- Bluearena - https://bluearena.gr -

Ή Volley League, ή τοπικά πρωταθλήματα…

Είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε διοίκησης ενός συλλόγου να επιλέξει να μην αγωνιστεί στην κατηγορία που συμμετέχει ή προβιβάστηκε επειδή είτε αποφασίζει να αλλάξει τους αγωνιστικούς προσανατολισμούς της είτε γιατί αδυνατεί οικονομικά να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις που δημιουργούνται.

Επειδή το τελευταίο διάστημα έχουν δει το φως της δημοσιότητας ρεπορτάζ και ανακοινώσεις σχετικά με την αποχώρηση αρκετών ομάδων από τη Volley League ρωτήσαμε κορυφαίο στέλεχος της Ε.Ο.ΠΕ. σχετικά με την τύχη που θα έχουν αυτές οι ομάδες και σε ποια κατηγορία θα αγωνιστούν μετά την άρνηση τους να συνεχίσουν στην επαγγελματική κατηγορία.

Ήταν κατηγορηματικός για τη σεζόν 2020-21, ενώ αναφέρθηκε και στην περίπτωση της ΑΕΚ που αποχώρησε το περασμένο καλοκαίρι.

Ωστόσο αναφέρθηκε και σε ένα απίθανο σενάριο που ενεργοποιηθούν οι wild card…

Πάμε να δούμε λοιπόν τι πραγματικά ισχύει γιατί ο καθένας ερμηνεύει κατά το δοκούν τους κανονισμούς:

«Εχουν κλείσει οι θέσεις σε Pre και Α2»

«Η σεζόν 2020-21 δεν είναι μία τυχαία αγωνιστική περίοδος. Είναι η πρώτη περίοδος που θα κάνει την εμφάνιση της η νεοσύστατη Pre League που στις γυναίκες ισχύει εδώ και δύο σεζόν. Η ΕΟΠΕ ποντάρει πολλά στην Pre League. Είναι μία επιτυχημένη κατηγορία και αυτό αποδείχτηκε στις γυναίκες. Οι ομάδες που θα αγωνιστούν στην Pre League 2020-21 έχουν κλειδώσει, όπως έχουν κλειδώσει και οι ομάδες για τους ομίλους της Α2 ανδρών. Δεν υπάρχει ανοικτή θέση με τα σημερινά δεδομένα. Οι κανονισμοί είναι ξεκάθαροι. Δίνεται θέση σε κάποια ομάδα που έρχεται από υψηλότερη κατηγορία μόνο και εφόσον υπάρχει κενή θεσή. Διαφορετικά πηγαίνει στην πιο κάτω κατηγορία μέχρι να φτάσουμε στη Β΄Εθνική τοπικού. Εκεί το λόγο έχει η οικεία Ενωση. Εφόσον έχει θέση την παραχωρεί. Διαφορετικά τοποθετεί την ομάδα στην αμέσως πιο κάτω κατηγορία μέχρι να φτάσουμε στην τελευταία κατηγορία του τοπικού».

Πρόστιμο και αφαίρεση βαθμών

Επίσης υπενθύμισε πως εφόσον τελικά βρεθεί θέση σε κάποιο πρωτάθλημα οι κανονισμοί προβλέπουν αφαίρεση 15 βαθμών και 9.000 Ευρώ πρόστιμο αλλά σχετικά με το πρόστιμο ίσως υπάρξει ελαστικότητα λόγω της κρίσης που υπάρχει εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού και τις δυασκολίες που αντιμετωπίζουν τα σωματεία.

Διαφορετική η περίπτωση της ΑΕΚ και του ΠΑΟ στις γυναίκες

Πάντως το υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΟΠΕ αναφέρθηκε και στην περίπτωση του ανδρικού τμήματος της ΑΕΚ η οποία ναι μεν αποχώρησε από τη Volley League αλλά τη σεζόν 2019-20 ανέστειλε τη λειτουργία του και δεν αγωνίστηκε σε κανένα πρωτάθλημα. «Αυτή η περίπτωση είναι διαφορετική και σύμφωνα με τους κανονισμούς όταν επιστρέψει θα βρεθεί στην αμέσως επόμενη κατηγορία και έτσι η ΑΕΚ θα αγωνιστεί στη νεοσύστατη Pre League για τη σεζόν 2020-21. Το ίδιο είχε γίνει και πριν τρία χρόνια με τη γυναίκεια ομάδα του Παναθηναϊκού».

