- Bluearena - https://bluearena.gr -

Μιλούν για τον “Μανώλη”, που γνώρισαν και αγάπησαν…

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα του συναδέλφου Γιάννη Σαλεπάκη:

Το πλήρωμα του χρόνου ήρθε για τον Εμάνουελ Περόνε, με τον ατζέντη του Τζιουζέπε Βέλα να ανακοινώνει πως ο Αργεντινός άσος του Ηρακλή θα αποσυρθεί από την ενεργό δράση τον Ιανουάριο.

Ο 36χρονος επιθετικός βάζει τέλος σε μια μακρόχρονη καριέρα με έναν τρόπο που ίσως κανείς να μην το περίμενε. Έκανε στην… άκρη την λογική, άκουσε την καρδιά του και ακολούθησε τον Ηρακλή στην Γ’ ΕΠΣΜ. Το αποτέλεσμα όμως για τον «Μανώλη» είναι ίδιο καθώς αποσύρετε «με ψηλά το κεφάλι» και σε ένα περιβάλλον που αγάπησε και αγαπήθηκε.

Ήρθε στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2005, όταν ήταν 22 χρονών για λογαριασμό του Ιωνικού. Ακολούθησε ο Απόλλων Καλαμαριάς, ο Ατρόμητος, η Ανόρθωση για να επιστρέψει και πάλι για λογαριασμό του Αστέρα Τρίπολης, πριν πάει για ένα μικρό διάστημα στην Μυτιλήνη για την Καλλονή. Το καλοκαίρι του 2014 το ρίσκο να έρθει στον Ηρακλή της Football League που έδινε μάχη για την επιστροφή του στη Super League, ήταν για τον ίδιο… λαχείο.

Συνολικά στους «κυανόλευκους» αγωνίστηκε για πέντε χρόνια, κάνοντας ενδιάμεσα ένα διάλειμμα μιας σεζόν για να βρεθεί στην ΑΕΛ, όταν ο Ηρακλής είχε υποβιβαστεί στην Γ’ Εθνική κατηγορία και το μέλλον του ήταν αβέβαιο. Ακόμα και τότε όμως ο Αργεντινός δεν έκρυβε το δέσιμο του με την ομάδα της Θεσσαλονίκης σε κάθε του ευκαιρία, σε κάθε ρεπό ήταν και πάλι εκεί που «χτυπούσε» η καρδιά του στο Καυτανζόγλειο.

Το φετινό (ένα ακόμα) πολύπαθο καλοκαίρι για τον Ηρακλή, πήρε την απόφασή να δηλώσει παρών στην επανεκκίνηση του συλλόγου από το Γ’ τοπικό της ΕΠΣΜ και αυτόματα μπήκε στο πάνθεον του συλλόγου. Η κίνηση αυτή του Αργεντινού απέδειξε για ακόμα μια φορά πως το συναίσθημα είναι πάνω από όλα. Και αυτό διότι ο Περόνε είχε προτάσεις και κάλλιστα θα μπορούσε να παίξει σε μία επαγγελματική ομάδα για μία ακόμα σεζόν. Το δικό του «θέλω» όμως ήταν διαφορετικό… από το συνηθισμένο.

To SDNA με αφορμή το «αντίο» ενός σπουδαίου ποδοσφαιριστή, συνομίλησε με ανθρώπους που συμπορεύτηκαν με τον 36χρονο άσο. Πρώην προπονητές, συμπαίκτες, φίλοι και ο ατζέντης του Τζιουζέπε Βέλα αναφέρθηκαν με τα καλύτερα λόγια στον «Μανώλη» και στον σπουδαίο χαρακτήρα του.

Σάκης Τσιώλης: «Από τους σπουδαιότερους ξένους που έπαιξαν στην Ελλάδα»

Ήταν ο πρώτος του προπονητής στην Ελλάδα. Αυτός που τον εμπιστεύτηκε και άναψε το «πράσινο φως» για να έρθει ο Περόνε στην χώρα μας. Ο Σάκης Τσιώλης, είπε πολλά και όμορφα πράγματα για τον «Μανώλη» με τον οποίο συνεργάστηκε σε Ιωνικό και Αστέρα Τρίπολης.

