- Bluearena - https://bluearena.gr -

Ιωάννα Κοσμοπούλου: “Ο Ηρακλής της καρδιάς μας”

Η ομιλία της Ιωάννας Κοσμοπούλου στα Ιβανώφεια:

Όταν πριν 43 περίπου χρόνια -ήταν το 1976 νομίζω- βούτηξα τρέμοντας από τρακ στην πισίνα του Εθνικού κολυμβητηρίου ως αθλήτρια του Ηρακλή στην πανηγυρική τότε έναρξη των “Ιβανωφείων”, που για πρώτη φορά είχαν επιτέλους το χώρο τους, δεν μπορούσα ούτε να διανοηθώ ότι θα βρισκόμουν κάποτε εδώ μπροστά σας με τις σημερινές μου ιδιότητες. Βρίσκομαι σήμερα εδώ γιατί ως εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος εκπροσωπώ το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα κι αυτό είναι μεγάλη τιμή για μένα. Βρίσκομαι εδώ και με την ιδιότητά μου ως Πρόεδρος της ΚΕΔΗΘ, που με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της -και το ευχαριστώ από καρδιάς γι’ αυτό- πήρε την πρωτοβουλία να στηρίξουμε τον ιστορικό σύλλογο της πόλης μας συνδιοργανώνοντας μαζί του την αναβίωση των «Ιβανωφείων». Αλλά πάνω απ’ όλα βρίσκομαι κοντά σας, γιατί κατάγομαι από μια οικογένεια, που η καρδιά της χτυπούσε πάντα με τον παλμό της καρδιάς του Ηρακλή και των Ηρακλειδέων.

Όταν στις 29 Νοεμβρίου 1908 ιδρύθηκε ο Μακεδονικός Γυμναστικός Σύλλογος, ο οποίος αργότερα επανιδρύθηκε με το όνομα “Οθωμανικός Ελληνικός Γυμναστικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ο Ηρακλής”, ο παππούς μου Απόστολος Κοσμόπουλος, ήταν εκ των συνιδρυτών, αλλά και ποδοσφαιριστής στην πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα. Όλοι θυμάστε τον πατέρα μου Ντίνο Κοσμόπουλο, τον επί σειρά ετών πρόεδρο και άοκνο υποστηρικτή της ομάδας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η αδερφή μου κι εγώ, κολυμβήτριες του Ηρακλή, από μια σταλιά κοριτσάκια πηγαίναμε στο γήπεδο να τον δούμε. Τ’ αγόρια μου ήταν από μικρά “στα εύκολα Ηρακλής, στα δύσκολα Ηρακλάρα”.

Ο Ηρακλής της καρδιάς μας συμπληρώνει σήμερα 111 χρόνια ιστορίας. Μίας ιστορίας παράλληλης με την ιστορία της Θεσσαλονίκης. Και το γιορτάζει αναβιώνοντας τους κολυμβητικούς αγώνες «Ιβανώφεια» προς τιμήν του αγωνιστή της εθνικής αντίστασης Γεώργιου Ιβάνωφ. Ενός σπουδαίου αθλητή που με τις επιδόσεις του έκανε γνωστό το όνομα του Ηρακλή σε όλον τον κόσμο. Ενός ανθρώπου-σύμβολο της αντίστασης κατά της γερμανικής κατοχής. Ενός μαχητή υπέρ της ελευθερίας που οδηγήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα και οι τελευταίες του λέξεις ήταν: «Ζήτω η Ελλάς! Ζήτω η Πολωνία!»

Ο Ηρακλής όμως με αυτή την εκδήλωση δεν τιμάει μόνο το παρελθόν, αλλά ταυτόχρονα δείχνει το δρόμο και για το μέλλον, αφού ακόμα και σήμερα διαθέτει αθλητές πρότυπα που διαφημίζουν το Σύλλογο διεθνώς. Μιλάω για το Γιώργο Ασπουγαλή, αθλητή του Ηρακλή, που κατέλαβε την 3η θέση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Εφήβων- Νεανίδων στο Καζάν και την 5η θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Εφήβων-Νεανίδων στη Βουδαπέστη

Συγκινημένη όμως και περήφανη δεν είμαι μόνο εγώ που ξαναβρίσκομαι σε γνώριμα λημέρια, περήφανος και χαρούμενος θα ήταν κι ο άνθρωπος που απέδειξε έμπρακτα ότι η καρδιά του χτυπάει μαζί με του Ηρακλή, αφού κι αυτή σταμάτησε να χτυπά στο Καυταντζόγλειο σε εκδήλωση για τον Ηρακλή. Ο πατέρας μας.