- Bluearena - https://bluearena.gr -

Καστρίτης: “Μπήκαν οι βάσεις για καλύτερη συνέχεια στον Ηρακλή”

Όσα είπε για τον Ημίθεο ο Γιάννης Καστρίτης, στο basketplus.gr:

Για το ότι στη Χάποελ έχει παίκτη τον Λενζέλ Σμιθ ο οποίος είχε αποχωρήσει από τον Ηρακλή:

«Όταν έφυγε από τον Ηρακλή πήγε στη Χάποελ και τον βρήκα εκεί. Ο Λενζέλ είναι λίγο ιδιαίτερο παιδί, εκεί βρήκα την πιο… χαμογελαστή έκδοσή του. Για την αξία του δεν υπήρξε ποτέ κάποια αμφιβολία. Έκανε καλό πρωτάθλημα στο Ισραήλ και ήταν πολύ σταθερός και σε υψηλό επίπεδο».

Για τις αιτίες που ο Ηρακλής δεν έπαιζε όσο γρήγορα αγωνιζόταν η επόμενη ομάδα του, Χάποελ:

«Κάθε ομάδα και λίγκα είναι διαφορετική. Έχοντας και παιδιά όπως ο Σούλερ, ο Ζάρας, ο Καββαδάς, δεν είχαμε χαρακτηριστικά ραν εντ γκαν. Στον Ηρακλή μπορούσαμε να παίζουμε πιο ποιοτικά, πιο σκεπτόμενο μπάσκετ κι αυτό προσπαθούσαμε να εκμεταλλευτούμε».

Για τον Ηρακλή:

«Έχει περάσει αρκετός καιρός που αποχώρησα από την ομάδα. Σε όλους μας έχουν ωριμάσει οι σκέψεις που κάνουμε για τη χρονιά Είναι ξεκάθαρο ότι η πρώτη χρονιά του Ηρακλή στην Α1 μετά από πολλές σεζόν, ήταν επιτυχημένη. Όταν επιστρέφεις μετά από τόσα χρόνια, το σημαντικό είναι να μάθεις πάλι την κατηγορία, να πατήσεις σταθερά και να κάνεις συνεχόμενα και μικρά βήματα προόδου σε όλα τα επίπεδα, εντός κι εκτός γραμμών. Ήμασταν πολύ τυχεροί γιατί παιδιά με υψηλές παραστάσεις ήρθαν στην ομάδα, αυτό ήταν το πρώτο εχέγγυο για να μην μπει η ομάδα σε περιπέτειες. Με τη δουλειά που θα έκαναν κάθε μέρα, θα έπαιρναν αυτό που άξιζαν. Ο Ηρακλής θα ήταν στα πλέι οφ, μπορούσε να διεκδικήσει και την έκτη θέση. Στο τέλος κάθε προσπάθειας όλοι κάνουμε την αυτοκριτική μας και όλοι ξέρουμε τι έγινε καλά και τι πήγε λάθος».

Για το πόσο σημαντική είναι η καθημερινότητα στη λειτουργία κάθε ομάδας:

«Είναι το Α και το Ω. Ίσως πολλές φορές ο κόσμος δε χρειάζεται να ξέρει πολλές λεπτομέρειες. Είναι πολύ σημαντική η καθημερινότητα. Πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι οι πρώτοι που θέλουν να κερδίζουν είναι οι παίκτες και κατ’ επέκταση τα μέλη της ομάδας. Για να έχει πάει κάτι στραβά σε απόδοση, πάει να πει ότι κάτι δε λειτούργησε σωστά πριν. Καλό θα είναι με τους παίκτες της ομάδας μας να είμαστε λίγο πιο μαλακοί και να δείχνουμε μεγαλύτερη κατανόηση. Υπάρχουν πολλοί παίκτες που προπονούνται 100% όλη την εβδομάδα και επηρεάζονται αν δε σουτάρουν το πρωί του αγώνα. Όλα είναι μία αλυσίδα, ένας κρίκος να σπάσει, πρέπει να το διαχειριστείς».

Για τις αιτίες της αποχώρησής του από τον Ηρακλή:

«Είναι κάτι που μπορεί να μην ενδιαφέρει τον κόσμο. Ίσως να είναι κουτσομπολιό. Στο τέλος της ημέρας όλοι ξέρουμε τι έχουμε κάνει σωστά και λάθος. Εγώ θέλω να τα έχω καλά με τον εαυτό μου. Όταν κάτι δεν πάει καλά ευθύνη υπάρχει από όλες τις πλευρές, αλλά αγωνιστικά βαραίνει πρώτα τον προπονητή. Εμένα δουλειά μου είναι όταν εντοπίζω κάποιο πρόβλημα, κάποια δυσλειτουργία, να την επισημαίνω και να προσπαθώ για να τη βελτιώσουμε όλοι μαζί σαν ομάδα με στόχο τη δημιουργία των καλύτερων δυνατών συνθηκών. Δε χρειάζεται να πούμε περισσότερα.

