- Bluearena - https://bluearena.gr -

“Ο Μιχαλάκης, που δεν έφτασε ποτέ εκεί που μπορούσε…”

Από τη σελίδα “Κάθε Κυριακή”:

Ο ”Μιχαλάκης” που σε ηλικία 18 ετών βγήκε πρώτος σκόρερ του κυπριακού πρωταθλήματος με την Ένωση Παραλιμνίου (17 γκολ σε 25 αγώνες) έγινε ο ”Μιχάλης” που σκόραρε κόντρα σε μεγαθήρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και πάγωνε τον ναό του Καμπ Νου, έστω και προσωρινά.

Ο Ηρακλής έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά και έκλεισε το 19χρονο Κωνσταντίνου μετά την εκπληκτική του χρονιά στην Κύπρο και το έκανε κάτοικο Θεσσαλονίκης. Μέσα σε μία τετραετία στον ”Γηραιό” πρόλαβε να φτάσει στην τρίτη θέση των σκόρερ της ομάδας όλων των εποχών με 63 γκολ (έναντι 62 του Βασίλη Χατζηπαναγή). Στην θητεία του στον Ηρακλή ο Κωνσταντίνου έζησε μεγάλες επιτυχίες με αποκορύφωμα την προτελευταία του σεζόν στο κλαμπ. Το 1999-2000 συνέβαλλε τα μέγιστα στην πορεία του Ηρακλή ως τα κύπελλα Ευρώπης όταν σκόραρε 22 γκολ στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ο Ηρακλής συμμετείχε στα μπαράζ για την 6η θέση που οδηγούσε στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ και κατάφερε να καταβάλλει την αντίσταση του Άρη με 2-0 και να έρθει ισόπαλος με 2-2 με τον Πανιώνιο, αποτελέσματα που τον οδήγησαν στην πρόκριση.

Στο ΟΥΕΦΑ ο Ηρακλής απέκλεισε την Γκενιόν με 1-0 με δικό του γκολ ενώ αποκλείστηκε με συνολικό σκορ 5-4 από την Καϊζερσλάουτερν, παρά τη νίκη του με 2-3 στην Γερμανία, με τον Κύπριο να σκοράρει τα 3 από τα 4 γκολ του ”Γηραιού”.. Ο ”Μιχαλάκης” σκόραρε 34 γκολ σε 43 αγώνες σε όλη την σεζόν και έγινε πόλεμος για την απόκτηση του από Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ.

Τα απίστευτα του φυσικά προσόντα τον καθιστούσαν πολύ δύσκολα αντιμετωπίσιμο, μπορούσε εύκολα να παίξει με πλάτη το τέρμα ή στην κόντρα και είχε σκοράρει πολλές φορές εναντίον των ”μεγάλων” δίνοντας τους διαπιστευτήρια της ποιότητας του αλλά και του πόσο απολάμβανε τα μεγάλα ματς. Χατ τρικ κόντρα στην ΑΕΚ, νίκη επί του Ολυμπιακού με δύο δικά του γκολ, γκολ στον Παναθηναϊκο και πολλά ακόμα ήταν εκείνα που τον έκαναν το πιο καυτό όνομα εκείνης της περιόδου.

Ο Παναθηναϊκός τον ήθελε σαν τρελός, η ΑΕΚ του είχε κάνει πρόταση κι εκείνος είχε δηλώσει ότι θέλει να πάει, ο Ολυμπιακός συμμετείχε ενεργά στην διεκδίκηση και το σίριαλ έμοιαζε να μην έχει τέλος. Το τέλος δόθηκε με ένα ρεκόρ που δεν έχει σπάσει από τότε και δεν πρόκειται να σπάσει, τουλάχιστον σύντομα. Ο Παναθηναϊκός τερμάτισε το κοντέρ προσφέροντας 11 εκατομμύρια ευρώ (περίπου) και τρία έμψυχα ανταλλάγματα (Χαλκιάς, Κουτσουρές και Νασιόπουλος) και προκάλεσε κύμα ενθουσιασμού στους οπαδούς του που είδαν την απόκτηση του Κωνσταντίνου ως μία επίδειξη δύναμης έναντι του αιωνίου αντιπάλου. Το σύνθημα ”Μιχαλάκη είσαι τρέλα με την πράσινη φανέλα” έχει μείνει στην ιστορία ως σήμερα..