«Ήμουν ο πρώτος του προπονητής στην Ελλάδα στην ομάδα του Ιωνικού όταν ήταν 22 χρονών. Από την αρχή φάνηκε ότι ήταν κάτι το ιδιαίτερο, για μένα είναι ένας από τους πιο ποιοτικούς ποδοσφαιριστές που περάσαν από την Ελλάδα. Ίσως να αδικήθηκε στο ότι δεν έπαιξε σε μια από τις τρεις, τέσσερις μεγάλες ομάδες της χώρας μας για να αποδείξει, πόσο μεγάλος ποδοσφαιριστής ήταν». Ακόμα πρόσθεσε: «Η συνεργασία μας τόσο στον Ιωνικό όσο και με τον Αστέρα Τρίπολης ήταν υποδειγματικές. Ήταν πολύ συνεργάσιμος και φιλικός, δεν ξέρω αν έπαιξε ρόλο και ότι τον εμπιστεύτηκα όταν ήταν πολύ μικρός». Καταλήγοντας σχετικά με τα στοιχεία του παιχνιδιού του που τον έκαναν να ξεχωρίσει, ανέφερε: «Η τοποθέτηση του στην περιοχή και τα τελειώματα του, ήταν ένας απίστευτος εκτελεστής. Είχε καταπληκτική αντίληψη και έκανε πράγματα που δεν μπορούσε να τα σκεφτεί κανένας άλλος».

Βέλα Τζούνιορ: «Τιμή μου που είναι φίλος μου»

Οι δρόμοι τους έσμιξαν το 2006 στον Απόλλωνα Καλαμαριάς. Μέλη της σπουδαίας εκείνης ομάδας που είχε έντονο λατινικό στοιχείο. Από τότε δεν χώρισαν ποτέ, έγιναν αχώριστοι φίλοι και τα τελευταία χρόνια η σχέση τους ήταν και επαγγελματική, αφού ο Βραζιλιάνος ήταν και ο ατζέντης του (σ.σ. μαζί με τον Λετιέρι, επίσης συμπαίκτης παλιότερα του Περόνε στον Ιωνικό).

«Τα τελευταία έξι χρόνια συνεργάζομαι με τον Περόνε και αυτό για εμένα είναι τιμή. Είναι ένας ταπεινός άνθρωπος και έχω να πω μόνο τα καλύτερα για αυτόν. Στο γήπεδο έκανε την διαφορά με το ταλέντο του», είπε και πρόσθεσε: «Είναι ένας από τους καλύτερους φίλους που έχω κάνει εδώ στην Ελλάδα. Για εμένα είναι “αδερφός”. Σε όποια ομάδα και αν έχει αγωνιστεί έχει αποδείξει πόσο καλός άνθρωπος είναι». Και κατέληξε: «Ήθελε πάντα να επιστρέψει στον Ηρακλή για να κλείσει την καριέρα του. Ακόμα και όταν έπεσε η ομάδα στην Γ’ ΕΠΣΜ αυτός είπε δεν πειράζει, θέλω οπωσδήποτε να σταματήσω στον Ηρακλή. Είχαμε πολλές προτάσεις από την Football League και την Super League 2, αλλά δεν ήθελε να πάει. Έλεγε θέλω σταματήσω στον Ηρακλή το είπα και θα το κάνω. Για να καταλάβετε ακόμα και σήμερα με παίρνουν τηλέφωνο και με ρωτάνε θα σταματήσει όντος ο Περόνε ή να του κάνουμε πρόταση».

Ουέλινγκτον: «Παικτάρα και σπουδαίος χαρακτήρας»

Ο Βραζιλιάνος ήταν το τρίτο μέλος της «χρυσής φουρνιάς» των λατίνων ποδοσφαιριστών του Απόλλωνα Καλαμαριάς. Ο Ντάνιελ Ουέλινγκτον, που παίζει μέχρι και σήμερα ποδόσφαιρο, στο Ροδοχώρι (ομάδα στην Ημαθία), θυμήθηκε παλιές ιστορίες και έβγαλε το καπέλο στον Αργεντινό στράικερ, με τον οποίο μοιράστηκε τα ίδια αποδυτήρια και έγιναν αχώριστοι φίλοι.

«Φίλε, με γυρνάς πολλά χρόνια πίσω. Από την πρώτη προπόνηση καταλάβαινες πόσο σπουδαίος ποδοσφαιριστής ήταν. Παικτάρα. Μα πάνω από όλα εξαιρετικός χαρακτήρας. Ο «Πέρο» ήταν μαχητής, δουλευταράς και είναι μεγάλη τιμή για το ελληνικό ποδόσφαιρο που είχε ποδοσφαιριστή σαν κι αυτόν. Ποτέ δεν δημιούργησε προβλήματα. Θυμάμαι πως υπήρχαν παιχνίδια τότε που απλώς προσπαθούσαμε να βάλουμε την μπάλα στην περιοχή ξέραμε πως αν φτάσει εκεί θα το κάνει το γκολ. Παρότι αυτός είναι Αργεντινός και εγώ Βραζιλιάνος απορρίψαμε την φήμη που υπάρχει ότι δεν ταιριάζουμε…». Είπε ακόμα: «Έχουμε εξαιρετικές σχέσεις, μιλάμε συχνά πολλές φορές κάναμε και γιορτές μαζί όμως δεν γνώριζα πως θα σταματήσει το ποδόσφαιρο. Κρίμα ο Μανώλης θα μπορούσε να παίξει κι άλλα χρόνια σε υψηλό επίπεδο, όμως έκανε αυτό που έλεγε η καρδιά του. Αγάπησε και αγαπήθηκε από τον Ηρακλή και τελειώνει εκεί που ήθελε, όπως ήθελε».

