- Bluearena - https://bluearena.gr -

Σαν σήμερα εκτελέστηκε ο ήρωας Γεώργιος Ιβάνωφ (vid)

Σαν σήμερα στις 4 Ιανουαρίου του 1943 εκτελέστηκε ο θρυλικός σαμποτέρ Γεώργιος Ιβάνωφ.

Ο υπ΄ αριθμόν ένα καταζητούμενος σαμποτέρ κατά των Γερμανών κατακτητών, ήταν ποδοσφαιριστής και κολυμβητής του ΗΡΑΚΛΗ Θεσσαλονίκης. Ανατίναξε υποβρύχια και αεροπλάνα των Γερμανών.

Οδηγήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα, στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Το σημείο όπου άφησαν την τελευταία τους πνοή πολλοί από όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία αυτού του τόπου στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έμελλε να είναι και για εκείνον το τελευταίο που είδαν τα μάτια του.

Πριν το εκτελεστικό απόσπασμα, προσπάθησε να αποδράσει ξανά, αλλά οι διώκτες του τον πυροβόλησαν την ώρα που απομακρυνόταν και τον ξανάπιασαν.

Αιμόφυρτος και δεμένος σε ένα πάσσαλο εκτελέστηκε μαζί με τους συντρόφους του.

Προτού πέσει νεκρός, αναφώνησε: «Ζήτω η Ελλάς! Ζήτω η Πολωνία!».

Σαν σήμερα στις 4 Ιανουαρίου του 1943 εκτελέστηκε ο θρυλικός σαμποτέρ Γεώργιος Ιβάνωφ. Ο υπ΄ αριθμόν ένα καταζητούμενος σαμποτέρ κατά των Γερμανών κατακτητών, ήταν ποδοσφαιριστής και κολυμβητής του ΗΡΑΚΛΗ Θεσσαλονίκης. Ανατίναξε υποβρύχια και αεροπλάνα των Γερμανών. Οδηγήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα, στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Το σημείο όπου άφησαν την τελευταία τους πνοή πολλοί από όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία αυτού του τόπου στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έμελλε να είναι και για εκείνον το τελευταίο που είδαν τα μάτια του. Πριν το εκτελεστικό απόσπασμα, προσπάθησε να αποδράσει ξανά, αλλά οι διώκτες του τον πυροβόλησαν την ώρα που απομακρυνόταν και τον ξανάπιασαν. Αιμόφυρτος και δεμένος σε ένα πάσσαλο εκτελέστηκε μαζί με τους συντρόφους του. Προτού πέσει νεκρός, αναφώνησε: «Ζήτω η Ελλάς! Ζήτω η Πολωνία!».

Gepostet von Η Μ Ι Θ Ε Ο Σ 1908 [1] am Freitag, 3. Januar 2020

Πηγή: Ημίθεος 1908.