- Bluearena - https://bluearena.gr -

Φανάρας: “Ανεπανάληπτο στα χρονικά – Μας υποδέχθηκε 100.000 κόσμος!”

 

Σαν σήμερα πριν από 44 χρόνια (9 Ιουνίου 1976) ο Ηρακλής μετά από έναν συναρπαστικό τελικό με παράταση, οχτώ γκολ και πέναλτι, κερδίζει τον Ολυμπιακό (6-5) και πανηγυρίζει τον πρώτο και μοναδικό εγχώριο τίτλο της ιστορίας του.

Ο αρχηγός εκείνης της ομάδας του Ηρακλή και απόλυτος πρωταγωνιστής στην διαδικασία των πέναλτι Γρηγόρης Φανάρας, μίλησε στο SDNA για εκείνη την βραδιά που έμελλε να γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία του Ηρακλή.

Ο βετεράνος πορτιέρε των «κυανόλευκων» είχε αποκρούσει δύο πέναλτι του Ολυμπιακού (Συνετόπουλου, Σιώκου) και είχε χαρίσει το τρόπαιο στον Ηρακλή, με τον Βασίλη Χατζηπαναγή να τον αγκαλιάζει και να του λέει «Γρηγόρη σ΄ευχαριστώ πολύ».

-Τι μνήμες σας έρχονται στο μυαλό από τον τελικό του 1976;

«Ήταν μια ιστορική μέρα, ένας σταθμός για την ομάδα του Ηρακλή. Ήμουν αρχηγός και είχα αποκρούσει δύο πέναλτι με την βοήθεια της τύχης και με ικανότητα. Αλλά όλο το παιχνίδι ήταν πραγματικά συναρπαστικό η διακύμανση του σκορ ήταν τέτοια που δεν άφηνε τους φιλάθλους να ηρεμήσουν καθόλου. Ήταν ένας από τους καλύτερους τελικούς που έγινε μέχρι σήμερα στο ελληνικό ποδόσφαιρο».

-Πως καταφέρατε να διαχειριστείτε την διακύμανση του σκορ:

«Ήμασταν συνέχεια εμείς μπροστά στο σκορ και ο Ολυμπιακός μας ισοφάριζε. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι το 2-2 το παιχνίδι πήγαινε κανονικά χωρίς παρατράγουδα. Από εκεί και πέρα όταν προηγηθήκαμε 4-2 ο συγχωρεμένος διαιτητής της αναμέτρησης Βαμβακόπουλος μέτρησε δύο γκολ του Ολυμπιακού τα οποία ήταν φάουλ.

Μάλιστα όταν πήγαμε να υπογράψουμε το φύλλο αγώνα ο διαιτητής της αναμέτρησης παραδέχτηκε το λάθος του όταν ο σημερινός αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού κ.Θεοδωρίδης είχε κάνει ένσταση και ο κ.Βαμβακόπουλος του απάντησε πως έπρεπε να είχε σφυρίξει φάουλ στα δύο γκολ που πέτυχε ο Ολυμπιακός. Βέβαια όλα αυτά έχουν ξεχαστεί και έχουν περάσει στην ιστορία και σημασία έχει ότι πήραμε το Κύπελλο».

– Τι σκεφτήκατε όταν είδατε τον Βασίλη Χατζηπαναγή να αστοχεί στην εκτέλεση πέναλτι;

«Δεν σκέφτηκα τίποτα απλούστατα είχα το ψυχικό σθένος εκείνη την στιγμή να πω συνεχίζουμε και θα βγούμε νικητές στο τέλος. Το πιστεύαμε όλοι και ο Βασίλης (σ.σ Χατζηπαναγής) μόλις απέκρουσα το τελευταίο πέναλτι του Σιώκου ήρθε και με αγκάλιασε και μου είπε σε ευχαριστώ πάρα πολύ Γρηγόρη.

