- Bluearena - https://bluearena.gr -

Συρακόπουλος: “Οι καλαθοσφαιριστές θα χρειαστούν μεγάλο διάστημα για να επανέλθουν”

Η αναλυτική τοποθέτηση του Πέτρου Συρακόπουλου στο sdna.gr:

Αναφορικά με το πρόγραμμα εκγύμνασης που έχει δοθεί στους αθλητές, τόνισε: «Το σημαντικό όσον αφορά το κομμάτι της αθλητικής απόδοσης, που περιλαμβάνει το βασικό κομμάτι της αποφυγής τραυματισμών, είναι ένας παίχτης να συνεχίσει να παρέχει στους ιστούς του μυοσκελετικού του συστήματος (μύες, τένοντες, συνδέσμους, χόνδρους, οστά) φορτίσεις ανάλογες με αυτές που δέχεται σε προπονήσεις και αγώνες του αθλήματός του.

Με τους υπάρχοντες περιορισμούς (με άσκηση μέσα ή κοντά στο σπίτι και με όλους τους αθλητικούς χώρους κλειστούς) ένας αθλητής μπορεί να κάνει τρέξιμο ήπιας έως μέτριας έντασης, κάποιες απλές αλτικές ασκήσεις, ενδυνάμωση με το βάρος του σώματος (ή με κάποια απλά όργανα που μπορεί να έχει σπίτι) και απλές ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας, αλλά αυτά δεν μπορούν να καλύψουν όλη το φάσμα των φορτίσεων που δέχεται, κυρίως ευθύγραμμες κινήσεις υψηλής έντασης και δισδιάστατες κινήσεις στον χώρο, οι οποίες απαιτούν τη χρήση κάποιου είδους γηπέδου.

Το αποτέλεσμα είναι ότι, ακόμα και ο πιο πειθαρχημένος αθλητής δεν μπορεί να μείνει σε αγωνιστική κατάσταση. Επιπλέον, κάθε αθλητής δεν έχει την ίδια αυτοπειθαρχία ή δεν θα βρίσκεται σε εξίσου καλή προσωπική και ψυχολογική κατάσταση αυτή την περίοδο.

Για τον κίνδυνο τραυματισμού των αθλητών σε μια πιθανή επανέναρξη του πρωταθλήματος, μας απάντησε: «Οτιδήποτε παραπάνω από 3 μέρες απραξίας έχει ως αποτέλεσμα απώλεια προσαρμογών, όπως για παράδειγμα μείωση του συνολικού ποσού κολλαγόνου στους τένοντες και απαιτεί ενός βαθμού επανένταξη. Όσο μεγαλύτερη η απραξία τόσο μεγαλύτερη η μείωση της ανθεκτικότητας των ιστών σε τραυματισμούς».

Για το διάστημα που θα χρειαστούν οι παίκτες για να βρουν ρυθμό, σημείωσε: «Μια πολύ γενικευτική και απλουστευτική εκτίμηση είναι ότι για να επανέλθουν στο επίπεδο που βρίσκονταν πριν την διακοπή, οι αθλητές θα χρειαστούν τον μισό χρόνο από τον χρόνο της απραξίας. Αν δηλαδή η διακοπή διήρκησε 4 βδομάδες θα χρειαστούν 2 βδομάδες επανένταξης μέχρι να μπορούν να κάνουν προπόνηση στο 100% χωρίς αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού. Σε αυτή την περίοδο τα επιτελεία θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά, να ξεκινήσουν με αρκετά ήπιες φορτίσεις και να ανεβάσουν τα προπονητικά φορτία πολύ σταδιακά».

Τέλος, αναφορικά με το αν θα επιβαρύνονταν οι παίκτες την επόμενη σεζόν σε μια ενδεχόμενη μείωση του χρόνου προετοιμασίας, υπογράμμισε: «Το αν και τι είδους πρόσθετη επιβάρυνση θα επέφερε αυτό τους αθλητές αναφορικά με την επόμενη σεζόν θα έχει να κάνει με τις συγκεκριμένες ημερομηνίες όπως αυτές διαμορφωθούν. Αν η απραξία συνεχιστεί για μεγάλο διάστημα και το πρωτάθλημα ξαναρχίσει και τελειώσει με μεγάλη καθυστέρηση σίγουρα θα χάσουν την σημαντική ευκαιρία να αξιοποιήσουν την μεταβατική περίοδο, που είναι και η μοναδική ευκαιρία που έχουν οι επαγγελματίες παίχτες να εστιάσουν στην αθλητική βελτίωση (ώστε να αυξήσουν την λειτουργική ικανότητα του σώματός τους και όσον αφορά την αθλητική επίδοση και όσον αφορά την ανθεκτικότητα στους τραυματισμούς) και στην τεχνική βελτίωση.

Πηγή: sdna.gr