zastava περνούσε τον μεθοριακό σταθμό στα ιταλοσλοβενικά σύνορα με επιβάτη στο πίσω κάθισμα το “Ξανθό Σκυλί”. Θύμα και αυτός των παθών και των πισώπλατων μαχαιρωμάτων, ο Γιούρι Ζντοβτς ταξίδεψε στη Ρώμη ως Γιουγκοσλάβος και επέστρεψε άρον άρον στη Λιουμπλιάνα ως Σλοβένος.

Σε λιγότερο απο μία εβδομάδα απο εκείνο το βράδυ στα σύνορα, η μοναδική πατρίδα που γνώρισε μέχρι τότε ο Γιούρι και οι συμπαίκτες του θα περνούσε στα κιτάπια της ιστορίας, πνιγμένη στο αίμα και στα δάκρυα…