Νίκος Παπαδόπουλος: «Μάγκας ποδοσφαιριστής, με μεγάλη προσωπικότητα»

Οι δύο τους συνεργάστηκαν για τρία χρόνια στην ομάδα του Ηρακλή, μαζί πανηγύρισαν την άνοδο στην Super League και έφτασαν μια… ανάσα από τον τελικό του κυπέλλου. Ο Έλληνας τεχνικός γύρισε τον χρόνο πίσω και είχε να πει μόνο τα καλύτερα για τον «Μανώλη», λέγοντας χαρακτηριστικά «μακάρι να μπορούσαμε να τον κλωνοποιήσουμε».

«Ο Περόνε είναι ένας μάγκας ποδοσφαιριστής, με μεγάλη επιρροή μέσα στα αποδυτήρια, βοηθούσε πάρα πολύ τους συμπαίκτες τους. Εγώ είχα μια άψογη συνεργασία μαζί του η προσωπικότητα που είχε βοήθησαν πολύ τον Ηρακλή εκείνη την περίοδο. Δεν ήθελε πότε να είναι αρχηγός και να φοράει το περιβραχιόνιο. Ήταν όμως ηγέτης στο γήπεδο». είπε αρχικά και πρόσθεσε «Βοηθούσε τους νέους παίκτες και πολλοί έπαιρναν πράγματα από αυτόν και τη νοοτροπία του. Με τον “Πέρο” είχαμε μια σχέση ειλικρίνειας όταν δεν ξεκινούσε βασικός, μιλούσαμε και η κουβέντα του ήταν όσο και να αγωνιστώ θα δώσω τα πάντα». Όσο για την απόφαση του Περόνε να αγωνιστεί στο Γ’ τοπικό είπε: «Είπα ένα μεγάλο μπράβο στον “Πέρο” που θα έδειχνε το δρόμο και το πόσο μεγάλη ομάδα είναι ο Ηρακλής. Έδειξε σεβασμό σε μια ομάδα που τον βοήθησε και την βοήθησε. Τα τρία χρόνια που μείναμε μαζί ήταν ευχάριστα και τα απολαμβάναμε». Συνέχισε λέγοντας: «Επιθετικοί σαν τον Περόνε είναι λίγοι στην Ελλάδα, του άρεσε να βοηθάει τους συμπαίκτες του και να είναι συνδυαστικός ήθελε να μοιράζει ασίστ και είχε μεγάλη φαντασία στο παιχνίδι του. Μακάρι να μπορούσαμε να τον κλωνοποιήσουμε, παιδιά σαν τον Περόνε χρειάζονται στο ποδόσφαιρο και στον Ηρακλή».

Πέτρος Κανακούδης: «Εξαιρετικός χαρακτήρας, ευλογία για το ποδόσφαιρο»

Συνεργάστηκαν για πρώτη φορά την περασμένη σεζόν στον Ηρακλή της Football League και ένα χρόνο μετά αμφότεροι άκουσαν την… καρδιά τους και ακολούθησαν τον Γηραιό στην Γ’ κατηγορία της ΕΠΣΜ. Ο Πέτρος Κανακούδης αναφέρθηκε στον συμπαίκτη και στο ιδιαίτερο χαρακτήρα του.

«Είναι ένας εξαιρετικός χαρακτήρας και καλό παιδί. Παίρνει μια δύσκολη απόφαση να σταματήσει να κάνει αυτό που αγαπάει από μικρό παιδί. Θα είναι ευλογία και ο Εμάνουελ να συνεχίσει στο χώρο του ποδοσφαίρου και θα έχει πάντα μια θέση στην οικογένεια του Ηρακλή». Ακόμα πρόσθεσε: «Όσα χρόνια αγωνίζεται δεν έχει δώσει ποτέ δικαίωμα για να τον σχολιάσει αρνητικά ο κόσμος. Εύχομαι να τον έχει καλά ο Θεός και ότι αποφασίσει να κάνει να έχει μόνο επιτυχίες». Συνέχισε λέγοντας «Περίμενα ότι ο Εμάνουελ θα ακολουθήσει τον Ηρακλή στο τοπικό γιατί είναι δεμένος με την ομάδα και έχει ζήσει ωραίες στιγμές. Ο Πέρο είναι ένας ρομαντικός αθλητής με ήθος και δεν τον απασχολούσαν τα χρήματα, αρνήθηκε προτάσεις από ομάδες για να έρθει στον Ηρακλή και να κάνει αυτό το τεράστιο βήμα».

Πηγή: sdna.gr