Σαν σήμερα, ο άτυχος τελικός του 1980 (vid)

Την Κυριακή 25 Μαΐου 1980 καταγράφηκε μια από τις δυνατές απογοητεύσεις της “κυανόλευκης” ποδοσφαιρικής ιστορίας, με τον Ηρακλή να ηττάται στον τελικό της Νέας Φιλαδέλφειας από την Καστοριά…

Blue Moments

Μια αποφράδα μέρα, αυτή η Κυριακή στις 25 Μαΐου του 1980. Η ελπίδα για επανάληψη του προ τετραετίας θριάμβου κόντρα στον Ολυμπιακό, έσβησε υπό το βάρος της υπόθεσης δωροδοκίας και στο σκοτάδι μιας κάκιστης αγωνιστικής εμφάνισης της ομάδας του Κώστα Καραπατή, απέναντι στην Καστοριά, που… γεννούσαν και τα κοκόρια της, εκείνο το βράδυ, στην Νέα Φιλαδέλφεια.

Ο ΗΡΑΚΛΗΣ είχε αποκλείσει με νίκη εντός έδρας (7–0) τη Βέροια, με νίκη εκτός (0-5) τη Νίκη Βόλου, επίσης με νίκη εκτός έδρας (1-2) τον Αλμωπό Αριδαίας, ενώ στους διπλούς προημιτελικούς επικράτησε με 1-0 στο Καυτανζόγλειο του Παναρκαδικού και πήρε 0-0 στην Αρκαδία.

Ήρθε η ώρα των (αλήστου μνήμης) ημιτελικών με τον ΠΑΟΚ. Και οι δύο διεξήχθησαν στο Καυτανζόγλειο, που χρησιμοποίησε ως έδρα και ο “δικέφαλος”, λόγω εργασιών στην Τούμπα. Ο “Γηραιός” πήρε τη νίκη (0-1) στο ένα παιχνίδι και το ισόπαλο 1-1 στο δεύτερο, φτάνοντας πανάξια στον Τελικό, με την Διοίκηση του αντιπάλου να αποφασίζει στη συνέχεια να διεκδικήσει την υπόθεση στις δικαστικές αίθουσες με την – πασίγνωστη – υπόθεση της δωροδοκίας. Αυτό, που κατάφερε, ως γνωστόν, ήταν να στείλει για μια χρονιά στην Β΄ Εθνική τον ΗΡΑΚΛΗ, οδηγώντας τον, νωρίτερα, ψυχολογικά αποκαμωμένο, στον Τελικό της Νέας Φιλαδέλφειας, κόντρα στη νεανική και φιλόδοξη ομάδα των “γουναράδων”, που εκμεταλλεύτηκε το momentum κατά τον καλύτερο τρόπο.

Κρατάμε το καλό ξεκίνημα, την εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Νίκου Καλαμπάκα, το κτύπημα… καράτε του Σαργκάνη επί του Χατζηελευθερίου, που προηγήθηκε, με τον “δαντελένιο” μέσο της ομάδας να αποχωρεί με νάρθηκα στο χέρι. Από εκεί και μετά, το μακρινό πλάγιο του Σημαιοφορίδη, το μπέρδεμα του Τάσου Παπαδόπουλου (ο Θεός να αναπαύει τη ψυχή του) με τον “Γκιαούρ” (βλέπε Μιχαηλίδη), που έφερε το – αδόκητο – γκολ της ισοφάρισης. Ακολουθεί η αποβολή του τελευταίου στο 55΄ και η λαίλαπα του Τσιρώνη.

Πραγματικό σόου μέχρι το τελικό 2-5. Δεν υπήρχε ΗΡΑΚΛΗΣ, έστω και αν, στο 80΄, ο – διασωθείς – Μαυροδουλάκης μείωσε σε 2-3. Έξι χιλιάδες κόσμου με πίκρα στην κερκίδα, αποδοκιμάζει για την απροσδόκητα κακή εμφάνιση και τη θλιβερή απώλεια του Τίτλου. “Μας τσάκισε συναισθηματικά το βάρος της υπόθεσης δωροδοκίας”, ψιθυρίζουν οι “κυανόλευκοι” – αρνητικοί – πρωταγωνιστές. Όσο για τον Τάκη Τσιρώνη; επένδυσε σε εκείνη τη βραδιά για μια μεγάλη μετεγγραφή και ανάλογη καριέρα, αλλά στην πορεία ατύχησε. Ο άνθρωπος του Τελικού του ’80 κτυπήθηκε από τη γνωστή… “κατάρα”…

Η ταυτότητα του Τελικού:

Διαιτητής: Βουράκης.

Σκόρερς: 41′ Σημαιοφορίδης, 49′ Δίντσικος, 70′, 87′, 90′ Τσιρώνης – 16′ Καλαμπάκας, 80′ Μαυροδουλάκης.

Καστοριά: Σαργκάνης (88′ Ερμείδης), Αλεξιάδης, Σιαπανίδης, Κόπανος, Σημαιοφορίδης, Παράσχος, Δίντσικος (73′ Χουνουζίδης), Αρ. Παπαβασιλείου, Βοϊτσίδης, Γρ. Παπαβασιλείου, Τσιρώνης.

ΗΡΑΚΛΗΣ: Παπαδόπουλος, Βούλγαρης, Βραβρόφσκι, Μιχαηλίδης, Μαυροδουλάκης, Ξανθόπουλος, Καλαμπάκας, Χατζηελευθερίου, (70′ Τσιρίκας, 81′ Αλεξιάδης), Καφκενάρης, Παπαϊωάννου, Χατζηπαναγής.

Το βίντεο εκείνου του τελικού:

Σχετικά Άρθρα

Back to Top