- Bluearena - https://bluearena.gr -

Ιστορική ανάρτηση από τον Όμιλο 1899

ΗΡΑΚΛΗΣ – Το σύμβολο

Οι Ηράκλειες Στήλες, ή επίσης γνωστές και ως Στήλες του Ηρακλή (λατινικά: Columnae Herculis, ισπανικά: Columnas de Hércules) ήταν η φράση που χρησιμοποιούταν στην αρχαιότητα για τα ακρωτήρια που είναι εκατέρωθεν του Στενού του Γιβραλτάρ. Η βόρεια στήλη είναι ο Βράχος του Γιβραλτάρ (μέρος του Βρετανικού Υπερπόντιου Εδάφους του Γιβραλτάρ). Η ταυτότητα της αντίστοιχης στήλης στη Βόρειο Αφρική, καθώς δεν είναι πασιφανής, είναι αντικείμενο διαμάχης με τους δύο πιθανότερους υποψηφίους να είναι το Μόντε Άτσο στη Θέουτα και Τζεμπέλ Μουσά στο Μαρόκο.

Σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία που υιοθέτησαν και οι Ετρούσκοι και οι Ρωμαίοι, όταν ο Ηρακλής έκανε τους δώδεκα άθλους, ένας από αυτούς (ο δέκατος) ήταν να πιάσει τα βόδια του Γηρυόνη από τη μακρινή Δύση, και να τα φέρει στον Ευρυσθέα. Αυτό αποτέλεσε και το δυτικότερο σημείο των ταξιδιών του. Ένα χαμένο απόσπασμα από τον Πίνδαρο που αναφέρει ο Στράβων είναι η πιο παλιά αναφορά που έχουμε και αναφέρεται σε αυτό το πλαίσιο: «οι στήλες, που ο Πίνδαρος αποκαλεί «πύλες των Γαδείρων όταν ισχυρίζεται ότι είναι το μακρινότερο σημείο που έφτασε ο Ηρακλής».

Οι Στήλες εμφανίζονται ως στηρίγματα στο εθνόσημο της Ισπανίας αλλά και σε πολλά εμβλήματα πόλεων, Κάδιθ Ισπανίας, Σαν Ντιέγκο, Καλιφόρνια, Ταμπάσκο, Μεξικό, Τρουχίγιο, Περού κ.α.

Ειδικότερα στο Κάδιθ, μία από τις αρχαιότερες πόλεις της Ιβηρικής Χερσονήσου και της Ευρώπης, ο Ηρακλής είναι ιδιαίτερα αγαπητός καθώς σύμφωνα με τον μύθο η πόλη ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα π.χ. από τον Ήρωα. Η ονομασία της πόλης προέρχεται από τη ελληνική ονομασία Γάδειρα (=γα + δηρός =γης λαιμός). Ο Ηρακλής απεικονίζεται και στον θυρεό της πόλης και γύρω του υπάρχει η λατινική φράση Hercules Fundator Gadium Dominatorque, δηλαδή “Ο Ηρακλής που ίδρυσε το Γάδιο”.

Φωτο: 1. Μνημείο για τις Ηράκλειες στήλες στο Γιβραλτάρ
2. Το σήμα της ποδοσφαιρικής ομάδας του Κάδιθ με το έμβλημα της πόλης
Πηγές: https://en.wikipedia.org/wiki/Pillars_of_Hercules [1]

Image may contain: sky, cloud, ocean and outdoor

No photo description available.