Ο εξαιρετικός Τομ Ζούντμπι…

Ένα αφιέρωμα της BlueArena σε έναν από τους καλύτερους ξένους παίκτες της “κυανόλευκης” ποδοσφαιρικής διαδρομής, ο οποίος έθελξε με τη φανέλα του Ηρακλή, αλλά ατύχησε από έναν σοβαρό τραυματισμό…

Blue Moments

Ήταν Ιανουάριος του 1987, 33 χρόνια πριν, ο Ηρακλής, μέρα με τη μέρα, παιχνίδι με παιχνίδι, ο κόσμος γνώριζε όλο και καλύτερα τον Τομ Ζούντμπι. Ο Νορβηγός (στη διπλανή φωτογραφία είναι με την Εθνική Νορβηγίας, ο πρώτος δεξιά στην πάνω σειρά) στην καριέρα του στον Ηρακλή άφησε μόνο ευχάριστες και γλυκές γεύσεις για την αγωνιστική του αξία και βεβαίως είναι σίγουρο ότι το μέγεθος της περαιτέρω βοήθειάς του στον Ηρακλή θα ήταν μεγαλύτερο, αν ο τραυματισμός του σε παιχνίδι της Εθνικής Νορβηγίας με το αντίστοιχο συγκρότημα της Σκωτίας, δεν έβαζε «στοπ» στην καριέρα του.

Ιανουάριος λοιπόν του 1987, 25 χρόνια πριν και ο κόσμος άρχιζε να συνδέεται με τον Ζούντμπι. Ο Νορβηγός είχε έρθει στην ομάδα τον Δεκέμβριο του 1986 και είχε κάνει το πρώτο του παιχνίδι με τον Ηρακλή, στις 21 εκείνου του μήνα, ένα παιχνίδι Ηρακλής-ΠΑΟΚ, 1-1.

Προπονητής της ομάδας τότε ήταν ο Ντίντι Φέρνερ που η αλήθεια είναι ότι προσπαθούσε να ξανακερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης κάτι που δεν πέτυχε και η συνεργασία οδηγήθηκε στη λύση της στις αρχές του Φεβρουαρίου του 1987.

Εκείνες οι μέρες όμως ήταν μέρες Ζούντμπι. Ολο και περισσότερο, όλοι μιλούσαν για τον Νορβηγό που έδειχνε την ποιότητά του. Ο Ηρακλής τον πήρε κι ενώ τον ήθελαν και η Κολωνία, η Μπριζ και η Ραπίντ Βιέννης, με τον Ζούντμπι να δηλώνει -όταν είχε έρθει στη Θεσσαλονίκη (15 Δεκεμβρίου 1986)- ότι… «γνώριζα ότι ο Ηρακλής ενδιαφερόταν ζωηρά για μένα. Όταν ήλθα εδώ να δοκιμαστώ έμεινα ικανοποιημένος από τη συμπεριφορά των ανθρώπων του Ηρακλή. Ετσι, μπορεί οι άλλες ομάδες να μου πρότειναν να ξαναδοκιμαστώ αλλά εγώ είχα πάρει σχεδόν την απόφασή μου να καταλήξω στον Ηρακλή».

Ο Ζούντμπι είχε παίξει σε ένα φιλικό με τον Καμπανιακό (3-0) και ο τεράστιος, Νίκος Ζαχαριάδης τότε είχε πει ότι… «είναι παίκτης με… νότες. Παίζει σπουδαία μπάλα».

Στις 15 Δεκεμβρίου είχε έρθει, σε ηλικία 26 χρόνων (στις 15 Δεκεμβρίου είναι και τα γενέθλιά του), στις 21 του μηνός έκανε το πρώτο του, επίσημο, παιχνίδι. Ο Φέρνερ είπε μετά το τέλος ότι… «ο Ζούντμπι πιστεύω ότι θα μας βοηθήσει πολύ». Ο ίδιος ο Ζούντμπι είπε ότι… «πιστεύω ότι μπορώ να παίξω καλύτερα αλλά όπως ξέρετε δεν είχα τον χρόνο να προετοιμαστώ, δεν γνωρίζω τους συμπαίκτες μου και τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας. Σίγουρα σε δύο-τρεις εβδομάδες θα είμαι έτοιμος για να παίξω πολύ καλύτερα, όπως πιστεύω το ίδιο και για τη νέα μου ομάδα ότι θα πάει καλύτερα στη συνέχεια».