Αν κοιτάξουμε ένα προς ένα τα παιχνίδια που δεν πήγαν καλά, θα δούμε και τις αιτίες. Ο κόσμος έχει το δικαίωμα και να κρίνει και να επιβραβεύει. Μεγάλο μερίδιο σε ό,τι πέτυχε ο Ηρακλής έχει ο κόσμος του. Ακόμα και μετά από ήττες το Ιβανώφειο χειροκροτούσε. Κάνοντας στο τέλος το ταμείο, ο Ηρακλής επέστρεψε, πάτησε στην Α1, είχε μετά από πολλά χρόνια παίκτη στην Εθνική καθ υπάρχουν πολλά θετικά πάνω στα οποία μπορεί να χτίσει για το μέλλον».

Για τις επιλογές των παικτών:

«Δεν είναι μόνο δική μου δουλειά, αλλά και των συνεργατών μου. Όλο το καλοκαίρι δουλέψαμε πάρα πολύ με τον Στέλιο Καλύβα και τον Δημήτρη Βαρβούνη ώστε να κάνουμε τις σωστές επιλογές. Τους ευχαριστώ πάρα πολύ για την προσήλωσή τους και την εκπληκτική χρονιά που είχαμε από πλευράς συνεργασίας. Όταν μια ομάδα που επιστρέφει, με το τεράστιο όνομα του Ηρακλή, φέρνει παιδιά όπως ο Σούλερ, ο Καββαδάς, ο Ζάρας, ο Μανωλόπουλος, με μεγάλη πορεία, πρέπει να δώσουμε τα εύσημα και στη διοίκηση.

Οι ξένοι βάζουν πόντους, παίρνουν ριμπάουντ, μπορούν εύκολα να διακριθούν σε ένα ματς. Το μυστικό επιτυχίας ή αποτυχίας είναι οι Έλληνες. Εμείς ήμασταν ευλογημένοι και σ’ αυτό το κομμάτι. Αν ξαναδιάλεγα παιδιά θα ήθελα αυτούς τους χαρακτήρες στην ομάδα μου. Στα δύσκολα οι Έλληνες είναι που κρατάνε τα αποδυτήρια της ομάδας. Εμείς περάσαμε πολύ δύσκολες στιγμές και αν δεν είχαμε αυτά τα παιδιά, ίσως τα πράγματα να είχαν διαφορετική εξέλιξη».

Για την «επιστροφή» του Καββαδά:

«Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος με την πορεία και την εξέλιξη που είχε η υπόθεση του Βασίλη Καββαδά. Το θέμα αυτό έχει δύο μεγάλους πρωταγωνιστές. Ο πρώτος είναι ο ίδιος ο Βασίλης γιατί είχε περάσει πάρα πολύ δύσκολα, με συνεχόμενους τραυματισμούς και ξέρουμε πόσο κοστίζει αυτό στην αυτοπεποίθηση ενός αθλητή. Είχε πνευματική δπύναμη, το ήθελε πάρα πολύ, ακολούθησε κατά γράμμα τα πάντα. Δεν ήταν εύκολο. Έπρεπε να αγωνίζεται με το… ρολόι, συγκεκριμένα λεπτά. Του αξίζουν πάρα πολλά μπράβο και είμαι υπερήφανος για την προσπάθειά του. Ο άλλος μεγάλος πρωταγωνιστής είναι ο γυμναστής, Πέτρος Συρακόπουλος. Από το καλοκαίρι δούλευε μαζί του, είχε καταρτίσει πλήρως προσαρμοσμένο στον τραυματισμό του πρόγραμμα και μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν με το χρονόμετρο για να μην επιβαρύνεται ο παίκτης.

Στον αγώνα με τον Πανιώνιο ο Βασίλης έδωσε το στίγμα του και πάλι και αν είχε παίξει παραπάνω απέναντι στον Σάμουελς ίσως να ήταν διαφορετική η τροπή του αγώνα. Εμείς επιλέξαμε να μη ρισκάρουμε την υγεία του. Μπορεί να χάσαμε ένα ματς, όμως κερδίσαμε τον Βασίλη. Αν έπαιζε παραπάνω, μπορεί να έχανε τη χρονιά, ίσως και την καριέρα του. Είναι παίκτης Εθνικής και σε μία θέση που δεν έχουμε πολλές επιλογές».

Για τους νεαρούς του Ηρακλή:

«Είναι 100% στο χέρι τους. Έχουν όλα τα εφόδια. Πετανίδης, Φίλλιος και Γεωργαλάς ήταν και στην ανδρική ομάδα. Είναι φοβεροί χαρακτήρες, έχουν εκπληκτική ανατροφή και οι οικγένειές τους πρέπει να είναι υπερήφανες. Είναι επιπέδου Εθνικής Ομάδας. Χαμηλά το κεφάλι, ταπεινά να συνεχίσουν τη σκληρή δουλειά και θα έρθει η ώρα τους».

Για το ταμείο που κάνει για τον Ηρακλή:

«Εγώ πάω μαζί με την ομάδα. Με τους πυλώνες που ανέφερα ως στόχους, το ταμείο είναι πολύ θετικό και υπάρχουν οι συνθήκες πάνω στις οποίες η ομάδα μπορεί να χτίσει για τη συνέχεια. Ο Ηρακλής είναι τεράστιος σύλλογος και το παρελθόν του έχει δείξει που μπορεί να φτάσει. Οι βάσεις μπήκαν, αλλά υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης και προόδου σε όλα τα επίπεδα».

Πηγή: basketplus.gr