Το απίθανο σενάριο της wild card

Η μοναδική περίπτωση να έχουμε ανατροπή των όσων αναφέρονται σήμερα είναι η ενεργοποίηση της wild card: «Εάν και εφόσον η ΕΣΑΠ και η ΕΟΠΕ κρίνουν πως πρέπει να ενεργοποιηθεί η wild card και κάποια ομάδα από την Pre League ή την Α2 δηλώσει συμμετοχή ίσως έχουμε αλλαγή δεδομένων. Εάν και εφόσον ο φάκελος υποψηφιότητας εγκριθεί και ανέβει στην Volley League τότε θα συζητήσουμε για την κάλυψη της θέσης αυτής που θα αφήσει κενή εφόσον βέβαια είναι ήδη στην Pre League ή στην Α2 ανδρών. Αυτό το σενάριο όμως είναι πολύ θεωρητικό. Σε κάθε περίπτωση όλα πρέπει να γίνουν μέσα στα προβλεπόμενα περιθώρια ώστε να είναι ξακάθαροι οι όροι και οι διοικήσεις να κάνουν τον προγραμματισμό τους».

Οι δύο επιλογές όσων αποχωρούν

Με δεδομένο λοιπόν πως οι θέσεις για την Pre League και την Α2 ανδρών έχουν κλείσει τόσο ο Α.Σ.Ελπίς που ανακοίνωσε πως δεν θα αγωνιστεί στη Volley League 2020-21, όσο και για οποιαδήποτε άλλη ομάδα που το σκέφτεται έχει δύο επιλογές. Πρώτη επιλογή: Να αγωνιστεί στη Β΄Εθνική της τοπικής Ενωσης ή σε όποια κατηγορία τοπικού υπάρχει θέση ή να μείνει εκτός πρωταθλημάτων για ένα χρόνο και να μπει στη Pre League της σεζόν 2021-22 και φυσικά με όλα τα παρελκόμενα όπως αφαίρεση βαθμών και πρόστιμα.

Δεν είναι μόνο η Ελπίδα…

Υπενθυμίζεται πως ο Α.Σ.Ελπίς ανακοίνωσε την αποχώρηση του παρότι στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. της Ε.Σ.Α.Π. αναλώθηκαν πολλές ώρες για την παραμονή όλων των ομάδων (Α.Σ. Ελπίς και Μ.Γ.Σ.Εθνικού Αλεξανδρούπολης) ενώ οι ψήφοι των ομάδων αυτών καθόρισαν και την τύχη του υπολοίπου πρωταθλήματος και μεταξύ άλλων της διεξαγωγής των πλέι οφ.

Είναι πάντως γεγονός πως εκτός από τον Α.Σ. Ελπίς είναι και άλλες ομάδες που βρίσκονται στις κόκκινες γραμμές και προβληματίζονται για το εάν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στη συμμετοχή στο επαγγελματικό πρωτάθλημα της αεζόν 2020-21. Ανοικτή είναι η συζήτηση στον Α.Ο.Ν.Σ. Μίλων που ανέβηκε από την Α2 ύστερα από 7 χρόνια, στον. Γ.Α.Σ.Παμβοχαϊκός αλλά και στον Μ.Γ.Σ.Εθνικό Αλεξανδρούπολης όπου η διοίκηση και η τοπική κοινωνία κάνουν προσπάθεια για επανεκίνηση. Στο κάδρο θα πρέπει να μπουν και ομάδες που ταλαιπωρούνται από οφειλές του παρελθόντος όπως ο Ηρακλής Πετοσφαίριση όπου υπάρχει προβληματισμός και αναμονή για το ζήτημα των διακανονισμών στις παλιές οφειλές.

Πηγή: volleynews.gr