Ο πάταγος που προκλήθηκε για εκείνον δεν δικαιολογήθηκε από τις εμφανίσεις του, αν και οι μηδενιστικές κριτικές που ακολούθησαν τον Κωνσταντίνου είναι άδικες λόγω των κρίσιμων και πολύ σημαντικών ευρωπαϊκών γκολ που πέτυχε ενώ ταυτόχρονα ταλαιπωρούνταν και από τραυματισμούς. Το κορυφαίο από τα 9 του γκολ με την πράσινη φανέλα στο Τσάμπιονς Λιγκ ήταν εκείνο κόντρα στη Μπαρτσελόνα στους 8 του Τσάμπιονς Λιγκ το 2002. Στην ρεβάνς του 1-0 της Λεωφόρου, ο Κωνσταντίνου έδωσε έναν σημαντικό λόγο στην Μπαρτσελόνα να ανησυχήσει όταν με ένα απίστευτα δυνατό σουτ εκτός περιοχής έκανε το 0-1. Η Μπαρτσελόνα γύρισε το ματς σε 3-1 και ο Παναθηναϊκος μη καταφέροντας να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες του αποκλείστηκε άδοξα ..

Στο ελληνικό πρωτάθλημα κινούνταν σε ρηχά νερά (συγκριτικά με την ποιότητα του) αντιμετωπίζοντας δυσκολίες να βρει τον αγωνιστικό του εαυτό. Στην προτελευταία του χρονιά στους πράσινους κατέκτησε το νταμπλ (2003-2004) αν και δεν είχε πρωταγωνιστικό ρόλο. Το συμβόλαιο του έληγε το καλοκαίρι του 2005, ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν δέχθηκε ποτέ πρόταση ανανέωσης και έμεινε ελεύθερος να διαλέξει ομάδα να συνεχίσει την καριέρα του. Εκεί έκανε μία από τις πιο αυτοκαταστροφικές επιλογές της καριέρας του επιλέγοντας τον Ολυμπιακό..

Ο κόσμος που τον αγάπησε ένιωσε προδωμένος για την επιλογή του ενώ ο κόσμος του Ολυμπιακού ένιωθε κάπως αμήχανα που έβλεπε τον επί χρόνια αντίπαλο του με τα ερυθρόλευκα. Στον Ολυμπιακό κέρδισε 3 πρωταθλήματα και 2 κύπελλα αλλά δεν κατάφερε ποτέ στην ουσία να προσαρμοστεί στην ομάδα αλλά και να αποδώσει όσα περίμεναν από εκείνον. Σε 3 χρόνια σκόραρε 17 φορές, η μία από αυτές κόντρα στην πρώην του ομάδα. Πανηγύρισε το γκολ έξαλλα προκαλώντας αντιδράσεις από την πράσινη πλευρά.. Ο ίδιος δήλωσε ότι το έκανε ως ένδειξη σεβασμού στους οπαδούς του Ολυμπιακού που του ζήτησαν να πανηγυρίσει αν σκόραρε σε εκείνο το ματς (έκανε το 3-1 στο τελικό 3-2 υπέρ των ερυθρόλευκων).

Το 2008 επέστρεψε στον Ηρακλή αλλά η δεύτερη του θητεία ήταν σύντομη. Τον Γενάρη του 2009 επέστρεψε στην Κύπρο για λογαριασμό της Ομόνοιας με την οποία κατέκτησε και το πρωτάθλημα του 2009/2010. Μετά από την παρουσία του στην Ανόρθωση και την ΑΕΛ Λεμεσού αποσύρθηκε το 2014 οριστικά από την ενεργό δράση..

Ο,τι συναίσθημα και να άφησε στον καθένα η ποδοσφαιρική καριέρα του Κωνσταντίνου, σίγουρα πρόκειται για μία από τις πιο πολυσυζητημένες παρουσίες των τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα. Ξεκίνησε ως το παιδί-θαύμα του Ηρακλή, αποτέλεσε την ακριβότερη μετεγγραφή μεταξύ ελληνικών ομάδων, έζησε την αγάπη και το μίσος και τούμπαλιν αλλά πάντοτε ήταν στο προσκήνιο.. Δυστυχώς, ποδοσφαιρικά δε κατάφερε να φτάσει το potential που έδειξε στα πρώτα του βήματα αλλά κατατάσσεται αδιαμφισβήτητα στους σημαντικότερους επιθετικούς του ελληνικού ποδοσφαίρου στην τελευταία 20ετία..