Ο Ζούντμπι με τον Ηρακλή έκανε συνολικά, στο Πρωτάθλημα, 38 συμμετοχές και πέτυχε επτά γκολ. Το τελευταίο του παιχνίδι με τον Ηρακλή το έκανε στις 11 Σεπτεμβρίου 1988 και ήταν η πρεμιέρα του Πρωταθλήματος εκείνης της αγωνιστικής περιόδου. Το παιχνίδι ήταν το ΟΦΗ-Ηρακλής, 3-3 με τον Ζούντμπι να σημειώνει τα δύο από τα τρία γκολ.

Ο τραυματισμός

Και μετά από εκείνο το παιχνίδι με τον ΟΦΗ, πήγε να παίξει με την Εθνική Νορβηγίας. Το παιχνίδι ήταν το Νορβηγία-Σκωτία, 1-2, στις 14 εκείνου του Σεπτέμβρη. Στο δεύτερο λεπτό, ο Ζούντμπι τραυματίστηκε και αντικαταστάθηκε από τον νεαρό, Μπεργκ. Την επόμενη μέρα όλος σχεδόν ο νορβηγικός Τύπος σχολίαζε την ενέργεια του Νίκολ, του παίκτη της Σκωτίας που τότε ήταν στο διάστημα της καριέρας του στη Λίβερπουλ. Το παιχνίδι ήταν για τον Ε’ Ομιλο για τα προκριματικά του Μουντιάλ του 1990 και συμμετείχαν ακόμη οι ομάδες της Γαλλίας, της Γιουγκοσλαβίας και της Κύπρου.

Ο Ζούντμπι δεν θα έπαιζε ποτέ ξανά. Εκανε επέμβαση στον μηνίσκο, η αρχική εκτίμηση ήταν ότι θα επιστρέψει μετά από περίπου ενάμιση μήνα, κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε ποτέ. Ο καιρός περνούσε και το τέλος του έτους, το τέλος του 1988, τον βρήκε ακόμη εκτός δράσης. Κάποια στιγμή, συμμετείχε, απλώς συμμετείχε, σε μια αποστολή για ένα παιχνίδι Κυπέλλου με την Κοζάνη.

Πήγε στη Νορβηγία όπου και προς τα τέλη του Ιανουαρίου του 1989 έκανε αρθροσκόπηση. Δεν μπόρεσε να επανέλθει ούτε τότε και έκανε νέα εγχείριση στις 9 Μαρτίου του 1989. Εκείνη η εγχείριση είχε γίνει στο νοσοκομείο «Ρην Μεντεκάου Τσέντερ» στο Οσλο. Ο Ζούντμπι, έγραφαν τότε τα ρεπορτάζ όπως ήταν και οι εκτιμήσεις που γίνονταν, θα έμενε εκτός αγωνιστικών χώρων τουλάχιστον έξι μήνες αλλά αν περνούσαν τέσσερις μήνες θα αρχίσει να γυμνάζεται.

Πριν κάνει εκείνη την εγχείριση, είχε δηλώσει στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη»: «Τώρα το μόνο που σκέφτομαι είναι η εγχείριση. Καλύτερα που γίνεται γιατί μπορεί να αρχίσω κανονικά την προετοιμασία με τον Ηρακλή στη νέα σεζόν. Τόσο εγώ όσο και ο Ηρακλής θέλουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας και στο μέλλον. Θα ξαναμιλήσουμε πάλι μετά την εγχείριση».

Ο Ζούντμπι δεν έπαιξε ξανά στον Ηρακλή ακόμη και τώρα όμως παραμένει ως ένας από τους πιο αγαπητούς παίκτες που έπαιξαν ποτέ στην ομάδα και αυτό είχε φανεί και πριν μερικά χρόνια όταν είχε βρεθεί στο Καυτανζόγλειο σε μια επίσκεψή του στον Ηρακλή και στη Θεσσαλονίκη.

Από ποιον παίκτη της Λίβερπουλ είχε τραυματιστεί ο Τομ Ζούντμπι σε παιχνίδι Νορβηγίας-Σκωτίας;

Σχετικά Άρθρα

Back to Top