- Bluearena - https://bluearena.gr -

Καντζούρης: “Ο κόσμος του Ηρακλή αποτελεί τη μεγάλη δύναμη του Συλλόγου”

Η συνέντευξη, που παραχώρησε ο Ηλίας Καντζούρης στην εφημερίδα Metrosport:

Αρχικά αναφέρθηκε στην πολύ σύντομη παρουσία του τη φετινή χρονιά, αφού ο κορωνοϊός είχε άλλα σχέδια. “Δυστυχώς, πάνω που η ομάδα έβρισκε την ισορροπία της σε άμυνα και επίθεση, εμφανίστηκε μια κατάσταση που κατέστησε επιβεβλημένη την διακοπή της δράσης. Είχαμε δουλέψει πολύ στη διάρκεια της διακοπής και νομίζω ότι ήμασταν σε καλό δρόμο, για να πετύχουμε πολλά αγώνα με αγώνα. Η προσπάθειά μας έμεινε ημιτελής, αλλά έστω και έτσι έκλεισε η χρονιά με μια θετική αύρα. Η αλήθεια είναι ότι μείναμε όλοι με το γιατί, αλλά η υγεία όλων είναι πάνω από όλα. Περίμενα αρκετά μια τέτοια ευκαιρία. Εγινε η αρχή, εύχομαι να υπάρχει και συνέχεια γιατί πραγματικά είναι μια πρόκληση για μένα. Ολα αυτά όμως υπό τις κατάλληλες συνθήκες.”.

Ο Ηλίας Καντζούρης είναι ένας τεχνικός που βρίσκεται στους πάγκους από το 2000 και τα τελευταία χρόνια ήταν στο προπονητικό σταφ ομάδων όπως η Ζαλγκίρις Κάουνας, η Ούνιξ Καζάν και η Μπάμπεργκ. Πόσο αυτό όμως έχει επηρεάσει τη φιλοσοφία του. “Ηταν ξεκάθαρη επιλογή για μένα να θητεύσω σε πάγκους συλλόγων με ευρωπαϊκή προοπτική. Για μένα η σωστή οργάνωση σε όλα τα επίπεδα για μια ομάδα είναι το άλφα και το ωμέγα. Στο εξωτερικό υπάρχουν πολλοί αυστηροί κανόνες και π.χ. στη Γερμανία οι σύλλογοι μέχρι τον Απρίλιο της τρέχουσας σεζόν καταθέτουν το πλάνο τους για την επόμενη. Θεωρώ το γερμανικό Πρωτάθλημα, μαζί με το ισπανικό και την VTB πολύ αξιόλογες λίγκες”.

Ο Ηλίας Καντζούρης αναφέρθηκε στη χρονική συγκυρία, αλλά και για την ανάγκη για πλήρη ανασυγκρότηση του Πρωταθλήματος. “Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία, για να κάτσουν όλοι οι φορείς του ελληνικού μπάσκετ σε ένα τραπέζι και να αποφασίσουν να βάλουν ισχυρές βάσεις. Χρειάζεται οργάνωση, πλάνο, αυστηρότητα, κανόνες, κόσμος και ισχυροί παράγοντες. Ολοι είμαστε μέρος του Πρωταθλήματος και θα πρέπει να μάθουμε από τον τρόπο που χαράζουν την πολιτική οι ευρωπαϊκές λίγκες. Θεωρώ ότι έχουμε αργήσει ήδη, ελπίζω σύντομα να τρέξουν οι εξελίξεις, να μπορέσουμε να κάνουμε μια σωστή επανεκκίνηση και να αποτελεί η Basketleague ένα αξιόπιστο και ανταγωνιστικό προϊόν”.

Ο Ελληνας τεχνικός μάλιστα μίλησε με κολακευτικά λόγια για τον άλλοτε διεθνή παίκτη. “Ο Βασίλης (Κικίλιας) είναι νικητής και ήμουν σίγουρος ότι και σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση έκανε το καλύτερο δυνατό για όλους μας. Του έχω πλήρη εμπιστοσύνη και είμαι σίγουρος ότι θα πετύχει σε αυτό που ανέλαβε. Πρέπει να μας γίνει μάθημα ότι ζήσαμε, ώστε να μην πάθουμε τα ίδια. Πάνω από όλα να είμαστε ενωμένοι και να αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία απειλές όπως ο κορωνοϊός. Το μπάσκετ όπως και κάθε άθλημα μπαίνει σε δεύτερη μοίρα, όταν μπαίνει σε κίνδυνο η υγεία όλων μας”.

Ο Ηλίας Καντζούρης δεν πρόλαβε να ζήσει πολύ έντονα την ατμόσφαιρα του Ιβανωφείου μόνο στην αναμέτρηση με τον Ιωνικό Νικαίας, όμως, στην 20χρονη σταδιοδρομία του γνωρίζει καλά τι θα πει να παίζεις αντίπαλος του Ηρακλή…” Είχα την τύχη να βρεθώ σε πολλά ευρωπαϊκά γήπεδα. Η ατμόσφαιρα που δημιουργείται στα γεμάτα γήπεδα του ελληνικού Πρωταθλήματος είναι η πιο θερμή σε όλη την Ευρώπη. Οσο για τους φιλάθλους του Ηρακλή, το μόνο που μπορώ να πω είναι πως αποτελούν μεγάλη δύναμη για τον σύλλογο. Οποιος και αν είναι ο αντίπαλος είναι αδύνατον να μην επηρεαστεί από το κλίμα που δημιουργείται. Δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να να κάνουμε πολλά. Μπορώ να τους συγκρίνω με την έδρα της Ζαλγκίρις, αλλά και τη Βαλένθια. Εύχομαι αν όλα πάνε καλά του χρόνου να μας δοθεί η δυνατότητα να πανηγυρίσουμε περισσότερες νίκες…”.