Ο Καλανταρίδης, ο Φιλ Τζάκσον και ο Ίνγκραμ…

Ο άνθρωπος που έφερε τον Ίνγκραμ στη Θεσσαλονίκη ανατρέχει στην εποχή της μεγάλης ανακάλυψης του παίκτη, ο οποίος έγραψε τεράστια ιστορία στον καλαθοσφαιρικό Ηρακλή.

Ηρακλής, Μπάσκετ

Το Last Dance ξύπνησε μνήμες από το παρελθόν σε ανθρώπους που είχαν έστω και μια έμμεση επαφή με πρωταγωνιστές αυτού του σπουδαίου ντοκιμαντέρ. Ενας από τους ανθρώπους που πηγαινοερχόταν τακτικά μεταξύ Θεσσαλονίκης και ΗΠΑ στη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 ήταν ο κόουτς του Ηρακλή Μάκης Καλανταρίδης.

«Το καλοκαίρι του 1987 βρισκόμουν στο camp του Σίρακιους με την ιδιότητα του προπονητή. Συνεργαζόμουν με τον Ηρακλή ως βοηθός του Σούλη Μαρκόπουλου και παράλληλα είχα την ευθύνη αναζήτησης Αμερικανών παικτών», λέει στο ethnos.gr ο έμπειρος κόουτς.

Και προσθέτει: «Αρκετοί νεαροί προπονητές που βοηθούσαν στο camp ήταν και εν ενεργεία καλαθοσφαιριστές. Το βράδυ συνήθιζαν να παίζουν μεταξύ τους μπάσκετ για να χαλαρώνουν. Εκεί, είδα τον Ντέιβιντ Ίνγκραμ. Μου έκανε τρομερή εντύπωση. Ενημερώθηκα πως στην διετία 1984-86 έπαιζε στο CBA με τους Albany Patroons. Εκεί, είχε προπονητή τον Φιλ Τζάκσον, τον μετέπειτα κόουτς των Σικάγο Μπουλς. Είχε 14-15 πόντους μέσο όρο στο CBA όμως ήταν φανερό πως το παιδί εκείνο ήταν χαρισματικό.

Όταν γύρισα στην Θεσσαλονίκη με ρώτησε ο ιδιοκτήτης της ομάδας Κώστας Χαϊτογλου “είδες τίποτα;”. Του απάντησα βρήκα έναν που θα βάζει 50άρες. “Ναι, καλά” μου απάντησε. Ο Ηρακλής έψαξε κι άλλες περιπτώσεις, εγώ επέμεινα και τελικά τον φέραμε. Αρχικά η συμφωνία μας ήταν να τον πληρώνουμε ανά ματς. Όταν κατάλαβαν όλοι περί τίνος πρόκειται τον κλείσαμε αμέσως με κανονικό συμβόλαιο. Η συνέχεια είναι γνωστή».

Για τη συνάντηση με τον Τζάκσον είπε: «Μετά από χρόνια, το 1992 πήγα στο All Star Game του Ορλάντο, εκεί συνάντησα τον Φιλ Τζάκσον. Του είπα πως στην Ελλάδα φέραμε έναν πρώην παίκτη του. Μίλησε με πολύ καλά λόγια για τον Ντέιβιντ. Μου είπε “δεν είχα καμία αμφιβολία πως θα έπαιζε επαγγελματικά σε υψηλότερο επίπεδο”».

makiskaladaridis.jpg
Ο Μάκης Καλανταρίδης με τον Φιλ Τζάκσον

Ο Ίνγκραμ έπαιξε στον Ηρακλή από το 1987 ως το 1992 προσφέροντας μοναδικές στιγμές στους φιλάθλους. Την σεζόν 1990-91 είχε σημειώσει 59 πόντους εναντίον του Περιστερίου. Ένα χρόνο μετά, για τον θεσμό του κυπέλλου πέτυχε 58 πόντους με αντίπαλο τον Έσπερο. Το ρεκόρ του στην Ευρώπη (Κύπελλο Κόρατς) ήταν οι 53 πόντοι σε παιχνίδι απέναντι στην Ρίγα.

Ο Μάκης Καλανταρίδης ένας γνήσιος εργάτης του μπάσκετ συνεργάστηκε με τους «κυανόλευκους» σε τρεις περιόδους(1987-1993, 2011-13 και 2017-19). Υπολογίζει πως έχει πραγματοποιήσει 77 ταξίδια στις ΗΠΑ καθώς για αρκετά χρόνια ήταν επιφορτισμένος με το σκάουτινγκ Αμερικανών όπως και Ελλήνων ομογενών (ήταν η… μόδα της εποχής στα τέλη της δεκαετίας του 1980) παικτών για λογαριασμό του Ηρακλή.

barkl.jpg
Ο Μ.Καλανταρίδης με τον Τσαρλς Μπάρκλει

«Από το 1990 ως το 2000 έχω παραστεί σε 10 All Star Game. Ήμουν ίσως ο μοναδικός Ελληνας που έδωσε το “παρών” στο Παναμερικανικό Πρωτάθλημα που έγινε στο Πόρτλαντ, εκεί όπου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά η πραγματική Dream Team λίγους μήνες δηλαδή πριν από την εμφάνιση της στους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης. Δεν έχω λόγια να περιγράψω το μεγαλείο του αθλητή Μάικλ Τζόρνταν», κατέληξε.

in.jpg

Πηγή: ethnos.gr

Σχετικά Άρθρα

Σπρίντζιος: “Θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για την πρόκριση στο Final 4!”

Μπάσκετ

Asvestochori Club: “Μαζί με τους οπαδούς του ΠΑΣ στο Ιβανώφειο” (pic)

Μπάσκετ

Back to Top