Ήταν ένα παιχνίδι συγκλονιστικό με τον κόσμο να βλέπει για πρώτη φορά τον Χατζηπαναγή από την τηλεόραση και νομίζω ότι ήταν εξωπραγματικά όλα αυτά που έκανε σε εκείνο το παιχνίδι».

– Όταν αποκρούσατε το τελευταίο πέναλτι καταλάβατε το μέγεθος της επιτυχίας;

«Εκείνη την στιγμή το μόνο που σκεφτόμασταν ήταν ότι κατακτήσαμε το Κύπελλο, τα μυαλά μας είχαν φύγει πάνω από το κεφάλι. Η συγκίνηση και η ταραχή που είχαμε εκείνη την στιγμή δεν μας επέτρεπε να σκεφτούμε τίποτα και να προσπαθούμε να ευχαριστηθούμε εκείνη την στιγμή».

– Πως σας υποδέχτηκε ο κόσμος μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου;

«Τέτοια υποδοχή δεν έχει γίνει στα χρονικά, ήταν 100.000 κόσμος στα μπαλκόνια στους δρόμους και στο αεροδρόμιο. Μας έραναν με λουλούδια άλλοι έφυγαν με το πούλμαν άλλους τους είχαν “απαγάγει” με αυτοκίνητα κάποιοι φίλαθλοι της ομάδας, μέσα σε αυτούς έτυχε να είμαι και εγώ. Όλος ο δρόμος από το αεροδρόμιο μέχρι τα γραφεία του Ηρακλή ήταν γεμάτος και αυτό που ζήσαμε ήταν πραγματικά συγκλονιστικό.Όλα ήταν τόσο αυθόρμητα και ο κόσμος εκδηλωνόταν με τέτοιο τρόπο που μας έδινε να καταλάβουμε τι πετύχαμε».

– Δεν είναι και λίγο άδικο για εκείνη την ομάδα που κατέκτησε μόλις έναν τίτλο;

«Μετά το Κύπελλο η ομάδα που είχε δημιουργηθεί στον Ηρακλή με Χατζηπαναγή, Παπαϊωάννου, Καραϊσκο και όλους αυτούς τους μεγάλους παίκτες που είχαν δημιουργήσει μια ομάδα η οποία ήταν ασταμάτητη έχω την εντύπωση ότι εκείνη την δεκαετία ο Ηρακλής αδικήθηκε απ’όλες τις πλευρές. Έπαιζε το καλύτερο ποδόσφαιρο ήταν μια ομάδα που δεν καταλάβαινε από έδρες και ήταν μια ομάδα συγκλονιστική».

– Ο Ηρακλής βιώνει τα τελευταία χρόνια τις πιο δύσκολες στιγμές της ιστορίας του. Ποιο βλέπετε να είναι το μέλλον του;

«Η αλήθεια είναι ότι ο Ηρακλής έχει πέσει σε μια μεγάλη περιπέτεια, αδικήθηκε παράφορα όσο δεν αδικήθηκε καμία ομάδα σε όλα αυτά τα χρόνια που εγώ έχω ζήσει και ζω το ποδόσφαιρο. Νομίζω ότι η αδικία είναι παράφορη και πρέπει η κυβέρνηση να δει διαφορετικά το θέμα και να μπορέσει ο Ηρακλής να απαλλαγεί από αυτό το φορτίο που κουβαλάει αυτή τη στιγμή.

Ο Ηρακλής είναι η μόνη ομάδα που αδικήθηκε καθώς μετά τις τιμωρίες που τις επιβλήθηκαν είχε δικαιωθεί στα δικαστήρια και παρόλα αυτά δεν πήρε κάποιος την πρωτοβουλία να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Αυτό που με λυπεί περισσότερο είναι ότι άλλες ομάδες κάνουν μεγάλα παραπτώματα στο πρωτάθλημα και δεν τους άγγιξε ούτε μύγα».